Dorostenci dokázali zvrátit nepříznivý stav a porazili Hradec Králové 4:3, poslední sestupové místo tak stále není známo!

15.03.2008, Adam Bagar

Dorostenci Sarezy Ostrava měli na programu další utkání a nůž na krku, protože potřebovali nad svým soupeřem - Hradcem Králové nutně zvítězit, aby měli ještě stále šanci na záchranu. Fakt, že ostravští mladíci musí vyhrát je jakoby svazoval a první třetina tak byla ze strany Sarezy velmi nervózní. Hosté navíc přidali dvě branky a s dorostenci Sarezy to nevypadalo vůbec dobře. V rozmezí dvou minut ve druhé části však přišel pro hosty šok v podobě tří branek v jejich síti, když se postupně trefili Karel Richter, Radim Blažej a opět Karel Richter. Domácí byli náhlým vedením povzbuzeni a byli to naopak Hradečtí, kteří nevěděli, co hrát. I tak ale hosté zásluhou využité přesilovky srovnali na 3:3. V úvodu třetí části Sareza opět předváděla skvělou hru a zásluhou Jakuba Voznici se dostala do vedení 4:3. V následujících minutách již branka i přes velký tlak Hradce v posledních pěti minutách nepadla, a tak Sareza Ostrava porazila Hradec Králové 4:3. Ze hry o sestup již vypadl Šumperk, který zvítězil v Ústí nad Labem, a tak se rozhoduje již mezi pádem Sarezy či Komety. Další utkání sehrají dorostenci již v pondělí 17. března, kdy se představí na ledě Třebíče a nečeká se nic jiného než tři body.

- POUT so 15.3.
HC Sareza Ostrava
Královští lvi Hradec Králové
4:3(0:2, 3:1, 1:0)
Branky a nahrávky: 25. Richter (Kameníček), 27. Blažej (Večeřa), 27. Richter (Kameníček, Voznica), 43. Voznica (Richter) - 4. Vaněk (Valášek, Bartoš), 6. Vlček (Kopsa, Reichmann), 40. Valášek (Bartoš, Vlček). Rozhodčí: Krenželok - Hanzlík, Rychlý. Vyloučení: 4:3. Využití: 0:1. Diváci: 80. Střely na branku: 26:37. Průběh utkání: 0:2, 3:2, 3:3, 4:3.
HC Sareza Ostrava: Kubáň - Večeřa, Paleček, Lužný, Gančarčík, Parma, Kupčík, Klimíček, Spusta - Bystroň, Šimkovič, Řehulka, Voznica, Kofroň, Kameníček, Blažej, Vicherek, Vidlák, Včíslák, Richter.
Královští lvi Hradec Králové: Alexa - Vaněk, Pištora,Kusák, Karlík, Červený, Pánek, Kopsa - Šebek, Vlček J., Šafránek, Vlček O., Gabriel, Macháň, Novák, Půlpán, Valášek, Bartoš, Filip, Reichmann.

Vstup do zápasu měly oba celky velmi opatrný, ale přece jen hráči Sarezy ukazovali větší aktivitu než jejich soupeř. Úvodní branky se však dočkali Hradečtí, když v čase 3:31 si nabruslil mezi kruhy Pavel Vaněk a přízemní střelou k levé tyči poslal hosty do vedení – 0:1. O chvíli později, přesně v čase 5:03, přišel pro domácí další šok v podobě druhé branky za zády Kubáně – tentokrát Ondřej Vlček využil propustnosti ostravské obrany a najel si opět až před Kubáně, kterého následně prostřelil – 0:2. Domácí byli dvěma góly evidentně zaskočeni a nedokázali na soupeře nic vymyslet. V osmé minutě to mohlo být již o tři branky, když měl mezi kruhy až příliš prostoru Karlík, jehož střelecký pokus naštěstí pro Sarezu minul branku. V deváté minutě zahrávali domácí přesilovou hru, ve které však jen potvrdili křeč z posledních minut. V průběhu dvanácté minuty se dostali k další velké šanci hosté, ale po střele Vlčka nedosáhl na dorážku před odkrytou klecí Reichmann. Na druhé straně zahrozila z protiútoku také Sareza, ale výsledkem byla jen střela Šimkoviče z mezikruží. V 16. minutě téměř využil další mezery v ostravské obraně Filip, ale také jeho střela minula velmi těsně brankový prostor. Hosté byli v těchto minutách jasně lepší a domácí hráči byli až moc nervózní, z čehož vznikaly časté chyby. O chvíli později se ocitl opět sám před Kubáněm Šafránek a následně také předvedl pěkný průnik přes obránce Bartoš, ale i přes množství šancí hosté stav navýšit nedokázali. Po první části tak vedl Hradec Králové na ledě Sarezy zaslouženě 0:2.

Domácí začali druhou část lépe, ale jejich nervozita na hokejkách byla stále znát. Tentokrát si ale Sareza dokázala vytvořit i šance, když si nejprve najel téměř až před Alexu a následně poměrně slušně zakončil Bystroň a o chvíli později ohrozil branku soupeře také Večeřa ranou od modré. V čase 24:38 se už domácí dočkali, když se na Alexu řítil sám Karel Richter, který krásnou střelou k tyči suverénně snížil – 1:2. Domácím jakoby najednou narostla křídla a v čase 26:17 již bylo vyrovnáno – Večeřa pálil od modré a Radim Blažej nastavil jeho střele velmi šikovně hůl, čímž zmátl gólmana o jehož rameno se touš odrazil až do hradecké klece – 2:2. To však nebylo stále vše a hostům nepomohl ani oddechový čas, který následoval po druhé brance v jejich síti. V čase 26:51 Sareza dokonala parádní obrat, když po střele Kameníčka dorážel touš do hostující branky téměř v leže Karel Richter. Hradečtí najednou nevěděli co hrát a domácí naopak po ledě doslova létali. Ve 28. minutě se ocitl ve dvou velkých šancích Včíslák, ale ke čtvrté brance to nevedlo. Další minutu nato nahrával Blažej v situaci dva na jednoho ideálně na najetého Šimkoviče, který ve vyložené příležitosti přestřelil polopárzdnou hostující svatyni. Ve 32. minutě pálil zpoza kruhů opět Včíslák, ale dnes mu zjevně nebylo přáno, když jeho pokus skončil opět jen na Alexovi. Hradečtí se osmělili až ve 34. minutě, kdy měli výhodu přesilové hry, ale se střelami Karlíka a Kopsy si Kubáň dokázal poradit. Ve 38. minutě měli hosté k dispozici další početní výhodu, ve které si Kopsa nabruslil až před Kubáně, kde si domácí gólman s jeho pokusem opět suverénně poradil. V čase 39:33 již hosté svou výhodu využili, když si najel Bartoš zpoza branky až před Kubáně, jehož střelu domácí gólman vyrazil k nekrytému Milanovi Valáškovi, který tak stanovil stav po čtyřiceti minutách na 3:3.

Sareza vlétla také do poslední části hry jako utržená z řetězu. Nejprve tečoval šikovně před Alexou Vidlák po střele Gančarčíka od modré a následně Voznica netrefil po střele z mezikruží branku. V čase 42:22 se již domácí dočkali, když Richter našel před brankou volného Jakuba Voznicu, který střelou k tyči rozvlnil hradeckou síť již počtvrté – 4:3. Ve 46. minutě zahrozili také hráči Hradce, když pálil z prostoru mezi kruhy Valášek, ale Kubáň jeho pokus parádně vykopnul mimo branku. V padesáté minutě to byli opět hosté, kteří se po nevyužité přesilovce Sarezy dostali do útoku a mohli vyrovnat, jenže Šafránek stojící před Kubáněm na domácího ochránce svatyně nevyzrál. Hned z protiútoku mířil osamocen na Alexu Včíslák, ale byl faulován, a tak hosté mohli být rádi, že dostali pouze další dvouminutový trest, který navíc Sareza opět využít nedokázala. S přibývajícím časem šlo vidět, že jde domácím o hodně a jelikož i Hradečtí přistoupili k zápasu zodpovědně s cílem zvítězit, tak se hrálo z obou stran velmi zodpovědně s cílem neinkasovat. V 55. minutě našel Blažej na druhé straně najetého Šimkoviče, jehož střelu našel Alexa ve své lapačce. V 57. minutě poslal hlavní rozhodčí domácí celek po velmi diskutabilním zákroku do čtyř a Hradečtí tak měli velkou možnost k vyrovnání. Hosté si sice vytvořili obrovský tlak, navíc odvolali gólmana, ale střely Macháně, Karlíka ani Bartoše v Kubáňově kleci neskončily. Tlak Hradce pokračoval a nabíral na intenzitě, jenže domácí se nakonec i se štěstím v závěrečných minutách dokázali ubránit a připsat si tak tři body za konečné vydřené vítězství 4:3.