Dorosteneckou bitvu rozhodly až samostatné nájezdy, ve kterých získala Sareza bod navíc za vítězství 3:2

08.03.2008, Adam Bagar

Již v pátém kole dorostenecké skupiny o záchranu se představila domácí Sareza Ostrava proti Kometě Brno. Již od úvodních minut byla na ledě znát důležitost tohoto střetnutí. Do vedení se ale dostali Brněnští, když využili již v sedmé minutě velkou chybu domácích. Úroveň hokeje ale byla v první třetině na velmi nízké úrovni, a tak další branka již nepadla. Druhá třetina přinesla líbivý hokej a domácí také dokázali hned v jejím úvodu vyrovnat po trefě Voznicy. Jedinou černou kaňkou v tomto zápase byl tragický výkon hlavního sudího, který zápas totálně nezvládal. Po dvou třetinách byl stav utkání nerozhodný 1:1. Úvod třetí třetiny přinesl nejprve branku v síti hostí, když se trefil Karel Richter a následně rychlé vyrovnání Komety. Na dalším vývoji hry měla velký vliv 49. minuta, kdy předvedl hostující Hnilička brutální faul u hrazení na domácího obránce Jakuba Vojtka, který má dle prvních odhadů podezření na zlomený obratel a pohmožděnou míchu. Všichni proto věřme a držme Jakubovi palce, že se toto závažné podezření nepotvrdí. V dalších minutách se již nic nestalo, a tak muselo následovat pětiminutové prodloužení. V něm také nedokázal ani jeden z celků skórovat, a tak rozhodnout musely až samostatné nájezdy. V nich přidal rozhodující trefu Štefan Šimkovič a získal tak druhý bod pro Sarezu. Další utkání čeká dorostence až ve čtvrtek 13. března, kdy se představí na ledě Šumperku.

- POUT so 8.3.
HC Sareza Ostrava
HC Kometa Brno
3:2sn(0:1, 1:0, 1:1 - 0:0 - 1:0)
Branky a nahrávky: 22. Voznica (Richter), 43. Richter (Kameníček), 65. rozhodující s. n. Šimkovič - 7. Juráň, 44. Zemánek (Hnilička). Rozhodčí: Klimecký - Novotný, Tuizal. Vyloučení: 7:6, navíc Hnilička (KOM) TH. Využití: 1:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 100. Střely na branku: 38:25. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:2, 3:2.
HC Sareza Ostrava: Kubáň - Večeřa, Lužný, Gančarčík, Vojtek, Parma, Spusta - Šimkovič, Řehulka, Voznica, Kameníček, Blažej, Šaitar, Vidlák, Včíslák, Richter.
HC Kometa Brno: Glanský - Nedvěd, Bílčík, Ježko, Pospíšil, Krejčiřík - Juráň, Hnilička, Zemánek, Crhák, Tesař, Touška, Maša, Novotný, Jarůšek, Heža.

Oba celky vstoupily do zápasu velmi opatrně a nervózně, ale přece jen byla v úvodu mírně aktivnější Sareza, ale střely Včísláka a Blažeje byly spíše z kategorie propagačních. Následně si oba celky zahrály v početní výhodě jednoho hráče v poli, ale ani to nepomohlo k lepší hře. Naopak v oslabení se ujali vedení z ničeho nic hosté – v čase 6:06 ztratil zbytečně touš na své obranné modré Voznica a toho využil ideálně Vilém Juráň, který prostřelil v samostatném úniku Kubáně mezi betony – 0:1. Úvodní branka hostům jednoznačně pomohla a hráči Sarezy se téměř k ničemu nedostávali. V osmé minutě se prokličkoval až před Kubáně Jarůšek, ale jeho střela skončila pouze na domácím gólmanovi. O dvě minuty později zase mohl skórovat střelec první branky Juráň, ale domácí brankářská opora byla opět proti. Ani tyto šance Komety neměnily nic na tom, že úroveň utkání byla stále na velmi nízké úrovni. Až v 15. minutě se osmělila také Sareza, ale Richter z blízkosti dvou metrů od gólmana jen těsně minul branku. V 17. minutě si Brněnští na chvíli vytvořili v obranném pásmu Sarezy tlak, který vyvrcholil vyloučením jednoho z domácích hráčů. O minutu později předvedli domácí asi nejkrásnější akci zápasu, když našel Blažej ideálně najetého Šimkoviče, který samostatný únik na gólmana vyřešil parádně, ovšem bez gólového efektu, když domácí útočník trefil pouze spojnici branky. V poslední minutě nabídl hlavní sudí konečně přesilovku také domácím, ale výsledkem bylo pouze několik dorážek Vidláka na hranici brankoviště. Po první třetině tak Sareza prohrávala s Kometou 0:1.

Hned v úvodu druhé části se dostala Sareza do velkého tlaku, ale Šimkovič ve velké šanci před gólmanem nedal a následně i Vidlák nedokázal u tyče přehodit beton brněnského ochránce svatyně. V čase 21:33 už to Sareze vyšlo, když Karel Richter našel před brankou volného Jakuba Voznicu, který skóroval do poloodkryté branky a odčinil tak chybu, která následovala před úvodní brankou Komety – 1:1. Ve 23. minutě mohla Kometa vrátit zpět vedení na svou stranu, ale šikovnou teč Zemánka těsně před domácí brankou Kubáň dokázal zneškodnit. O další chvíli později střílel od modré Blažej, jehož pokus si málem srazil jeden z hostujících beků do vlastní sítě. V utkání se hodně přiostřovalo, což způsoboval především odlišný metr hlavního sudího, který nepotrestal několik ostrých zákroků ze strany Brna. Ve 30. minutě předvedli Brněnští pěknou kombinaci, když na jejím konci přihrál Zemánek na Jarůška, který však v pádu těsně minul branku Sarezy. O další minutu později se ocitl ve velké šanci před Kubáněm Crhák, ale domácí gólman ho fantasticky vychytal. Ve 34. minutě se pokoušel překvapit gólmana Galanského střelou od modré Šimkovič, ale ani tomu se nepodařilo přidat další branku zápasu. Minutu nato se dostal až před Kubáně Hnilička, jehož střela dokonce orazítkovala tyč domácí branky. Utkání nabralo v těchto minutách neskutečné tempo a šance střídala šanci. Nejprve předvedl Kubáň fantastický zákrok po střele Toušky a na druhé straně se zase musel ohánět po střele Kameníčka Galanský. Ve 39. minutě předvedl fantastický průnik až k blízkosti gólmana Richter, který se uvolnil přes několik hráčů, ale Kameníčka na druhé straně těsně nenašel. Ve druhé třetině se obraz hry změnil a domácí dokonce dokázali vstřelit vyrovnávací branku, a tak Sareza Ostrava - Kometa Brno po čtyřiceti minutách smírně 1:1.

Sareza získala hned po několika vteřinách třetí části výhodu přesilové hry, kterou sehrála velmi dobře a celou dobu držela Brňany uzamklé ve vlastním obranném pásmu. Nakonec v čase 42:10 našel ideálně Dalibor Kameníček u pravé tyče branky Karla Richtera, který si chvíli počkal a k tyči poslal Sarezu do vedení – 2:1. Ihned po vedoucí brance Sarezy ale získala možnost zahrát si přesilovku také Kometa, která rovněž dokázala svou výhodu velmi rychle využít. V čase 43:24 totiž vypálil z blízkosti Kubáně do horní části branky Jiří Zemánek - 2:2. Ve 46. minutě předvedli domácí parádní kombinaci po trase Šimkovič – Blažej – Vidlák, ale poslední zmíněný hráč netrefil touš před poloodkrytou brankou. Rozhodčí utkání stále více a více nezvládal a nevylučoval jasné zákroky za hranicí pravidel, které se musí trestat. Vše vyvrcholilo ve 49. minutě, kdy předvedl Lukáš Hnilička brutální zákrok u hrazení na domácího obránce Jakuba Vojtka za což mu byl udělen trest ve hře. S domácím hráčem to však nevypadalo vůbec dobře a musel být bez známek pohybu odnesen na nosítkách. Navíc dle prvních odhadů lékaře má podezření na zlomený obratel a pohmoždění míchy. Všichni proto věřme a držme palce, že se podezření nepotvrdí a Jakub Vojtek bude relativně v pořádku. Domácí hráče jakoby tato situace poznamenala a příliš šancí si tak Sareza v dalších minutách nevytvářela. Výjimkou byly pouze dva střelecké pokusy Gančarčíka od modré. V 55. minutě unikal ve vlastním oslabení hostující Jarůšek, ale Kubáň předvedl opět famózní zákrok. V závěrečných minutách ještě získala Sareza další možnost přesilové hry, ale ani to nevedlo k tříbodové výhře domácího týmu. Muselo tak následovat prodloužení.

V prodloužení šlo vidět, že oběma celkům jde o hodně, a tak se vycházelo ze zabezpečené obrany. Až v 63. minutě se prodral až před Galanského Kameníček, ale trefil právě brněnského gólmana. O minutu později zatápěli před brankou hostí Blažej s Šimkovičem, ale ani oni nedokázali touš propasírovat do hostující klece. Jelikož ani prodloužení nerozhodlo, tak musely přijít na řadu samostatné nájezdy. V nich využil hned první nájezd Štefan Šimkovič, ve třetí sérii přidal ještě další trefu Karel Richter a jelikož hosté nevyužili ani jeden z nájezdů, tak Sareza Ostrava zvítězila nad Kometou Brno 3:2 po samostatných nájezdech.