Jihlavská Dukla byla nad síly porubských juniorů

08.03.2009, Adam Bagar

Páté kolo baráže o juniorskou extraligu svedlo mezi sebe dva doposud neporažené celky. VOKD Poruba přivítala na svém ledě Duklu Jihlava. Čekalo se vyrovnané utkání. V první třetině byl k vidění velice opatrný hokej, kde se útočníci přes obranné hráze jen velice obtížně prosazovali. Do vedení se dostali hosté v sedmnácté minutě. Dvě minuty nato Poruba dokázala vyrovnat brankou Radovana Vajdy. Od druhé třetiny byla na ledě vidět jen velmi dobře hrající Jihlava. Ta hrála v naprosté pohodě, byla všude o krok dříve, vyhrávala osobní souboje a měla utkání pevně ve svých rukou. Výsledkem toho byly tři branky za zády Kubáně. Ve třetí třetině přidali Horáci již pátou branku, na 2:5 poté snižoval Karel Richter, ale konečné slovo měli nakonec hosté. Juniorský tým VOKD Poruby tak zaslouženě podlehl Dukle Jihlava 2:6. Další utkání čeká porubské mladíky ve středu 11.3. na ledě Hvězdy Praha.

- 5.kolo ne 8.3.13:00
HC RT TORAX Poruba 2011
HC Dukla Jihlava
2:6(1:1, 0:3, 1:2)
Branky a nahrávky: 19. Vajda (Tomis, Jelšík), 46. Richter - 17. Polcar (Rosendorf, Musil), 25. Vysloužil (Zelený), 37. Vysloužil (Polcar, Němec), 39. Němec (Kuřítko), 43. Kuřítko (Pometlo, Musil), 58. Zeman (Dvořák, Randa). Rozhodčí: Jeřábek J. - Adamec, Štěpán. Vyloučení: 5:9. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 100. Střely na branku: 26:35. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:5, 2:5, 2:6.
HC RT TORAX Poruba 2011: Kubáň - Mlynář, Parma, Tomis, Spusta, Pindur, Špok, Poláček - Kalina, Blažej, Jelšík, Řezáč, Vajda, Richter, Šimkovič, Bartoš, Galajda, Voznica.
HC Dukla Jihlava: Navrátil - Musil, Němec, Sustr, Zelený, Rosendorf, Dvořák, Malec, Vysloužil, Randa, Vacek, Zeman, Polcar, Kuřítko, Pometlo, Kotlík.

Hned v první minutě se dostali do úniku dva na jednoho hosté. Kombinaci Pometla s Malcem však v poslední chvíli zastavil dobrým obranným zákrokem Tomis. Na druhé straně měl práci také Navrátil, když si poradil s pokusy Vajdy a Řezáče. Jihlavští působili lepším dojmem, ale všechny jejich pokusy byly spíše propagačního rázu. V páté minutě zahrávalo VOKD první přesilovou hru. Početní výhoda se domácím vůbec nedařila, naopak do jediné šance se v ní dostal hostující Vysloužil. V úvodu osmé minuty vyslal nepříjemnou střelu na Navrátila Bartoš, ta by směřovala přesně k pravé tyči, ale hostující gólman ji vytěsnil skvěle špičkou betonu. Od začátku utkání bylo vidět, že se jedná o souboj dvou vedoucích celků. Urputně se bránilo, nikdo nechtěl udělat chybu a také proto byl stav i v desáté minutě bezbrankový. Minutu nato se dostal do zakončení aktivní Pometlo, ale mířil mimo branku. Ve čtrnácté minutě se opět dostávali do situace dva na jednoho Zeman s Kotlíkem, jenže Tomis předvedl další ze svých skvělých obranných zákroků, když nedovolil soupeři zakončit. Ihned z protiútoku vybojovala Poruba další faul. V přesilovce pálil nejprve z mezikruží Richter, následně tentýž hráč zbytečně fauloval a hrálo se ve čtyřech na obou stranách. V době, kdy už hráli Jihlavané v pěti předvedl šikovnou individuální akci Zeman, ale přestřelil. V momentě, kdy už se hrálo v pěti hráčích na obou stranách, v čase 16:22, přece jen Dukla udeřila. Z mezikruží překonal Kubáně střelou mezi betony Michael Polcar. O chvíli později neproměnili hosté další gólovou šanci. Střelu Musila Kubáň neudržel, k touši se dostal Kuřítko, jenž nepochopitelně netrefil zcela prázdnou branku. Z protiútoku trestala Poruba. V čase 18:16 našel pěknou křižnou přihrávkou Tomis Radovana Vajdu. Navrátil se nestačil přesunout, a tak domácí útočník s jednasedmdesátkou na zádech se do poloodkryté branky nemohl mýlit. V závěru ještě zahrávali hosté další početní výhodu, ale skóre 1:1 se již neměnilo.

V úvodu druhé části sice dohrávala Dukla přesilovku, ale útočila Poruba. Hned do tří šancí se dostal Blažej, ale Navrátil byl vždy úspěšnější. Další početní výhodu sehráli domácí tentokrát velice dobře, téměř celé dvě minuty okupovali obranné pásmo Jihlavy, ale k vážnější šanci se nedostali. Až v úvodu 25. minuty pálil velice tvrdě Šimkovič, ale branku netrefil. Na druhé straně nejprve ve velké šanci tečoval jen pár centimetrů mimo branku střelu Randy Polcar, ale v čase 24:56 už mohli hosté jásat. Martin Vysloužil dostal až příliš prostoru k tomu, aby si mohl zpoza branky najet před Kubáně, kde z poměrně těžkého úhlu poslal touš parádně pod horní tyč. Dukla značně ožila, střelu Polcara zastavila až Kubáňova lapačka. Další přesilovku domácí opět nesehráli zle, ale chybělo tomu to zásadní – střelba. S pokusy Tomise a Jelšíka od modré si totiž Navrátil bez problémů poradil. Když už se hrálo v pěti na obou stranách, dostal se do velké šance Bartoš, ale hostující strážce branky opět zasáhl svým betonem. Domácí se tlačili za vyrovnáním, ale přes skvěle zorganizovanou obranu soupeře se jen velice těžce dostávali. Hra se změnila v urputný boj, nikdo nechtěl udělat chybu a oba celky skvěle bránily. Do další příležitosti se dostal až na konci 35. minuty Němec, kterému naservíroval přihrávku před Kubáně Vysloužil, který opět jen těsně netrefil tři tyče domácí klece. Ve 37. minutě se projevilo opět známé „nedáš – dostaneš“. Na jedné straně nevyužil dobrého odrazu puku od mantinelu Kalina a na té druhé se za to trestalo. V čase 36:42 ujel porubské obraně zcela osamocený Martin Vysloužil, jenž propálil Kubáně střelou mezi betony. Hosté hráli v ohromné pohodě. V čase 38:35 se také dočkali další branky. Poté, co Dukla dlouhou dobu ordinovala v obranném pásmu domácích se nakonec k puku dostal mezi kruhy zcela osamocený Ondřej Němec. Ten propálil bezradného, ležícího Kubáně již po čtvrté. Po druhé třetině tak VOKD prohrávalo s Jihlavou 1:4.

Hosté se při nástupu do třetí části zdrželi v kabině, a tak si vysloužili dvouminutový trest za zdržování hry, nutno říci, že se jednalo o vyloučení velice přísné. Jenže VOKD se početní výhoda vůbec nedařila, navíc v její polovině zaútočil Malec a vybojoval faul. Když následně nechtěně trefil protihráče svou holí do obličeje Richter, hrála Dukla dvojnásobnou početní výhodu v délce šedesáti vteřin. V čase 42:24 také byla využita. Na konci souhry celé jihlavské pětky stál Martin Kuřítko. O osmnáct vteřin později unikl hostující obraně Řezáč, jenž byl zahákován Šustrem a sudí Jeřábek neváhal odpískat trestné střílení. K němu se postavil sám postižený, ale Navrátil byl v souboji s porubským útočníkem úspěšnější. V čase 45:34 se domácí přece jen dočkali snížení. Karel Richter vyslal před branku svou střílenou přihrávku, kterou nepříjemně tečoval přesně za záda bezmocného Navrátila jeden z obránců soupeře. Poruba hrála ve 48. minutě další přesilovku. V té se dostal až před Navrátila Kalina, ale touš za jeho záda nepropasíroval. VOKD si zahrálo dokonce přesilovku pět na tři, ale tu sehrálo opět velice naivně. V klasické početní výhodě byl před Navrátilem po Tomisově střele od modré zcela sám Poláček, ale třetí branky se domácí nedočkali. V 52. minutě mohlo být s Porubou ještě hůře. Před Kubáněm se totiž z ničeho nic zjevil zcela osamocený Kotlík, ale mířil nad domácí svatyni. Hosté se neustále dopouštěli faulů, a tak na světě byla další třicetivteřinová dvojnásobná přesilovka. Špok střílel od modré, Navrátil pouze vyrazil před sebe, kde ordinoval Bartoš, ale tomu v rozhodující moment přeskočil kotouč přes hůl. V čase 57:09 vsítili v pohodě hrající Horáci již šestou branku. Z prostoru za brankou vyjel Adam Zeman a poslal okamžitě puk na domácí branku. Ten proletěl mezi betony až za záda Kubáně. V závěru utkání se již nic neudálo, a tak juniorka VOKD Poruby podlehla Dukle Jihlava vysoko, ale zaslouženě, 2:6.

Tabulka baráže

Mužstvo                      Z  V  Vp Pp P  VB:IB  B
1. HC Dukla Jihlava          5  5  0  0  0  20:7   15 
2. HC VOKD Poruba            5  3  1  0  1  17:13  11
3. HC VCES Hradec Králové    5  2  0  1  2  11:9   7
4. VHK Vsetín                5  1  1  2  1  13:12  7
5. HK Mladí Draci Šumperk    5  0  2  0  3  11:19  4
6. HC Hvězda Praha           5  0  0  1  4  10:23  1