Porubští junioři vydřeli cenné vítězství nad brněnským Úvozem

17.10.2010, Adam Bagar

Ve třináctém kole ligy juniorů zajížděl na porubský led brněnský tým Komety Úvozu. Celek z čela tabulky byl sice v úvodní části aktivnější, ale do vedení šla po velké hrubici gólmana Poruba zásluhou Radima Blažeje. Jihomoravané sice srovnali stav, ale vteřinu před první sirénou vrátil RT TORAXu vedení zpět Jan Barčák. V dalších částech Porubští poctivě bránili, bojovali a drželi náskok až do závěru utkání, kdy pečetil výhru trefou do prázdné klece Martin Vidlák. Poruba po dobrém a bojovném výkonu zdolala Kometu Úvoz zaslouženě 3:1.

1. liga juniorů - 13.kolo ne 17.10.13:30
HC RT TORAX Poruba 2011
HCM Warriors Brno
3:1(2:1, 0:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 8. Blažej, 20. Barčák (Poláček), 59. Vidlák - 11. Březa (Lysoň). Rozhodčí: Šeděnka - Řezáč, Fiala. Vyloučení: 7:6, navíc Dusík (POR) 10 OT. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 62. Střely na branku: 31:39. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 3:1.
HC RT TORAX Poruba 2011: Konvička - Mládenka, Lužný, Koziol, Dusík, Ferenc, Jasiok - Kofroň, Barčák, Zuber - Blažej, Kameníček, Vidlák - Dominec, Odsedek, Poláček - Kurovský.
HCM Warriors Brno: Guštafík - Lysoň, Novoměstský, Hájek, Krytinář, Pospíšil, Hemala, Farsa, Skácel, Novák, Březa, Hakl, Lesonický, Beránek, Bažant, Bednář, Křen, Rohrl, Růžička, Lainka.

Do zápasu vstoupila lépe favorizovaná Kometa, ale výraznější příležitost si vytvořit nedokázala. Naopak ve vlastní přesilové hře chyboval Guštafík, čehož využil číhající Radim Blažej. Ve středním pásmu se dostal k puku a pohotově zamířil do zcela prázdné brněnské svatyně. Úvoz musel ještě přidat na obrátkách. U tyče Konvičkovy kasy nepříjemně dorážel několikrát v řadě Lesonický, ale srovnat krok nedokázal.

To se povedlo až Michalu Březovi, jenž povyjel zpoza branky a nadvakrát dotlačil kus černé pryže za brankovou čáru. Hosté vyslali na porubskou klec v první třetině hned šestnáct střeleckých pokusů. Poruba i s pouhými sedmi odcházela do šaten spokojenější. Vteřinu před první sirénou zamířil od modré čáry, navíc v přesilové hře, přesně Jan Barčák.

Zatímco první perioda patřila herně hostům, ta druhá byla většinou pod taktovkou domácího celku. V rychlém přečíslení poslal Blažej přesnou nahrávku na Kameníčka a ten těsně minul pravou tyč. Brňané ve druhé části poprvé ohrozili branku soupeře až ve dvojnásobné početní výhodě v úvodu 29. minuty. Právě nepovedená dlouhá přesilovka pět na tři svědčila o brněnské nepohodě.

Stejnou příležitost měl na druhé straně také RT TORAX. Svou velkou šanci v podobě výhodné přesily na ledové ploše rovněž nevyužil. Vyrovnat mohl následně na druhé straně Novák, dostal se až za porubské beky, ale ztroskotal na dnes spolehlivém Konvičkovi. Domácí se v závěru třetiny dopouštěli hloupých faulů, čímž dávali hostům stále větší šance na srovnání.

V poslední dvacetiminutovce byl k vidění boj o každý centimetr ledu. Kometa byla sice mírně aktivnější, ale porubští hokejisté svou bojovností soupeře do šancí nepouštěli. Soustředili se pečlivě na pozornou obranu, a to dělalo Kometě nemalý problém. Výjimečnou gólovou šanci si dokázal vytvořit Lesonický, jenž před poloprázdným místem v brance těsně netrefil prostor tří tyčí.

Poruba bojovala a čas stále pomalými krůčky mířil ke konečné dvacítce. Hosté v závěru ještě vyzkoušeli hru bez brankáře, což se jim definitivně vymstilo. Z obranného pásma zamířil lehkým vyhozením přesně na brněnskou klec Martin Vidlák. Poruba mohla slavit, po sérii neúspěchů konečně zvítězila a připsala si nad soupeřem z čela tabulky cenné dva body.

Výsledky ostatních utkání 13. kola ligy juniorů - sk. Východ:

SK HS Třebíč - HC Plus Oil Orlová 4 : 2
HC Uherské Hradiště - HC Frýdek - Místek 6 : 4
LHK Prostějov - SHK Hodonín 6 : 4
HK MD Šumperk - VHK Vsetín 2 : 2 (předehráno již 13.10.)

Ohlasy k utkání

Pavel Leksovský (HC RT TORAX Poruba): Dnešní vítězství je velmi cenné s ohledem na to, že Brno má velmi kvalitní tým co se týče individuálních schopností hráčů, velmi dobře jsou silově vybaveni a po taktické stránce je to rovněž kvalitní mužstvo. Vítězství 3:1 je dáno dobrou konstalací, že celé mužstvo šlapalo na sto procent, narozdíl od jiných utkání se tam nevyskytly individuální chyby jednotlivců. Kluci skutečně odedřeli celý zápas. Zopakovali jsme velmi dobrý výkon z Přerova, ale narozdíl od toho zápasu jsme vybojovali dva body, které jsou vzhledem k vyrovnanosti tabulky velmi cenné, obzvláště, když Brno je celek z přední části tabulky.

Zdeněk Balabán (HC Kometa Úvoz Brno): Utkání jsme si prohráli naprostou laxností. Nemám k tomu skutečně co více říci.