Junioři na svém ledě počtvrté v řadě vyhráli, hattrickem se blýskl Vajda

14.01.2011, Adam Bagar

V honbě za dalšími body tentokrát proti juniorům stáli čtvrtí Draci. Poruba se dostala zásluhou Blažeje do vedení, ale o to v katastrofálně sehraném závěru první tercie přišla a prohrávala 1:2. Od druhé části nastoupil na led zase úplně jiný tým, který šel pevně za vidinou vítězství. Třemi góly v řadě, tudíž hattrickem, k tomu výrazně přispěl Radovan Vajda. V závěru ještě pečetil výsledek na konečných 5:2 trefou do prázdné branky Šimkovič. RT TORAX tak po zásluze získal další velmi důležité dva body a dotáhl se tím bodově na osmý Frýdek - Místek.

1. liga juniorů - 29.kolo pá 14.1.17:00
HC RT TORAX Poruba 2011
HK Mladí Draci Šumperk
5:2(1:2, 2:0, 2:0)
Branky a nahrávky: 8. Blažej (Vajda), 21. Vajda (Blažej), 32. Vajda (Kameníček), 45. Vajda (Mládenka, Blažej), 60. Šimkovič (Kofroň) - 16. Drtil L. (Svoboda), 19. Gewiese (Svoboda). Rozhodčí: Jeřábek J. - Barteček, Fiala. Vyloučení: 3:5. Využití: 2:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 65. Střely na branku: 44:30. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 5:2.
HC RT TORAX Poruba 2011: Hanuska - Mládenka, Dusík, Lužný, Hudeček, Jasiok, Svoboda, Ferenc - Vajda, Kameníček, Blažej - Zuber, Kurovský, Dominec - Kofroň, Vidlák, Šimkovič.
HK Mladí Draci Šumperk: Kulhavý - Prokopec, Drtil T., Galuška, Řehák, Drtil L., Nevrlý, Svoboda, Vejchoda, Kovář, Cink, Feledík, Gewiese, Navrátil.

Poruba vstoupila do zápasu aktivněji, střílela ze všech pozic a vybojovala dvě přesilovky v řadě. Ta první sice ještě zůstala nevyužita, ale po druhé mohla domácí lavička jásat. Radim Blažej projel krásně skrz středním i obranným pásmem, natlačil se až před Kulhavého a střelou k tyči skóroval.

Také v dalších momentech první útočná formace domácích motala čtrnáctihlavou dračí saň, ale postupem času se začali osmělovat právě hosté. Kapitán Svoboda poslal touš šikovně o mantinel za porubskou obranu na zcela volného Lukáše Drtila a ten svůj samostatný únik pohotově zakončil.

Šumperských hokejistů byl rázem plný led a na Hanusku se hrnula jedna akce za druhou. Další přečíslení už mělo gólovou tečku. V situaci tři na dva našel Svoboda v dobré pozici mezi kruhy Petra Gewieseho a ten bleskovou střelou poslal hosty poprvé, a jak se později ukázalo i naposledy, do vedení.

Do druhé tercie domácí opět vlétli a výsledkem byla rychlá vyrovnávací branka. Těžkou střelu Blažeje stačil Kulhavý ještě zneškodnit, ale na dorážku dobře postaveného Radovana Vajdy již byl krátký. Třetí gól měl na hokejce Blažej, ale z bezprostřední blízkosti branky trefil v jasné gólovce jen břevno a právem se pak chytal za hlavu.

V polovině utkání zahrozil RT TORAX také ve vlastním oslabení. Po Zuberově střele se kus černé pryže odrazil ke Kameníčkovi, který měl před sebou zcela odkrytou klec a mohl si tak prakticky vybrat, do jakého místa branky skóruje. Jenže nejlepší zákrok pátečního večera, který by byl v extralize zajisté v nominaci na Zlatou helmu, předvedl Lukáš Kulhavý. Ten se skvěle natáhl a zneškodnil i s dávkou štěstí jasný gól.

O chvíli později se už svěřenci trenéra Vavrečky přece jen dočkali. Po Blažejově pokusu neměl šumperský gólman kotouč pod kontrolou, a tak v závaru před brankou se nejlépe zorientoval Kameníček, jenž bruslí našel volného Radovana Vajdu a pro něj už nebyl problém dopravit kotouč do prázdné kasy.

Také ve třetí dvacetiminutovce byli Porubští lepším týmem. Velký zápas sehrála především první formace ve složení Vajda – Kameníček – Blažej. Ta měla prsty také ve čtvrté trefě domácích. Kameníček vybojoval před brankou puk, který šel poté po trase Blažej a nahrávající Mládenka, role střelce se ujal Radovan Vajda a trefil se z první přesně pod horní tyč. Hrstka nejvěrnějších diváků tak byla svědkem hattricku.

V polovině třetiny jakoby se RT TORAX začal soustředit na pozornou obranu a do útoku se příliš nehrnul. Dělovka Navrátila z mezikruží pouze přeletěla horní tyč, Řehákovu individuální akci si u tyče pohlídal Hanuska a i podobnou šanci mladšího z bratří Drtilů domácí brankář výborně pokryl.

V závěru vyzkoušeli hosté hru bez brankáře, ale Poruba je prakticky k ničemu vážnějšímu nepustila a naopak osmnáct vteřin před koncem ještě pečetil její vítězství trefou do odkryté dračí svatyně Štefan Šimkovič. Poruba tak vcelku zaslouženě zdolala Šumperk 5:2.

Ohlasy k utkání

Roman Mrázek (HC RT TORAX Poruba): Sehráli jsme těžké utkání, především po psychické stránce. Dostali jsme se do vedení, ale v závěru první třetiny jsme nepochopitelně propadávali, centři se nevraceli, stáli prakticky v jedné řadě s křídly, proto docházelo k řadě přečíslení dva na jednoho nebo tři na dva a z toho také pramenily dvě branky soupeře. Jinak jsme předvedli celkem disciplinovaný výkon a hráli zodpovědně dozadu. Až na malé výjimky si myslím, že jsme měli více ze hry a zaslouženě vyhráli.

Kamil Skoumal (HK MD Šumperk): Myslím si, že utkání bylo velmi vyrovnané. Soupeř vyhrál asi proto, že proměnil více brankových příležitostí. Šancí jsme si dokázali vytvořit stejně jako Poruba, ale nebyli jsme v koncovce tolik efektivní.