Častá oslabení a smrtící domácí přesilovky rozhodly o porážce juniorů v Třebíči

08.10.2010, Adam Bagar

V jubilejním desátém kole zajížděli junioři, i s dvěma havířovskými navrátilci Radimem Blažejem a Ondřejem Lužným, na horkou třebíčskou půdu. V první třetině viděli přítomní diváci na obou stranách po dvou brankách. Za hosty se trefili Radim Blažej s Martinem Vidlákem. Ve druhé periodě využili domácí dvě dvojnásobné přesilovky, čímž odskočili na dvoubrankový náskok. Při hře pět na pět, až příliš často vylučovaný RT TORAX, neinkasoval, přesto odjel z okraje Vysočiny s nepříjemnou, avšak zcela zaslouženou porážkou 2:5. Třebíč totiž byla prakticky ve všech ohledech lepším týmem.

1. liga juniorů - 10.kolo pá 8.10.18:00
SK Horácká Slavia Třebíč
HC RT TORAX Poruba 2011
5:2(2:0, 2:2, 1:0)
Branky a nahrávky: 9. Pohl (Vítek), 19. Kún B. (Belatka, Křenek), 25. Krutiš (Pohl, Kotrba), 26. Pohl (Vítek), 56. Švaříček (Šulc) - 4. Blažej (Barčák, Vidlák), 17. Vidlák (Blažej, Kameníček). Rozhodčí: Pavlík - Guth, Rittich. Vyloučení: 8:13, navíc Blažej (POR) 5 + OK. Využití: 4:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 164. Střely na branku: 45:15. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 2:2, 5:2.
SK Horácká Slavia Třebíč: Wolf - Pohl, Kotrba, Kún B., Belatka, Krejčí, Švaříček, Vyhnalík, Krutiš, Křenek, Vítek, Kún V., Vysloužil, Telesz, Vlašín, Paták, Šulc, Weiss, Kastner.
HC RT TORAX Poruba 2011: Hanuska - Dusík, Ferenc, Jasiok, Lužný, Poláček, Svoboda - Bystroň, Barčák, Zuber - Blažej, Kameníček, Vidlák - Kofroň, Odsedek, Dominec - Kurovský.

Do utkání lépe vstoupila domácí Třebíč, ale radovali se na druhé straně hosté prakticky z prvního střeleckého pokusu. Radim Blažej propálil Wolfa přesnou ranou z mezikruží. Horáci byli nadále lepším týmem a z toho pramenily i početní výhody. Jednu z nich dokázal přetavit z dorážky ve vyrovnávací branku Jan Pohl.

Hlavní rozhodčí nasadil v první třetině přísný metr, o čemž se Poruba přesvědčila hned šestkrát, domácí hokejisté třikrát. V další početní výhodě udeřil RT TORAX. Kameníčkovi ani Blažejovi se ještě kotouč nepodařilo dostat za brankovou čáru, až Martin Vidlák poslal kus černé pryže za bezmocného Wolfa.

Domácí stihli ještě do přestávky zaslouženě srovnat krok. Ve dvojnásobné přesilové hře překonal Hanusku nechytatelnou pumelicí od modré Boris Kún. Oba soupeři tak odcházeli do šaten za nerozhodného stavu 2:2.

V úvodu druhé třetiny se rozhodl hlavní rozhodčí Pavlík trestat nedisciplinovanou Porubu s trochou nadsázky i za špatný pohled. V další přesilové hře pět na tři předvedla Horácká Slavia pěkný ťukec, na jehož konci byl kapitán Petr Krutiš.

O minutu později přidala Třebíč již čtvrtou trefu, jak jinak než ve dvojnásobné početní výhodě. Obránce Jan Pohl již podruhé v pátečním večeru předvedl své střelecké umění, když svou dělovkou propálil vše, co mu stálo v cestě.

Před polovinou střetnutí byl nepochopitelně poslán do šatny za „pouhou“ vysokou hůl Blažej a když pak usedl na lavici hanby také Vidlák, byla na světě již několikátá dvojnásobná přesilovka v zápase, tentokrát bez gólového efektu. Navýšit skóre mohl ještě Vysloužil, ale to by nesměl trefit pouze tyč Hanuskovy svatyně.

Ve třetí periodě si několikrát ve výhodě jednoho či dvou hráčů zahrála také Poruba, ale v útočné fázi byla doslova marná. Právě v sehrání přesilovek byl mezi oběma celky nejmarkantnější rozdíl. Zatímco domácí hokejisté dokázali soupeře bez problémů rozebrat, hosté se značně trápili a měli vůbec problém udržet kotouč v útočném pásmu.

Třebíčští si již v závěrečné dvacetiminutovce v poklidu hlídali svůj náskok a v signalizované výhodě přidali ještě pátý kousek. Tentokrát přesně zamířil Robin Švaříček. V závěru se již nic zajímavého neudálo, Třebíč zaslouženě zdolala Porubu 5:2.

Výsledky ostatních utkání 10. kola ligy juniorů - sk. Východ:

VHK Vsetín - HC Frýdek - Místek 10 : 3
HK MD Šumperk - HC Plus Oil Orlová 3 : 0
LHK Jestřábi Prostějov - HC Kometa Úvoz Brno 5 : 2
HC Uherské Hradiště - HC Zubr Přerov 3 : 4

Ohlasy k utkání

Kamil Pokorný (SK HS Třebíč): Měli jsme dnes velký problém vstřelit branku, strašně jsme se nadřeli na gól. Přitom v Uherském Hradišti jsme šance lehce proměňovali, dnes nám tam zazvonila čtyřikrát tyčka. Myslím si, že jsme měli převahu po celý zápas, protože soupeř místy nestíhal a fauloval. Měli jsme spoustu přesilových her, některé jsme využili a některé ne, proto výsledek visel na vážkách až do konce zápasu. Až po páté brance jsme se úplně uklidnili. Výsledek 4:2 totiž v hokeji nic neznamená. Kdybychom proměnili alespoň třicet procent svých šancí, bylo by o výsledku rozhodnuto již dávno. Hráčům nemohu upřít snahu, ale v koncovce jsme byli skutečně hodně jaloví. Soupeř hrál hodně zatažený před brankou, chtěli jsme stále nějak kombinovat, chyběla tomu jednoduchost, více střel z dálky, dorážení, tečování. Nakonec se to potvrdilo, protože nám dali čtyři branky obránci. Bylo vidět, že střelba ze střední vzdálenosti je účinná.

Pavel Leksovský (HC RT TORAX Poruba: Domácí nás dnes přehrávali ve všech činnostech, prohrávali jsme osobní souboje, byli u všeho o krok dříve. Nezasloužili jsme si tady vyhrát, i když jsme dostali dva góly v oslabení ve třech, dva góly ve čtyřech a jeden v signalizované výhodě. Měli jsme na můj vkus až příliš vyloučených. Nemyslím si, že by domácí hráli výrazně čistěji, byla tam rovněž nějaká hákování, sekání. Za stavu 2:2 jsme hráli ve druhé třetině neustále ve čtyřech, ve třech. Až za stavu 4:2 se rozhodčí umírnil, ale dobrý rozhodčí to takto dělá. Každé mužstvo má své hráče na přesilovky a oslabení. Pokud hrajete ve druhé třetině deset minut v kuse oslabení ve třech, ve čtyřech, tak jsou hráči samozřejmě unavení, zatavení. Ale tím nechci samozřejmě shazovat výkon domácího celku. Jen díky tomu, že mají domácí o dva zápasy odehráno méně, tak jsou v tabulce pouze na deseti bodech. Já si myslím, že toto je suverénně nejlepší mužstvo v soutěži. Nemohli jsme se mu rovnat.