Porubská juniorka přehrála Třinec jednoznačně 5:2

16.01.2009, Lukáš Bajgar

Šestatřicáté kolo juniorské extraligy svedlo domácí VOKD Porubu s Oceláři z Třince, úvodní třetina utkání potvrdila jen tabulkové postavení obou soupeřů, a i přes několik tutovek především na straně Třince se skóre neměnilo. To druhá třetina byla jiné kafé, nejdříve Ivo Jelšík a necelou minutou poté Karel Richter poslali Porubu do rychlého vedení 2:0. Hosté se prosadili až v samotném závěru druhé části a po trefách Mário Potočka a Jakuba Tomana bylo srovnáno. V poslední části se do černého trefovali již jen domácí, nejdříve Jiří Pindur, následován Ivo Jelšíkem a v zápase tříbodovým Štefanem Šimkovičem. VOKD Poruba porazila Oceláře Třinec 5:2.

- 36.kolo pá 16.1.17:00
HC RT TORAX Poruba 2011
HC Oceláři Třinec
5:2(0:0, 2:2, 3:0)
Branky a nahrávky: 24. Jelšík (Poláček), 24. Richter (Šimkovič), 50. Pindur (Spusta, Richter), 53. Jelšík (Vajda, Šimkovič), 55. Šimkovič - 38. Potoček (Orsava, Kaďorek), 40. Toman Jakub (Bajtek, Pavlík). Rozhodčí: Hradil - Lederer, Gebauer. Vyloučení: 10:9, navíc Kalina (POR) 5 + OK, Kaďorek OK, Toman J. (oba TRI) 5 + OK, hráčská lavice Třince OK. Využití: 1:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 100. Střely na branku: 30:39. Průběh utkání: 2:2, 2:2, 5:2.
HC RT TORAX Poruba 2011: Kubáň - Hrubý, Tomis, Spusta, Parma, Pindur, Poláček, Skočovský - Bartošek, Kalina, Šimkovič, Bartoš, Jelšík, Barčák, Kopáč, Capcara, Vajda, Blažej, Richter, Řezáč
HC Oceláři Třinec: Boška (55. Raszka) - Hoďa, Gottwald, Pavlík, Kaďorek, Špaček, J. Toman, Rajnoch, Chvostek Hegyi, Mičulka, Rufer, Marosz, Orsava, Měrka, Ostřížek, M. Toman, Hamrozi, Palička, Potoček, Bajtek

Úvodní minuty utkání ukázaly, že hostující družstvo není v horní polovině tabulky náhodou a že s ním bude spousta práce, chtějí-li ostravští hráči bodovat. Kubáň se v první části hry více zapotil, vždyť neuběhla ještě ani půlminuta a už čelil Mičulkově střele z těžkého úhlu. Posléze se na téhož muže v masce vyřítil Měrka, lapačka domácího kasaře byla včas na svém místě a zabránila potopě. Jistěže se nehrálo jen na jednu bránu, při Šimkovičovi na počátku šesté minuty nestálo potřebné štěstí, neboť kotouč za záda sedícího Boška nezasunul ani z bezprostřední vzdálenosti. Ke slovu se tak dostaly dvě dvojnásobné přesilové hry, jež mohly zamíchat kartami v mači. Té první se ujalo domácí družstvo a popravdě řečeno si pořádně ani nevystřelilo, naopak v pokračujícím klasickém oslabení mohlo zásluhou Rufera inkasovat, nebýt zbrklosti třineckého hráče při zakončení. Oceláři se naopak napevno usadili v útočném pásmu a nebýt Kubáňova zákroku z kategorie nadstandardních proti Mičulkově výpadu, mohli časoměřiči prvně zaměnit čísla na nad ledovou plochou zavěšené světelné tabuli. Přesně v sedmnácté minutě od modré vypálil obránce rudě oděných hostí Gottwald, před Kubáněm clonící Michal Toman jej nezištně tečoval a chyběly snad jen centimetry, aby v daný moment stále se přesouvajícího se brankáře překonal. Nestalo se, a tak po dvaceti minutách hry zůstávalo skóre bez branek.

Samotné okamžiky po vhození buly ve druhé části by naznačovaly, že v trendu herní převahy Třince se bude i nadále pokračovat, ale s Hoďovou ránou do betonu jako by rudí hráči přestali na ledě existovat. Domácím stačila totiž necelá půlminuta na vstřelení hned dvou branek, nejprve přesně mířil Ivo Jelšík, takřka z nulového úhlu přesně zamířil podél toporně stojícího brankáře, jistícího si jen pravou tyč, a rozvlnil sít za jeho zády. Několik málo rodičů ještě nestačilo dokřičet „gól“ a již si to k levému kruhu vykračoval Karel Richter, jenž nechytatelnou střelou vyloudil úsměv na tváři nejen trenérů, ale i jeho spoluhráčů – 2:0. Hra se trochu konsolidovala, třinečtí hráči – především pak Palička s Ostřížkem – dokonce dvakrát položili porubského brankáře na zem, ale ani jeden z nich na něj nevyzrál. Z domácích řad si nejlépe vedl Jelšíkův útok, několikrát roztočil pověstný kolotoč před Boškem, ale zůstalo jen u něj, střely nenacházely správné místo v kase.A když se snad z půl metru neprosadil Blažej, dostali se ke slovu opět Třinečtí. Jejich proslov byl docela stručný, přesilová hra a dvě krásné branky. Ta první z hole Mário Potočka po kombinaci na jeden dotek, v níž jediný Kubáň měl tu snahu výskokem touš lapit, a ta druhá necelé dvě minuty nato, to se trefil Jakub Toman, jenž jen doklepával do prázdné kasy touš, jenž propadl porubskému brankáři přes rameno po střele Bajtka. Stejně rychle jako se ujali domácí vedení, bylo i srovnáno, po čtyřiceti minutách hry tedy 2:2.

Poslední dějství načalo Kaďorkovo vyloučení do konce zápasu a následná dvouminutová přesilová hra Poruby, jenže ke střele se pořádně nikdo neodhodlal a hra na dlouhé minuty upadla do herního podprůměru, v němž se oba celky bály jakkoliv kombinovat. Teprve padesátá minuta přinesla první rozruch před bránami, to Šimkovič v pádu nepřelstil Bošku, a chvíli před ním duo Řezáč – Vajda taktéž neúspěšné. V čase 49:26 v přesilové hře tvrdou ranou od modré poslal Porubu do vedení Jiří Pindur. A na ledě se přiostřilo, již předtím bylo k vidění několik tvrdších zákroků, případně nesportovních gest, až se u brány Kubáně do křížku dal Jakub Toman s ostravským Kalinou. Bitva na holé pěsti skončila vítězně pro třineckého borce, jenž frajersky svlékl svému sokovi přes hlavu i dres. Příliš času neuběhlo a bylo to již 4:2 - Ivo Jelšík si najel na levý kruh a přesně mířenou trefou obstřelil rudého kasaře. Třinečtí si sice vytvářeli řadu příležitostí, například Ostřížek se dvě střelami do ramene Kubáně nebo Bajtek, který brankáře položil, ale bekhend do brány nenamířil, ale gól opět vstřelili domácí. To si Štefan Šimkovič lišácky počkal u brány Boška, ten zbrkle rozehrál Porubskému přímo na hůl a střela do odkryté kasy to jistila. Konec utkání byl ve znamení nervozity, řady vyloučení a zcela excelentnímu zákroku Kubáně proti Maroszově ráně do prázdné brány; VOKD Poruba porazila Oceláře z Třince 5:2.