Poctivý výkon celého týmu přinesl juniorům další dva body, s prázdnou tentokrát odjížděla Kometa

23.01.2011, Adam Bagar

Před juniory stál další těžký úkol, zdolat páté Brno a tím snížit ztrátu na osmý Frýdek - Místek. RT TORAX byl v bojovném utkání lepším týmem. Již v páté minutě rozveselil tribuny porubského zimáku Kofroň, jenže poté se v urputné bitvě o každý kousek ledu čekalo na další góly až do závěrečné dvacetiminutovky. Porubští přidali zásluhou Kurovského a Vajdy další dvě branky, Úvoz sice snížil, ale poslední slovo měl Dalibor Kameníček, jenž trefou do prázdné branky pečetil výhru domácích na konečných 4:1. Ani na pátý pokus tak trenér Jan Vavrečka nenašel na svém ledě přemožitele.

1. liga juniorů - 35.kolo ne 23.1.13:30
HC RT TORAX Poruba 2011
HCM Warriors Brno
4:1(1:0, 0:0, 3:1)
Branky a nahrávky: 5. Kofroň (Vidlák), 43. Kurovský (Chaloupka, Zuber), 50. Vajda (Kameníček), 60. Kameníček (Vajda) - 52. Novák (Bednář). Rozhodčí: Šeděnka - Vengřín R., Poruba. Vyloučení: 5:7. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 95. Střely na branku: 36:21. Průběh utkání: 3:0, 3:1, 4:1.
HC RT TORAX Poruba 2011: Hanuska - Mládenka, Dusík, Ferenc, Svoboda, Jasiok, Hudeček - Vajda, Kameníček, Blažej - Kofroň, Vidlák, Šimkovič - Zuber, Chaloupka, Kurovský.
HCM Warriors Brno: Bartošek - Sedláček, Novoměstský, Hájek, Krytinář, Prokeš, Zavadil, Farsa, Najt, Skácel, Novák, Březa, Hakl, Růžička, Beránek, Bažant, Bednář, Křen, Lainka.

Poruba vstoupila do utkání lépe a už po několika vteřinách hry Kometě pěkně zatápěla. S dvěma nebezpečnými dorážkami Vajdy si Bartošek poradil, následná Mládenkova střela skončila na pravé tyči. Na první gól se muselo čekat o něco déle. Na konci páté minuty RT TORAX využil přesilovou hru. Lukáš Kofroň šikovně vyjel zpoza branky před Bartoška a střelou ke vzdálenější tyči otevřel skóre.

Kometa se rovněž začala osmělovat. Ve velké šanci se ocitl Březa, Hanuska byl zcela mimo branku, přesto brněnský útočník nedokázal poslat kus černé pryže do brány. V první periodě si domácí hokejisté vyzkoušeli i výhodnou přesilovou hru pět na tři, jenže v ní nedokázali prakticky nic předvést.

Druhá dvacetiminutovka začala značně opatrně, přesto měla navrch Poruba. Její těsný náskok mohl navýšit Kameníček, ale to by nesměl napálit pouze tyč Bartoškovy svatyně. Další příležitost si vytvořil Vajda, ale při svém úniku byl tísněn a nedokázal tak plnohodnotně zakončit. Hosté vyslali na Hanusku první střelu druhé třetiny až ve 32. minutě.

Dobře pracující porubská obrana tentokrát zaspala a na Hanusku se tak řítil Beránek. Domácí gólman si zkušeně počkal a brněnského útočníka vychytal. Na druhé straně dělal několika nebezpečnými střeleckými pokusy zadákům Úvozu nemalé problémy agilní Kofroň, který odehrál rovněž velmi dobrý zápas. Hubené skóre se ovšem nadále neměnilo.

Klid na hole domácího týmu přišel po necelých třech minutách závěrečného dějství. Třetí útočná formace se prezentovala pohlednou akcí. Kotouč šel po trase Petr Chaloupka – Vlastimil Zuber - Filip Kurovský. Posledně jmenovaný výborně propálil Bartoška do horní části branky.

Domácí měli v těchto momentech opět navrch. Další pohledná situace přišla v padesáté minutě, když Kameníček vyslal do úniku Radovana Vajdu a ten se zbavil beka, vychutnal si gólmana a pohotově zakončil. Brňané se nevzdávali a v početní výhodě velmi rychle snížili zpět na rozdíl dvou branek. Střelou zpoza kruhů nedal Hanuskovi šanci Jakub Novák.

Hosty jakoby vstřelená branka nabudila a zařadili na zcela jiný rychlostní stupeň. Poruba byla chvílemi pod velkým tlakem, ale spolehlivou obrannou hrou soupeře do velkých šancí nepouštěla. Naopak rozhodnutí mohlo přijít na druhé straně v situaci dva na jednoho, kdy Zuber poslal touš na najetého Blažeje. Ten své šance využít nedokázal a trefil jen připraveného Bartoška.

Hosté v závěru vyzkoušeli dokonce hru bez brankáře. Toho dokázal RT TORAX využít ke čtvrté, celkově již devětadevadesáté sezonní, brance. Nahrávajícímu Vajdovi již bylo líto Dalibora Kameníčka, který se naposledy trefil na konci listopadu v utkání s Přerovem. Když už se mu nepodařilo takovou dobu překonat gólmany, trefil se alespoň do prázdné klece. Hold někomu ke skórování stačí malá škvírka, někdo zase potřebuje prostor o rozměrech 1,22 x 1,83 metrů :-)

Poruba tedy nakonec zdolala Úvoz zaslouženě 4:1 a připsala si do tabulky další důležité dva body.

Ostatní výsledky 35. kola Ligy juniorů:

SK HS Třebíč - HC Plus Oil Orlová 4 : 1
HC Uherské Hradiště - HC Frýdek - Místek 1 : 4
LHK Jestřábi Prostějov - SHK Hodonín 7 : 3
HK MD Šumperk - VHK Vsetín 1 : 2

Ohlasy k utkání

Jan Vavrečka (HC RT TORAX Poruba): Myslím si, že jsme dnes byli lepší v pohybu. Utkání bylo výjimečné tím, že se rozhodovalo až v jeho závěru. Byli jsme trpělivější, využili domácího prostředí a šli si za svým cílem. Musím klukům poděkovat, předvedli konečně takový výkon, se kterým jsme byli spokojeni.

Vítězslav Hájek (HC Kometa Úvoz): K zápasu jsme přistoupili jinak, než v předešlých pěti zápasech, kdy se nám dařilo a přehrávali jsme celky z horní části tabulky. Dnes jakobychom byli unaveni, zápas nám vůbec nesedl. Už první třetina ukázala, že to nebude ono, dělali jsme hrubé chyby. Měli jsme tam i několik neproměněných šancí, které rovněž rozhodly o naší prohře. Doufám, že když nás Poruba porazila, tak se alespoň zachrání.