Junioři nenavázali na páteční vítězství, v Brně na body nedosáhli

12.09.2010, Adam Bagar

Po pátečním domácím vítězství zajížděli junioři v rámci druhého kola ligy juniorů na led brněnské Komety Úvoz. Poruba od začátku utkání nebyla ve své kůži a již po dvaceti minutách musela dotahovat tříbrankové manko. Brňané již nepřipustili žádné drama a utkání si zkušeně až do závěrečných minut pohlídali, a co víc, přidali další dvě branky a porazili tak Porubu vysoko 5:0. Domácím vycházely především přesilové hry, ve kterých se trefili celkem třikrát. V dalším utkání přivítají svěřenci kouče Leksovského na domácí půdě hráče Orlové.

1. liga juniorů - 2.kolo ne 12.9.14:45
HCM Warriors Brno
HC RT TORAX Poruba 2011
5:0(3:0, 1:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 5. Krytinář (Hájek), 20. Bžeza (Lysoň), 20. Beránek (Hájek), 27. Pospíšil, 57. Lysoň (Sedláček, Březa). Rozhodčí: Kubičík – Chocholouš, Musil. Vyloučení: 8:11, navíc Motyka (POR) 10 OT. Využití: 3:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 62. Střely na branku: 31:29. Průběh utkání: 5:0.
HCM Warriors Brno: Štilárek – Lysoň, Hemala, Pospíšil, Krytinář, Hájek, Novoměstský, Farsa, Sedláček S., Hakl, Bednář, Sedláček T., Novák, Březa, Rohrl, Křen, Sít, Najt, Beránek.
HC RT TORAX Poruba 2011: Konvička (od 27. Hanuska) – Mládenka, Peslar, Ferenc, Dusík, Jasiok – Motyka, Barčák, Bystroň – Král, Kameníček, Zuber – Kofroň, Odsedek, Kurovský – Sovadník, Dominec.

Skóre nedělního klání juniorů Brna a Poruby mohl otevřít hned v úvodu Barčák, jenže své velké příležitosti nevyužil, a tak se trestalo na druhé straně. První třetina byla poznamenána řadou vyloučení a právě v početní výhodě Úvoz udeřil. Vít Krytinář si šikovně sjel před branku a střelou z první nedal Konvičkovi prakticky žádnou šanci. Kometa byla v první části lepším týmem. Už o minutu později se řítil na hostující klec Beránek a vše musel hasit až skokem pod jeho nohy Konvička. Obrovskou příležitost si vytvořil také Novák, jenže nejprve trefil tyč a následně zastavil poskakující touš na brankové čáře hostující ochránce svatyně. Poruba měla, stejně jako soupeř, k dispozici několik přesilových her, ale její hra byla značně nervózní a tvořila velké množství chyb. V další početní výhodě napřáhl na modré Michal Březa a kotouč skončil překvapivě až za Konvičkovými zády. Ještě do první sirény stačil RT TORAX inkasovat potřetí. Hájek poslal krásnou nahrávku za obranu na volného Romana Beránka a ten se po svém úniku nemýlil.

Ve druhé třetině chtěla Poruba něco udělat s výsledkem, ale byla to ze strany hostujících borců obrovská křeč. Čtvrtý hřebíček do porubské rakve naopak přidal Lukáš Pospíšil. Ten spíše jen vyzkoušel pozornost Konvičky střelou z poměrně těžkého úhlu. Do branky se tedy postavil Hanuska. Kometa následně hrála svou hru, soustředila se na pozornou obranu a vyrážela do rychlých protiútoků, naopak hosté se nemohli stále dostat do optimální pohody. K překonání Štilárka nevedla ani šance Motyky, jemuž brněnská obrana nabídla až příliš prostoru. Po čtyřiceti minutách vedl Úvoz 4:0 a o osudu utkání bylo prakticky rozhodnuto.

Do poslední periody vstoupili Ostravané ve velkém náporu. Jen za první čtyři minuty zasypali Štilárka sedmi střelami, ale žádná z nich nevedla ke gólu znamenajícím snížení a ještě teoretickou naději na zvrat. Na druhé straně využili okének v zadních řadách Novák s Březou k úniku dva na jednoho. Hanuska však zůstával nadále nepřekonán. Brno se dočkalo opět až v přesilové hře. V té dostal luxusní nahrávku před brankoviště Jakub Lysoň, jemuž stačilo pouze nastavit hůl a zasunout do prázdné. Festival přesilových her pokračoval i nadále, především hosté vytvářeli faul za faulem a rozhodčí Kubičík je za to nekompromisně trestal. V závěru mohl navýšit brněnské vedení Bednář, Hanuska však na brankové čáře zlikvidoval jeho sérii dorážek. Poruba ve druhém kole ligy juniorů podlehla Kometě Úvozu vysoko 0:5.

Výsledky ostatních utkání 2. kola:

HC Orlová - SK Horácká Slavia Třebíč 3 : 5
HC Frýdek - Místek - HC Uherské Hradiště 2 : 4
SHK Hodonín - SHK Jestřábi Prostějov 2 : 11
VHK Vsetín - HK Mladí Draci Šumperk 2 : 2

Ohlasy k utkání

Zdeněk Balabán (HC Kometa Úvoz): Jelikož se nám páteční utkání v Třebíči odložilo, hráli jsme dnes poprvé. Po přípravných zápasech jsme konečně začali hrát na tři pětky, což se nám vyplatilo, protože jsme hráli v tempu. Musím kluky pochválit, s výsledkem 5:0 jsme nepočítali ani ve snu. Chytili jsme začátek utkání, vstřelili nějaké branky a tím jsme se vlastně nastartovali. Nechtěli jsme poté Porubu do ničeho pustit a vycházeli jsme ze zajištěné obrany, což se nám poměrně dařilo. Vypomohl nám i dobrý výkon gólmana.

Pavel Leksovský (HC RT TORAX Poruba): Brno v úvodu nevědělo, co od nás očekávat. Do zápasu jsme nastoupili dobře, vytvořili jsme si tlak a z toho pramenících několik šancí, které jsme bohužel svým laxním zakončením neproměnili. Z našeho tlaku a přemíry snahy se zrodil faul, soupeř hrál přesilovou hru a v páté minutě ji využil. Naše snaha o vyrovnání ztrosotávala na naší nedisciplinovanosti, měli jsme spoustu zbytečných vyloučení, domácí přesilové hry dokázali hned třikrát využít. Zbývající dvě branky jsme inkasovali po velkých individuálních chybách hráčů, kteří by měli být tahouny mužstva. V poslední třetině jsme se snažili alespoň zkorigovat výsledek, kluci začali lépe bruslit a bojovat, místy jsme soupeře přehrávali, ale Kometa hrála chytře, soustředila se na obranu a svou účelnou hrou ubránila pětibrankový náskok.