Junioři Poruby porazili Valachy a ukončili tak sérii proher

10.01.2009, Adam Bagar

Juniorka VOKD Poruby měla na svém kontě již pět proher v řadě a soupeři se na ni nebezpečně dotahovali. Tentokrát se představila na domácí půdě proti vsetínskému Valašskému hokejovému klubu a byl tak k vidění přímý souboj o 22. místo tabulky. V první třetině, která přinesla podprůměrný hokej, branka nepadla. Naopak v té druhé části lovili gólmani touš zpoza svých zad hned čtyřikrát. Domácí se dostali do vedení zásluhou Jelšíka, hosté rychle srovnali krok, ale ještě do konce druhé dvacetiminutovky poslali Porubu do vedení 3:1 opět Jelšík a Tomis. Třetí třetina patřila Porubě. Ivo Jelšík nejprve dokonal svůj hattrick, a to přesto, že gólmana soupeře ze samostatného nájezdu nepřekonal, ale sudí Smeták mu přiznal technický gól z důvodu hození hole. V závěru ještě pečetil skóre na konečných 5:1 Šimkovič. Porubští junioři tak důležité utkání zvládli a utekli Valachům v tabulce na čtyři body. Další utkání sehrají v pátek 16. ledna, kdy přivítají Třinec.

- 35.kolo so 10.1.13:00
HC RT TORAX Poruba 2011
VHK ROBE Vsetín
5:1(0:0, 3:1, 2:0)
Branky a nahrávky: 22. Jelšík (Vajda), 27. Jelšík (Tomis), 35. Tomis (Jelšík), 47. Jelšík z TS, 60. Šimkovič (Capcara) - 23. Kopún (Pořický). Rozhodčí: Smeták - Tuzial, Bouda. Vyloučení: 5:4, navíc Mlynář (POR) 5 + TH. Bez využití. V oslabení: 0:0. Diváci: 100. Střely na branku: 29:31. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 5:1.
HC RT TORAX Poruba 2011: Kubáň - Špok, Tomis, Spusta, Mlynář, Pindur, Poláček, Skočovský - Chomič, Bartošek, Kalina, Šimkovič, Bartoš, Jelšík, Barčák, Kopáč, Capcara, Vajda, Richter, Řezáč.
VHK ROBE Vsetín: Hromada - Jaškin, Fabián, Šimurda, Kapr, Vítek, Kubo, Červenka, Surovčík, Plachtovič, Martyčák, Pořický, Vávra, Sýs, Valigura, Sadil, Kopún, Jurík.

Domácí vstoupili do utkání aktivněji, ale pokusy Kaliny a Capcary skončily na pozorném Hromadovi. Ve čtvrté minutě si najel až před vsetínského gólmana Barčák, ale touš se mu dopravit do horní části branky nepodařilo. Obránci Valašského hokejového klubu se měli nadále co ohánět. Další pokus Kaliny, který byl navíc umocněn stíněním Bartoše před Hromadou, opět skončil v gólmanově lapačce. V úvodu šesté minuty si však vytvořili šanci i Vsetínští. Plachtovič poslal v situaci dva na jednoho kotouč přesně na najetého Juríka, který při z poloviny odkryté klece trefil pouze tyč Kubáňovy svatyně. Valaši rázem ožili a vyrovnali hru. Do další jejich šance se dostal z mezikruží střílející Valigura. V dalších minutách byl k vidění hokej s mnoha nepřesnostmi, které jen potvrzovaly tabulkové postavení obou celků. V minutě jedenácté si projel mezi několika hráči soupeře Kopáč a přes obránce vyslal na Hromadu dělovku, která jen těsně minula vsetínskou klec. O minutu později zahrávali domácí první přesilovou hru, kterou doprovázely opět časté nepřesnosti. V další šanci Poruby zklepával střelu Tomise od modré Jelšík, Hromada jen pozoroval touš, který proletěl těsně okolo jeho pravé tyče. Nadále pokračoval utrápený hokej plný nepřesností, což příliš nelahodilo oku diváka. Ke konci osmnácté minuty vyslal na Kubáně svou střelu Pořický, ale skóre bylo nadále bezbrankové. V závěru první dvacetiminutovky měli hosté stoprocentní šanci, když před Červenkou stála zcela opuštěná klec VOKD, ale Kubáň svým skvělým zákrokem, skokem, zamezil brance ve své síti. Po dvaceti minutách se tak odcházelo do šaten za bezbrankového stavu.

V čase 21:36 jsme se dočkali první branky. Po Vajdově přihrávce nabral neuvěřitelnou rychlost Ivo Jelšík, jenž propálil gólmana Hromadu nad vyrážečku. Touš navíc zůstal viset na hostující síti. Hosté vyrovnali velmi brzy. V čase 22:28 napřáhl z prostoru mezi kruhy Marek Kopún. Gólman Kubáň lapačkou promáchnul a v překvapení všech skončil touš za jeho zády. Ve 25. minutě měli obrovské šance hosté. Červenka ani Plachtovič však na Kubáně nevyzráli. V čase 26:35 se dostali do vedení Porubští, když Ivo Jelšík opět předvedl parádní únik. Ač tísněn obráncem, dokázal překonat Hromadu střelou do horní části branky, nad rameno gólmana. V úvodu třicáté minuty mohl dovršit hattrick dnes velmi aktivní Jelšík. V oslabení opět ujížděl vsetínským obráncům, ale tentokrát nedokázal přehodit beton Hromady. Nakonec přece jen touš dotlačil do branky, ale společně s hvizdem sudího Smetáka, a tak branka nebyla uznána. Domácí měli alespoň výhodu přesilové hry. V té nepřekonal z blízkosti valašského gólmana Bartoš ani následně tvrdou jedovkou od modré Tomis. Ve 33. minutě mohli naopak Valaši srovnat, ale nikdo z hostí nedokázal ve zmatcích před brankovištěm poslat touš za zády Kubáně. Nadále pokračoval v této části hokej nahoru – dolů. Kombinace Bartoška se Skočovským ještě brankou neskončila, ale v čase 34:17 inkasoval Hromada potřetí, když po Jelšíkově přihrávce propálil z mezikruží Petr Tomis vše, co mu stálo v cestě. V úvodu 38. minuty, v probíhající přesilové hře, měli své šance Kapr s Červenkou, ale Kubáň byl opět po zmatcích v brankovišti připraven. Ve druhé třetině, která přinesla zlepšenou hru, padly hned čtyři góly a domácí tak vedli zaslouženě 3:1.

Třetí třetinu načali domácí opět v tlaku, což pramenilo ve vsetínský faul, a tak Porubští zahrávali přesilovou hru. V té musel hasit únik Juríka obránce Tomis. Velmi překvapivě nebylo za tento faul nařízeno trestné střílení, domácího obránce tak čekal pouze dvouminutový trest. Ve 45. minutě předvedl velmi nesportovní gesto domácí obránce Mlynář, který doslova zlikvidoval hostujícího Plachtoviče a byl právem odměněn trestem ve hře za rány pěstí. Hostující útočník ležel dlouhou chvíli bezvládně na ledě. Ve hře čtyři na čtyři ujel Jelšík, ale hattrick mu stále nebyl dopřán. Reparát měl o chvíli později, když Hromada vyjel z branky, podrazil Jelšíka a ještě hodil svou hůl, a tak následovalo trestné střílení. Toho se ujal sám postižený Ivo Jelšík, gólmana nepřekonal, ale Hromada opět vyhodil svou hůl, a tak sudí Smeták ukázal směrem k brance, což signalizovalo technický gól. Nadále se děly na porubském zimním stadionu neskutečné věci. Nadávky ze strany vsetínských fanoušků adresované na hlavního sudího nenechávaly Smetáka klidným, a tak hlavní pořadatel musel některé fanoušky soupeře vyvést ze stadiónu. V 51. minutě mohl navýšit skóre Šimkovič, ale jeho dobrý záměr nebyl přetaven v branku. Domácí byli aktivnějším týmem. V další šanci našel Bartošek u tyče Bartoše, který ležícího Hromadu rovněž nepřekonal. Alespoň snížit mohli Valaši v následné sérii přesilových her, ty však sehráli špatně a do jediné vážnější šance se dostal Sadil. To na druhé straně nevyužilo svůj únik duo Skočovský – Šimkovič a skórovat nedokázal ani unikající Vajda. V čase 59:07 pečetil výhru Poruby pátým gólem za zády Hromady Štefan Šimkovič, jenž se trefil parádně do horní části branky. V závěru se již nic neudálo, a tak VOKD Poruba porazila Valachy vysoko 5:1.