Junioři potřetí v řadě bodovali, Šumperku připravili první porážku v soutěži

28.09.2010, Adam Bagar

Do Poruby přicestovali na státní svátek junioři Šumperka. Ti dosud neprohráli, ale v Ostravě tvrdě narazili. Zásluhou využitých přesilovek se sice dostali do dvoubrankového náskoku, ovšem další průběh utkání již ovládli hokejisté Poruby. Na šesti trefách domácích měli největší podíl Jan Barčák s Daliborem Kameníčkem. Oba přidali ke dvěma brankám ještě jednu nahrávku. RT TORAX zdolal Draky přesvědčivě 6:2 a do tabulky si připsal další důležité dva body. Radost domácích hokejistů ovšem zmrazilo zranění Adama Motyky.

1. liga juniorů - 7.kolo út 28.9.17:00
HC RT TORAX Poruba 2011
HK Mladí Draci Šumperk
6:2(1:2, 3:0, 2:0)
Branky a nahrávky: 9. Motyka (Zuber, Barčák), 21. Barčák (Zuber), 24. Vidlák (Kameníček, Bystroň), 38. Kameníček z TS, 48. Kameníček (Bystroň), 52. Barčák (Vidlák, Kofroň) - 6. Drtil (Doleček), 9. Drtil (Holinka). Rozhodčí: Czubaj - Hlavatý, Tošenovjan. Vyloučení: 8:9, navíc Soos (ŠUM) 5 + OK. Využití: 2:2. V oslabení: 1:0. Diváci: 30. Střely na branku: 35:42. Průběh utkání: 0:2, 6:2.
HC RT TORAX Poruba 2011: Konvička - Mládenka, Šrubař, Ferenc, Dusík, Odsedek, Jasiok - Motyka, Barčák, Zuber - Bystroň, Kameníček, Vidlák - Kofroň, Kurovský, Dominec.
HK Mladí Draci Šumperk: Kulhavý - Doleček, Holinka, Provaz, Soos, Drtil, Nevrlý, Svoboda, Vejchoda, Kovář, Měrka, Feledík, Žalčík, Horváth, Gewiese, Navrátil.

Domácí hokejisté neměli vstup do utkání příliš povedený. Již ve čtvrté minutě usedl na lavici hanby Ferenc a Draci dokázali početní výhodu zužitkovat. Dolečkovu střelu dokázal dorazit za Konvičkova záda Lukáš Drtil. Naprosto stejná situace nastala o chvíli později. Trestnou lavici tentokrát zahříval Odsedek, když opět Lukáš Drtil prokázal svůj důraz v předbrankovém prostoru a dorazil za brankovou čáru pokus Holinky.

Odpověď domácích hráčů přišla bezprostředně po druhé šumperské brance. O pouhých dvaadvacet vteřin později našel v pohledné akci Zuber mezi kruhy volného Adama Motyku, jemuž stačilo touš dopravit do zcela prázdné kasy. Hrál se hokej ze strany na stranu, ale další gól jsme již v první tercii neviděli. Nejblíže k němu měl Vejchoda. Jeho střela se odrazila od tyče a poskakovala po brankové čáře, hlavní rozhodčí byl ovšem blízko celé situaci a správně rozpažil.

Jak se později ukázalo, bouřka v kabině se vyplatila. Do druhé části totiž nastoupili domácí borci jako vyměnění. Již po několika vteřinách vyslal Zuber citlivě lehkou žabičkou do samostatného úniku Jana Barčáka a ten chladnokrevně nedal Kulhavému, po přesné střele pod horní tyč, žádnou šanci.

Otočit výsledek se Porubě podařilo o pouhé tři minuty později. V přesilové hře našel v rozhozené šumperské obraně Kameníček mezi kruhy volného Martina Vidláka a ten i s dávkou štěstí překonal Kulhavého potřetí. Přítomní diváci se rozhodně nenudili. K vidění byla dokonce i pořádná mela, po které se obě trestné lavice slušně zaplnily.

Domácí byli lepším týmem, ale hosté pálili prakticky ze všech pozic, a tak střelecky aktivnější byli v zápase právě Draci. Nikoliv však nebezpečnější. Svou aktivitu RT TORAX dokázal také ve vlastním oslabení. Kameníček ujížděl hostující obraně a Dolečkovi nezbývalo nic jiného než porubského centra zahákovat. Rozhodčí Czubaj neváhal a odpískal trestné střílení. K němu se dle nových pravidel musel postavit sám postižený. Dalibor Kameníček to udělal famózně, vykoupal Kulhavého a zasunul do prázdné branky.

Ve třetí tercii si RT TORAX výsledek zkušeně hlídal a soupeře do gólových šancí nepouštěl. K vidění byl i jeden nepříjemný okamžik. Přítomným divákům zatrnulo při ošklivém faulu Soose na Adama Motyku. Logickým vyústěním byl trest na pět minut a do konce utkání za faul kolenem. Motyka se svíjel v bolestech a musel být z ledu odnášen na nosítkách.

V dlouhé přesilové hře dokázala Poruba udeřit prakticky hned dvakrát. Nejprve našel Bystroň před brankou střelce Dalibora Kameníčka, jenž přidal do svých statistik již třetí bod v zápase. Přesně s vypršením pětiminutového trestu pak přidal již šestý úder Jan Barčák. Ten dokázal těsně před Kulhavým tečovat Vidlákovu střelu přesně do pravého horního růžku branky.

V oslabení mohl udeřit také Šumperk, ale to by nesměl agilní Měrka napálit pouze pravou tyč porubské svatyně. V závěru si již Poruba lehce držela čtyřbrankový náskok. Šumperk tak poprvé v sezoně padl, Poruba jej zdolala vysoko 6:2. Po zápase nechyběly ani tradiční rybičky na adresu nejvěrnějšího fanouška Kamila.

Výsledky ostatních utkání 7. kola ligy juniorů - sk. Východ:

SK HS Třebíč - LHK Prostějov 6 : 5
HC Zubr Přerov - VHK Vsetín 1 : 6
HC Kometa Úvoz Brno - SHK Hodonín 1 : 0
HC Orlová - HC Frýdek - Místek 3 : 2

Ohlasy k utkání

Pavel Leksovský (HC RT TORAX Poruba): Dnes jsme zápas nezačali dle našich představ. Zápas ve Vsetíně byl, co se bojovnosti týče, mnohem lepší. Šumperk do Poruby přijel s hodně pozměněnou sestavou, přesto tam měl několik šikovných hráčů, kteří nám působili v první třetině potíže, a to především v přesilových hrách. Hned své první dvě početní výhody dokázali využít. K první třetině jsme zkrátka přistoupili velmi laxně, z toho pramenily naše chyby. Od druhé třetiny začali kluci hrát přesně to, co po nich chceme a co se na tréninku učíme. Během pár minut to přineslo své ovoce a otočili jsme rychle výsledek z 1:2 na 3:2, posléze 4:2. Ve třetí třetině nám tam spadl ještě pátý a šestý gól. Závěr utkání jsme již v klidu dohrávali. Chtěl bych klukům poděkovat za bojovnost ve druhé a třetí třetině, kdy už hráli svou hru, přesně takovou, jaká nám přinesla vydřený bod ve Vsetíně.

Kamil Skoumal (HK MD Šumperk): Soupeř vyhrál zcela zaslouženě, hrál dobře, byl lepší než my. Nepodali jsme optimální výkon. Prohráli jsme si to i zbytečnými fauly, ale to spíše vyplynulo ze hry, že soupeř byl lepší, a tak jsme si museli vypomáhat fauly.