Porubská juniorka příváží ze Vsetína dva body

06.03.2009, Michal Kubáň, Lukáš Bajgar

Čtvrté kolo bojů o záchranu extraligové juniorské příslušnosti svedlo domácí Valašský hokejový klub a zatím neporaženou Porubu. Přestože tým z Lapače prozatím neokusil tříbodovou výhru, nedalo se očekávat jednoznačné utkání, spíše tuhá bitva a průběh utkání tato slova jen potvrzují. Na začátku prostřední části propálil Andrease Kubáně Juraj Jurík a domácí šli do vedení, které si dlouhé minuty drželi. První vlaštovka přilétla až v polovině poslední části v podobě srovnávací trefy Štefana Šimkoviče. O sedm minut poslal do průběžného vedení hostující VOKD Ivo Jelšík, domácí boj nevzdali a dvě minuty před závěrečnou sirénou srovnal Martin Kubo, následovalo tedy prodloužení a nakonec i série nájezdů. V nich byli oba porubští gólmani (Gleich a Kubáň) úspěšnější nežli Hromada a i díky druhé trefě Jelšíka vyhrála Poruba 3:2. Příští utkání juniorů je na programu v neděli 8. března od 13 hodin na ZS v Ostravě - Porubě, VOKD hostí zatím stoprocentní Jihlavu.

- 4.kolo pá 6.3.17:00
VHK ROBE Vsetín
HC RT TORAX Poruba 2011
2:3sn(0:0, 1:0, 1:2 - 0:0 - 0:1)
Branky a nahrávky: Branky a nahrávky: 23. Jurík (Vítek), 58. Kubo (Martyčák) - 49. Šimkovič (Bartoš), 56. Jelšík (Poláček), rozhodující sam. nájezd Jelšík. Vyloučení: 6:9, navíc Sýs (VSE) 5 + OK, Mlynář (POR) 10 OT. Využití: 0:2. Diváci: 467. Rozhodčí: Přikryl - Kašík, Trunečka. Střely na branku: 48:36. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 2:2, 2:3.
VHK ROBE Vsetín: Hromada, Sadil, Trška, Jaškin, Fabián, Šimurda, Kapr, Farda, Lukeš - Kopún, Vítek, Kubo - Kajaba, Surovčík, Plachtovič, Martyčák - Podešva, Sýs, Kozák - Jurík, Klimek.
HC RT TORAX Poruba 2011: Kubáň (65. - 65. Gleich) - Mlynář, Špok, Tomis, Spusta, Parma, Pindur, Poláček - Vidlák, Galajda, Kalina, Šimkovič, Bartoš, Jelšík, Voznica, Capcara, Vajda, Blažej, Richter, Řezáč.

Oba aktéři důležitého utkání nastoupili do zápasu s opatrnou hrou. Přesto to byli právě Vsetínští, kteří v úvodních deseti minutách měli puk na hokejce. Surovčík ve druhé minutě šikovně obkroužil branku, ale jeho rána skončila na rameni porubského gólmana. V čase 3:55 hráli Valaši přesilovku, ale krom dělovky Fabiána od modré, která ohrozila porubskou svatyni, diváci příliš zajímavého neviděli.

I Martyčák zaťal drápky do porubské obrany, když si otočkou vyškolil jejího zástupce a střelou mezi nohy vylekal Kubáně. Ten však lekcí z pozornosti prošel na výbornou. Od desáté minuty se hra srovnala, když se Kalina řítil sám na Hromadu, šikovně si jej položil ale již nestačil zvednout puk. V 15. minutě hráli domácí opět přesilovku, ale Jurík, který okamžitě pálil z první trefil jen prostředek branky hostů.

Úvod třetiny se vydařil domácím, neboť ve 23. minutě Vítek prostrčil puk na Juríka, který z metru překonal porubského gólmana. Vzápětí se dostal do šance nezmar Jelšík, ale vynikající Hromada nedopustil změnu skóre. O pět minut později mohl Řezáč srovnat, neboť osamocen sám před brankou minul. Ve 30. minutě duo Jurík – Podešva ujíždělo na brankáře Kubáně. Jurík přihrál na poslení chvíli Podešvovi, který měl před sebou prázdnou branku, ale puk mu nešťastně přeskočil hokejku. Následně Capcarovu střelu do skrumáže schoval Hromada v lapačce. Druhá třetina se hrála jako na houpačce a diváci si mohli přijít na své, ovšem koncovka obou celků by musela být lepší. Důkazem toho byla šance Sýse dvě minuty před koncem druhé části, který se proháčkoval obranou, položil si Kubáně, ale již nestačil zasunout puk do branky.

Na řadu přišla druhá třetina, která byla pro vývoj zápasu klíčová a rovněž ukázala, že hubený rozdíl jedné branky se v baráži nevyplácí. Vítek to mohl napravit, když důrazně protlačoval puk přes Kubáně, ale ten se zastavil pouze na čáře. Ani o centimetr míň. Skóre se však měnilo na druhé straně v přesilovce hostů. Bartoš nahrál před branku Šimkovičovi, který nekompromisně srovnal stav utkání – 1:1.

Následné okamžiky byly pro vývoj hry klíčové. Sýs dostal pět minut a do konce za naražení Šimkoviče ze zadu. I přes urputné bránění Valachů Poruba zaútočila. Jelšík dostal přihrávku mezi kruhy a poslal Porubu do vedení. V čase 56:23 fauloval Tomis a Valaši měli poslední možnost hrát přesilovou hru. V následujících okamžicích domácí zavřeli hosty do pevného zámku. V závěru Martin Kubo plácnul do puku, který se dostal až za Kubáňova záda. 2-2.

Velkou šanci v prodloužení měl Klimek, který objel branku a pokoušel se puk zasunout k bližší tyči, porubský fakír se stihl přesunout a vyrazit kotouč. Definitivní tečku za zápasem udělaly až samostatné nájezdy. Ze vsetínského kádru proměnil pouze Jurík, a tak Jelšík rozhodl ve prospěch Poruby.

Tabulka baráže

Mužstvo                      Z  V  Vp Pp P  VB:IB  B
1. HC Dukla Jihlava          4  4  0  0  0  14:5   12 
2. HC VOKD Poruba            4  3  1  0  0  15:6   11
3. HC VCES Hradec Králové    4  1  0  1  2   8:9   4
4. VHK Vsetín                4  0  1  2  1   9:11  4
5. HK Mladí Draci Šumperk    4  0  2  0  2  11:16  4
6. HC Hvězda Praha           4  0  0  1  3   9:19  1