Junioři sehráli s Chomutovem výborné utkání, přesto těsně prohráli

19.12.2009, Adam Bagar

32. kolo nejvyšší juniorské soutěže nabídlo mimo jiné také duel mezi poslední Porubou a Chomutovem. Hosté vstupovali do zápasu v pozici favorita. Jenže asi málokdo počítal s tím, že Poruba bude v první části jednoznačně lepším celkem. Hostující gólman Matoušek se měl opravdu co ohánět, když si VOKD vytvořilo několik jednoznačných šancí, vyslalo navíc jen za první tercii osmnáct střeleckých pokusů, ale přesto bylo skóre po dvaceti minutách nerozhodné 1:1, když se dokázal za domácí trefit jen Ondrej Burzala. Také ve druhé periodě Porubští soupeře přestříleli, ale opět dokázali vytěžit, stejně jako soupeř, jedinou branku z hole Marka Macha. Poté, co se hosté dostali v úvodu třetí části do vedení, dokázal velmi rychle reagovat Martin Vidlák. Vše směřovalo k prodloužení, jenže Chomutov dokázal tři minuty před koncem vstřelit vítěznou branku. Junioři VOKD Poruby sehráli jeden z nejlepších zápasů sezóny, jenže nedokázali využít množství šancí, a to především v první třetině, která kdyby skončila jejich tříbrankovým vedením, nikdo by se nemohl divit. Ostravané tak podlehli Chomutovu těsně a poněkud smolně 3:4.

- 36.kolo so 19.12.
HC RT TORAX Poruba 2011
Piráti Chomutov
3:4(1:1, 1:1, 1:2)
Branky a nahrávky: 5. Burzala (Voznica), 25. Mach (Vaněk, Mládenka), 45. Vidlák (Blažej, Barčák Jan) - 19. Zeman (Matějka), 34. Mála (Karlík, Matějka), 44. Mála (Škrdle), 57. Žižka (Milotínský). Rozhodčí: Klimecký - Novotný, Šimčík. Vyloučení: 7:7, navíc Blažej, Burzala (oba POR) a Žižka, Karlík (oba CHM) 5 + OK. Využití: 2:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 80. Střely na branku: 37:35 (18:10, 11:9, 8:16). Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:3, 3:3, 3:4.
HC RT TORAX Poruba 2011: Hanuska - Hanus, Peslar, Lužný, Poláček, Mládenka, Burzala - Procházka, Zuber, Vidlák, Vaněk, Barčák Jakub, Barčák Jan, Šimkovič, Voznica, Motyka, Blažej, Mach.
Piráti Chomutov: Matoušek - Pinka, Motejlek, Škrdle, Žižka, Karlík, Havel - Zeman, Ptáčník, Hejndl, Mála, Matějka, Csányi, Kunc, Wszolek, Milotínský, Klouček, Hrabák, Kerch.

Porubská juniorka vstoupila do utkání překvapivě ve velkém stylu. Již ve třetí minutě mohl otevřít skóre Motyka, jenže ani jeho čtyři střelecké pokusy ke gólu nevedly. V čase 4:21 se už domácí lavička v přesilové hře dočkala. Zmatků v chomutovském brankovišti dokázal využít střelou z mezikruží Ondrej Burzala. Tabulkový i bodově propastný rozdíl nebyl naprosto znát, VOKD bylo nadále velice aktivní, jenže spalovalo jednu šanci za druhou. V další z nich si Motyka dojel po svém střeleckém pokusu pro dorážku, ale trefil jen tyč Matouškovy svatyně. Ke gólu nevedl ani šikovný Blažejův únik, kdy se uvolnil přes obranu Severočechů, ale ve finální fázi zklamal. Porubští nadále stupňovali svůj tlak, který zastavila až technická závada na světelné kostce.

Oba celky tak musely předčasně do kabin a první část se musela dohrát až po patnáctiminutové přestávce. Chomutovští mladíci v ní museli po předvedeném výkonu prožít doslova peklo ze strany hlavního kouče Tottera, což bylo znát i na předvedeném výkonu. Po obléhání domácí klece se v čase 18:30 ujala střela Lukáše Zemana od modré. Přestože byli domácí jasně lepším týmem a mohli již v této tercii rozhodnout o zápase, první dvacetiminutovka skončila stavem 1:1.

V čase 24:23 využili Porubští další početní výhodu, a to po krásné akci, na jejímž konci našel Vaněk nekrytého Marka Macha a ten se trefil přesně do odkrytého místa Matouškovy branky. Severočeši se snažili o rychlou odpověď. Kapitán Žižka ovšem trefil pouze břevno a o několik momentů později netrefil ani Ptáčník zcela prázdnou branku. Hrálo se rázem nahoru dolů. Na jedné straně řešil Barčák únik dvou na jednoho střelou, na druhé zase Hanuska se štěstím zachytil před brankovou čarou pokus Ptáčníka.

Ve 32. minutě nabral rychlost Vaněk, dostal se okolo mantinelu přes obránce soupeře a najel si až do samostatného úniku, jenže Poruba dokáže využívat jen minimum takových šancí, o čemž se mohli všichni již několikrát v sezóně přesvědčit. V čase 33:14 dokázali hráči KLH srovnat se soupeřem krok. V přesilové hře se trefil z poměrně těžkého úhlu přesně pod víko František Mála. Před druhou pauzou tak oba celky odcházely do kabin za nerozhodného stavu 2:2.

Čas 43:40 a hosté se dostali v utkání poprvé do vedení. Šikovný kolotoč přihrávek dokázal zmást porubské hráče natolik, že nedokázali uhlídat Františka Málu, který si sjel mezi kruhy a nad Hanuskovu lapačku gólově zakončil. Na vyrovnání se nemuselo příliš dlouho čekat. Krásnou kombinaci na jeden dotek sehrála domácí druhá pětka. Chomutovským nezbylo nic jiného než přihlížet. Martin Vidlák tak zakončoval již do zcela odkryté klece. Bojovalo se o každý kousek ledu. V 52. minutě vystihl v oslabení Blažej rozehrávku soupeře, nikým neatakován mířil na Matouška, udělal blafák, ale opět ztroskotal na koncovce.

Rozhodující trefa přišla v čase 56:40. Michal Žižka dostal kotouč na modrou a z první propálil vše, co mu stálo v cestě. Na konci 59. minuty zaujala přítomné diváky boxerská vložka, ve které rozdal sudí Klimecký 102 trestných minut. V závěru se již Ostravané nedokázali dostat díky oslabení do útočného pásma, a tak si Severočeši své těsné vedení uhlídali. VOKD Poruba tak po velmi dobrém výkonu, za který by si minimálně bod zasloužila, odcházela z ledu poražena těsným výsledkem 3:4.