Pouhých pět minut chybělo bojovným juniorům k dokonání výborného výsledku

11.09.2009, Adam Bagar

V prvním kole nejvyšší juniorské soutěže se na půdě VOKD Poruby představil tradičně silný Zlín, a tak o favoritovi zápasu bylo zcela jasno. Jenže hráči porubské juniorky utkání doslova odřeli, lehali do střel a neskutečně bojovali. Hosté sice měli větší kvalitu, více šancí i střeleckých pokusů, ale co nedokázali zachytit obránci, pochytal výborný Michal Gleich, který si celkem připsal na své konto 47 úspěšných zákroků. Remízový a bezbrankový stav vydržel až do konce pětapadesáté minuty. Jelikož hosté o chvíli později přidali druhou trefu, VOKD Poruba podlehla na úvod po velmi sympatickém výkonu celku PSG Zlín 0:2.

- 1.kolo pá 11.9.17:00
HC RT TORAX Poruba 2011
PSG Berani Zlín
0:2(0:0, 0:0, 0:2)
Branky a nahrávky: 55. Čech (Goiš, Horák), 59. Finsterle (Šoula, Horák). Rozhodčí: Klapetek - Jureček, Rychlý. Vyloučení: 6:5. Bez využití. V oslabení: 0:0. Diváci: 80. Střely na branku: 26:49. Průběh utkání: 0:2.
HC RT TORAX Poruba 2011: Gleich - Tomis, Pindur, Spusta, Lužný, Poláček, Mládenka - Procházka, Ružbašan, Zuber, Vidlák, Vaněk, Šimkovič, Barčák, Motyka, Vajda, Blažej, Bystroň.
PSG Berani Zlín: Kašík - Řezníček, Sadil, Bokroš, Valenta, Musil, Matějíček, Horák, Zámorský - Čech, Kundera, Fořt, Surovčík, Vodný, Holík, Goiš, Finsterle, Sedlář, Vodák, Křemeček, Šoula.

Do utkání lépe vstoupili Zlínští. Už v šesté minutě měli domácí na mále, jenže závar před Gleichovou brankou úvodní gól nepřinesl. Následně se ani Goiš v předbrankovém prostoru nedokázal proti výbornému Gleichovi prosadit. Na hostujícím mužstvu byla znát rozhodně větší kvalita, ale domácí vše doháněli srdíčkem, dřinou a bojovností, a tak se Zlín stále nemohl prosadit. V závěru třetiny zahrozila několikrát i Poruba, ale v největší příležitosti nedokázal svůj průnik optimálně zakončit Vidlák. Do šaten se tak odcházelo za bezbrankového stavu.

Druhá perioda přinesla prakticky totožnou hru jako ta předchozí. Už ve dvaadvacáté minutě měl Gleich plné ruce práce v přesilovce soupeře, v největší šanci dokázal kotouč vyrazit až na horní síťku své klece. Na druhé straně mohl skórovat v situaci dva na jednoho Šimkovič, ale to by musel trefit Kašíkovu branku, kterou jen těsně přestřelil. Domácím hokejistům nadále nešla upřít snaha. Ve 35. minutě si však Zlínští vypracovali, v přesilové hře, největší šanci zápasu, ve které Řezníček nepochopitelně minul zcela prázdnou domácí klec. Ani ve druhé dvacetiminutovce se tedy diváci, kteří se přišli na první kolo juniorské extraligy podívat, branky nedočkali.

Po necelých čtyřech odehraných minutách ve třetí části už zvedali hosté ruce nad hlavu, ale Gleich na poslední chvíli velmi dobře zasáhl na brankové čáře. Také ve třetí třetině zdobila porubské hokejisty neuvěřitelná bojovnost a obětavost. Naopak Zlínští chtěli za každou cenu odjíždět z Ostravy se třemi body. V dalších šancích neuspěli na jistém Gleichovi Goiš ani Finsterle, jenž řešil únik dva na jednoho střelou, která mířila těsně nad branku. Největší příležitost VOKD si vytvořil Vaněk, ale Kašíka nepřekonal a k následné dorážce se již nedostal. V čase 54:55 se poprvé měnilo skóre. Michal Čech poslal svůj pokus směrem k porubské svatyni a pro smůlu domácích jej obrana tečovala mezi betony bezmocného Gleicha. V čase 58:50 pak pečetil výhru Zlína Lukáš Finsterle střelou do protipohybu domácího strážce branky. Poruba tak podlehla po sympatickým výkonu PSG Zlínu 0:2.