Junioři se z Valašska vracejí bez bodů, rozhodly tři využité domácí přesilovky

12.12.2010, Radek Bařina, Adam Bagar

Po vítězném utkání s Hodonínem pomýšleli porubští junioři také na bodový zisk ze Vsetína. Na rychlý domácí gól dokázal RT TORAX reagovat trefou Vajdy. Jenže poté využili Valaši tři přesilové hry, čímž prakticky rozhodli utkání. V závěrečné třetině ještě snížil v početní výhodě Lukáš Kofroň, ale konečné slovo měli domácí, kteří kosmeticky upravili výsledek na konečných 5:2. Nejslabším článkem zápasu byl hlavní rozhodčí Jiří Fiedler, jenž svými verdikty přispíval k vyhrocenosti střetnutí. Zatímco domácí od něj inkasovali tři tresty, hosté hned dvanáct, z toho dva desetiminutové osobní tresty a jeden trest ve hře.

1. liga juniorů - 28.kolo ne 12.12.17:15
VHK ROBE Vsetín
HC RT TORAX Poruba 2011
5:2(2:1, 2:0, 1:1)
Branky a nahrávky: 2. Vítek, 9. Vítek (Tyralík, Valigura), 23. Kubo (Klimek, Hromada), 28. Vítek (Valigura, Tyralík), 60. Ondra (Martyčák T.) - 5. Vajda (Bystroň), 50. Kofroň (Chaloupka). Rozhodčí: Fiedler - Novák, Škrobák. Vyloučení: 3:9, navíc Blažej, Vajda (oba POR) 10 min. OT, Bystroň (POR) trest ve hře. Využití: 3:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 180. Střely na branku: 40:24. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 4:1, 4:2, 5:2.
VHK ROBE Vsetín: Hromada - Boháčik, Galia, Tyralík, Urban, Žabčík, Lukeš, Kozák - Ondra, Kubo, Skyba, Klimek, Vítek, Gromus, Lechner, Martyčák, Valigura, Motloch.
HC RT TORAX Poruba 2011: Konvička (od 28. Hanuska) - Dusík, Mládenka, Jasiok, Ferenc, Lužný, Svoboda - Vajda, Chaloupka, Bystroň - Kurovský, Odsedek, Kameníček - Zuber, Jelen, Blažej - Kofroň.

Juniorský ligový souboj druhého Vsetína s devátou Porubou přinesl od úvodních minut svižný hokej plný pohybu. A nejen to. Již po minutě a půl se diváci na Lapači dočkali úvodní branky. Hostující brankář Konvička ve snaze odehrát puk před dotírajícím Skybou, rozehrál přímo na hůl Davida Vítka a pro toho již nebylo velkým problémem poslat touš do odkryté branky. Domácí útočník tak hned při svém prvním střídání rozehrál své velké galapředstavení.

Z vedení se ale Valaši neradovali dlouho. První chyba domácí defenzívy a z ní rezultující přečíslení hostů ještě skončilo střelou nad, další vsetínské zaváhání v polovině páté minuty již ale Poruba potrestala. Hbitý Radovan Vajda s lehkostí a elegancí obkroužil ve středním pásmu beka Valachů a svůj brejk zakončil přesnou střelou mezi Hromadovy betony.

O necelou minutu později se mohla Poruba dokonce ujmout vedení. Po chybě v domácí rozehrávce se sám před Hromadou zjevil Kurovský, vsetínský brankář ale pohotově zakročil betonem. Poté ale hosté dvakrát v rozpětí minuty a půl faulovali, čím nabídli Vsetínu velkou šanci k vydobytí ztraceného náskoku. Přesilovku pět na tři sice domácí nevyužili, krátce po jejím skončení ovšem vypálil z levého křídla David Vítek a Konvička se za pukem letícím nad lapačku mohl akorát ohlédnout.

Vstřelená branka domácí povzbudila a ti v dalších minutách převzali otěže zápasu do svých rukou. Zejména agilní David Vítek dělal se svými spoluhráči z formace defenzívě hostů nemalé starosti. Ve 13. minutě se do šance dostal Valigura, sraženou střelu Tyralíka ale ze značného úhlu neuklidil do odkryté branky. O chvíli později ujel Klimek, tísněný ale zamířil bekhendem mimo. Po pár minutách útlumu se do hry znovu vrátili i hosté. Velkou šanci měl znovu Kurovský, zblízka ale Hromadu neprostřelil. Po první třetině tak domácí drželi těsný náskok 2:1.

Úvod prostředního dějství rozhodně nevyšel dle hostujících představ. Již po minutě hry fauloval Kameníček a domácí přesilovku využili. Celá akce začala u brankáře Hromady, který pohotově rozehrál puk až na útočnou modrou. Zde se jej chopil Klimek, přešel do útočného pásma a poslal pas před bránu přímo na hůl najíždějícího Martina Kuba, jemuž stačilo pouze usměrnit touš do brány. Takřka vzápětí mohla Poruba odpovědět, proti Bystroňovi pálícímu z mezikruží ale vymrštil Hromada svůj beton.

Ve 26. minutě byl přísně vyloučen hostující Lužný a Vsetín využil i svou druhou přesilovku v prostředním dějství. Nejprve sice spálili svou šanci Klimek s Kubem, v čase 27:07 už ale domácí udeřili. Valigura našel před brankou neobsazeného Davida Vítka a nejlepší hráč zápasu zblízka překonal Konvičku. Vítek tak ještě před polovinou zápasu završil svůj hattrick a domácí náskok vzrostl na tři branky.

Hosté vystřídali brankáře, Konvičku vyměnil Hanuska, na jejich hře ale byly patrné stopy inkasovaných branek. Valaši tak celkem v pohodě kontrolovali hru a nepouštěli Porubu do nebezpečných pozic. V minutě 37. na tom nic nezměnila ani přesilovka RT TORAXu, vůbec první v utkání. Do šaten tak odcházeli domácí s bezpečným, tříbrankovým, náskokem.

Hosté ale utkání rozhodně nehodlali zabalit a do třetí třetiny vstoupili plni odhodlání. Zvýšili důraz i napadání a v úvodu třetího dějství si vytvořili optickou převahu. Do větších šancí se ale přes soustředěnou domácí defenzívu nedostávali. S přibývajícími minutami se na ledě začínalo stále více jiskřit, z čehož mimo jiné vzešla dvojnásobná přesilová hra Poruby. Ta výhodu pět na tři stejně jako Vsetín nevyužila, stejně jako Vsetín ale v branku přetavila pokračující hru pět na čtyři. Po vhazování se puk dostal k Lukáši Kofroňovi a ten přesně umístěnou střelou z mezikruží pokořil Hromadu (4:2).

Hosté vycítili šanci a ještě více se zakousli do domácích, jenže jeden rychlý výpad Vsetína a jím vynucený faul, vzal Porubě vítr z plachet. Vsetín sice tuto přesilovku nevyužil, zastavil však rodící se nápor hostů a v dalších minutách již Valaši hosty do tlaku nepouštěli. Porubští navíc působili stále více frustrovaněji, z čehož vzešel i další faul. V přesilovce měl hned tři tutovky Valigura, Hanuska ale předvedl několik výtečných zákroků.

Závěrečný tlak Poruby se nekonal, naopak, v poslední minutě pečetil domácí výhru Michal Ondra. Ten si nejprve vyměnil puk s Martyčákem, který následně obkroužil branku a pokusil se o zasunutí puku. Po jeho střele se ale touš vydal pouze po brankové čáře a byl to tudíž až Ondra, číhající u opačné tyče, kdo kotouč pohodlně dopíchl do branky. Po závěrečné siréně ještě vypukla menší strkanice, po níž si hostující Bystroň vysloužil trest ve hře, to již ovšem na konečné výhře Vsetína v poměru 5:2 nemohlo vůbec nic změnit.

Výsledky ostatních utkání 28. kola Ligy juniorů - sk. Východ:

LHK Jestřábi Prostějov - HC Uherské Hradiště 12 : 1
HK MD Šumperk - SK HS Třebíč 1 : 1
SHK Hodonín - HC ZUBR Přerov 3 : 4
HC Frýdek - Místek - HC Kometa Úvoz Brno bude sehráno 13. prosince

Ohlasy k utkání

Miroslav Kubo (VHK Vsetín): V první třetině nás soupeř po našich hrubých chybách tlačil, ale vyhráli jsme ji 2:1. Druhou třetinu se nám podařilo uhrát nez inkasovaného gólu a odskočili jsme soupeři již na 4:1. V poslední části se hra sice přitvrdila, ale nemyslím si, že by to bylo nad rámec. Udrželi jsme chladnější hlavu a dotáhli zápas do vítězného konce. Určitě rozhodly naše tři využité přesilovky. Bylo to vyrovnané utkání a právě v takových zápasech hra v nerovnovážném počtu hráčů rozhoduje.

Jan Vavrečka (HC RT TORAX Poruba): Myslím si, že dnes rozhodla kvalita vsetínského brankáře. Nemůžu být na své mužstvo naštvaný, protože kluci odvedli maximum svých schopností a dovedností. Nemyslím si, že bychom byli horším týmem. Vsetín využil tři početní převahy, čímž rozhodl o svém vítězství. Každopádně si myslím, že byl zápas značně ovlivněn výkonem rozhodčího, k němuž se nemá smysl ani pořádně vyjadřovat.