V posledním kole NOEN extraligy juniorů dovedla Poruba utkání až k samostatným nájezdům

06.03.2010, Adam Bagar

Zatímco na hlavní ledové ploše bojovali starší dorostenci před početnou návštěvou o extraligovou baráž, na tzv. mrazáku sehráli své utkání, před zraky jen těch nejvěrnějších, junioři Poruby a Opavy. Utkání se neslo poněkud v přátelském duchu, příliš se nevylučovalo, nepřerušovalo a hrálo se nahoru dolů, o čemž svědčí také konečný počet střel na branku v poměru 39:42. Poruba musela neustále dotahovat jednobrankový náskok soupeře, ale nakonec dokázala zásluhou Jana Barčáka, Radima Blažeje a Vlastimila Zubera dotáhnout zápas do prodloužení a poté i samostatných nájezdů. Velmi dobrým výkonem se v porubském dresu prezentoval gólman Robin Hanuska, ten si připsal 39 úspěšných zákroků. Juniorka VOKD Poruby tak nakonec rozšířila své bodové konto na číslo 17.

- 53.kolo pá 5.3.17:15
HC RT TORAX Poruba 2011
Hokejový klub Opava
3:4sn(1:2, 1:0, 1:1 - 0:0 - 0:1)
Branky a nahrávky: 13. Barčák Jan (Vaněk), 30. Blažej, 57. Zuber (Barčák Jan, Vaněk) - 2. Novák (Verrlič), 18. Džemla (Herman, Faksa), 47. Seidler (Kukla, Baďura). Rozhodčí: Jeřábek A. ml. - Poruba, Vengřín R. Vyloučení: 6:2. Bez využití. V oslabení: 0:0. Diváci: 50. Střely na branku: 39:42 (13:13, 10:10, 12:14, 4:5). Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 2:2, 2:3, 3:3.
HC RT TORAX Poruba 2011: Hanuska - Špok, Tomis, Pindur, Spusta, Poláček, Mládenka - Vaněk, Barčák Jan, Zuber - Blažej, Voznica, Vidlák - Motyka, Barčák Jakub.
Hokejový klub Opava: Machovský - Faksa, Dufek, Rýpar, Kukla, Dohnal, Trčka, Vaněk, Vlašánek, Herman, Novák, Vitek, Seidler, Baďura, Verrlič, Džemla, Slanina, Wittek.

Netradičně od 17:15 hod. vypuklo juniorské utkání mezi Porubou a Opavou a lépe začal hostující Slezan. V úvodu zasypal Hanusku sprškou střel a v čase 1:56 se dočkal zasloužené odměny. Verrličovu střelu dokázal ještě Hanuska vytěsnit, ale na dorážku Patrika Nováka byl již naprosto krátký. Domácí se ale postupně dostávali rovněž do tempa a převzali aktivitu. Po Motykově úniku sice ještě netrefil odkrytou klec starší z bratrů Barčáků, ale v momentě, kdy na světelné tabuli svítil čas 12:13 se domácí lavička mohla prvně radovat. Po zmatcích v opavské obraně vyslal z mezikruží tvrdou a především přesnou střelu Jan Barčák. Když pak v sedmnácté minutě trefil Blažej pouze horní tyč Machovského svatyně, trestalo se na druhé straně. V oslabení uniklo duo Bohumil Herman - Patrik Džemla. Druhý jmenovaný dával puk již lehce do prázdné klece, v tu chvíli už skočil na ledovou plochu i pátý opavský hráč. Po vyrovnané první třetině tak odcházela do kabin spokojenější Opava.

Oba týmy si byly moc dobře vědomy, že o nic nejde, a tak byl k vidění spíše bezstarostný a plynulý hokej, do kterého zasahoval minimálně i hlavní rozhodčí Jeřábek. Brankové šance jsme ale ve druhé části hledali téměř stejně obtížně jako velbloudy na Antarktidě. Až v průběhu 29. minuty zaujalo šikovné a zároveň drzé Vaňkovo vyjetí zpoza branky až do Machovského brankoviště, ale doklepnout touš za jeho záda se mu nepodařilo. Vyrovnání přišlo velmi záhy, v čase 29:18. Radim Blažej upaloval směrem k opavské kleci zcela sám, ovšem svou velkou šanci neproměnil. Nakonec přece jen šikovně a především chytře dopravil kotouč za brankovou čarou, a to velmi netradičním způsobem – zpoza branky o záda Matěje Machovského. Těsně po polovině utkání měl Slezan téměř dvouminutovou výhodu dvojnásobné přesilovky. Jenže Ostravané hráli i ve třech velmi aktivně a soupeře do ničeho nepouštěli, naopak hostům unikal rychlonohý Blažej, kterého musel Faksa faulovat. V další fázi druhé periody se již nic neudálo, a tak po čtyřiceti minutách byl stav nerozhodný 2:2.

V poslední třetině byl o něco aktivnější hostující tým. V čase 46:12 se stala porubským zadákům nevídaná věc, když dokonce dva opavští hráči pádili sami na bezmocného Hanusku. Kukla nakonec našel přesně hůl Petra Seidlera, jenž se trefil přesně mezi gólmanovy betony. V další velké šanci se ocitl Džemla, jenž mířil těsně mimo tyče, ani další situace dva na jednoho v podání svěřenců kouče Suchánka ke čtvrté trefě nevedla, když se Hanuska prezentoval výborným zákrokem. Porubská obrana připomínala v těchto momentech ementál, a tak další příležitost měl před brankou osamocený Džemla, Hanuska však držel stále domácí nad vodou. V čase 56:17 bylo na druhé straně srovnáno. Po Vaňkově střele poskakoval kotouč v brankovišti, nakonec jej dokázal po několika dorážkách poslat za brankovou čáru Vlastimil Zuber. Opavští měli v závěru třetiny opět menší nápor, ale ten již Porubští dokázali ustát a utkání tak mířilo za stavu 3:3 do prodloužení.

Prodloužení začalo velkou šancí Poruby. Mládenka byl před Machovským sám, udělal blafák, ale těsně minul pravou tyč. Na závěr nastavené pětiminutovky udělala Poruba školáckou chybu, když hrála v pěti, čehož si sudí samozřejmě všimli a na světě tak byla přesilová hra pro Slezan. V ní nedokázali poslat puk do sítě ve velkém závaru Džemla s Kuklou, jedni z nejaktivnějších hráčů v zápase. Na řadu musely přijít samostatné nájezdy. Za domácí neproměnili Blažej, mladší z bratrů Barčáků ani nájezdový expert Voznica, za hosty se trefil až ve třetí sérii Patrik Novák, což však hostům na vítězství stačilo. Poruba tak podlehla Opavě 3:4 po samostatných nájezdech.