Juniorka si v posledním kole extraligy připsala vítězství 6:3 nad Třebíčí, nyní se však musí soustředit na play out

23.02.2008, Adam Bagar

Junioři Sarezy Ostrava přivítali na svém ledě pravděpodobně největší překvapení juniorské extraligy - tým Třebíče, který před zápasem okupoval skvělou desátou pozici. Tabulkové postavení obou celků však na ledě nehrálo žádnou roli a domácí Sareza v první třetině soupeře jasně přehrávala. Důkazem toho je také 21 vyslaných střel na branku hostí a také tři góly, které Sareza vsítila zásluhou Mocka, Martina Bartoše a opět Mocka. Po dvaceti minutách tak Sareza vedla zaslouženě 3:0. V úvodu druhé části předvedli domácí dvě velké chyby, kterými Třebíči doslova darovali dvě branky. Rázem tak bylo ze zápasu drama a hosty tyto dva úspěchy poslaly zpět do zápasu. V úplném závěru druhé části navýšil náskok domácího celku Mikula, a tak se do šaten odcházelo za stavu 4:2. Sareze patřil také úvod třetí části, kdy se trefil nejprve Mikula a zanedlouho také Bartošek. Hosté se poté jen zmohli na snížení stavu. V závěrečných minutách se již spíše utkání dohrávalo z povinnosti, a tak Sareza Ostrava porazila po velmi solidním výkonu Třebíč 6:3. Hráčem zápasu byl Martin Bartoš, který byl u čtyř branek domácích a připsal si tak čtyři kanadské body za gól a tři asistence.

- 46.kolo so 23.2.13:00
HC Sareza Ostrava
SK Horácká Slavia Třebíč
6:3(3:0, 1:2, 2:1)
Branky a nahrávky: 5. Mocek (Bartoš M.), 9. Bartoš M. (Mikula), 20. Mocek (Bartoš M., Vajda D.), 40. Mikula (Vajda D.), 42. Bartošek (Kopáč, Bartoš V.), 46. Mikula (Bartoš M.) - 23. Kadela, 28. Dvořák, 49. Kesner (Fila). Rozhodčí: Mikula - Hlavatý, Gebauer. Vyloučení: 4:5. Využití: 1:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 100. Střely na branku: 47:33. Průběh utkání: 3:0, 3:2, 6:2, 6:3.
HC Sareza Ostrava: Gleich - Falter, Měkýš, Tomis, Pindur, Parma, Vajda D., Poláček, Černák - Bartoš M., Řezáč, Mocek, Bartošek, Mikula, Kotala, Hanke, Kopáč, Bartoš V., Jelšík, Široký.
SK Horácká Slavia Třebíč: Ondrůj (od 21. do 46. Mikulka) - Vlašín, Rajský, Švaříček, Popela, Jaroš, Dvořák, Kadela - Němec, Vítek, Dočekal, Kesner, Krutiš, Jánský, Molák, Fila, Klíma, Kadela, Kejda.

Od úvodních minut byl k vidění z obou stran velmi rychlý a útočný hokej. Již ve druhé minutě si najel individuální akcí před branku Kopáč, ale jen těsně minul. Na druhé straně zase dával Dočekal před branku na úplně volného Krutiše, který rovněž netrefil brankový prostor a těsně přestřelil. V minutě čtvrté se ocitl zcela sám před Gleichem Vítek, ale domácí gólman si s jeho přízemní střelou poradil. Na druhé straně dával Řezáč před branku na úplně volného Vojtěcha Bartoše, který i přesto, že měl mnoho času něco vymyslet, tak trefil pouze gólmana. V čase 4:32 již padla po několika šancích na obou stranách úvodní branka, a to do sítě Třebíče, když po přihrávce Martina Bartoše dokázal z levého kruhu překonat Ondrůje Ivo Mocek.Tato branka jakoby oba celky mírně ukolébala. Až v čase 8:16 domácí skórovali ihned po buly v útočném pásmu, když se touš dostal mezi kruhy k úplně volnému Martinu Bartošovi, který střelou k tyči nedal gólmanovi téměř žádnou šanci. V 11. minutě ujeli Bartoš s Mikulou proti jednomu obránci, ale prvně jmenovaný volil střelu, kterou Ondrůj vyrazil mimo tyče své svatyně. O chvíli později zase pálil zpoza kruhů Bartošek, ale ani ten nerozšířil gólový účet domácích, kteří v těchto momentech v zápase jasně dominovali. Hned z protiútoku se dostával do vyložené šance Vítek, ale Gleich mu touš výborně vypíchnul holí. O chvíli později si zahráli Třebíčští první přesilovku zápasu, ve které však domácí stále na ledě dominovali a drželi touš na svých holích. Hosté mohli být rádi, že ve své vlastní přesilovce neinkasovali, protože Bartoš našel před brankou ideálně Mikulu, který sám před gólmanem trefil jen beton připraveného Ondrůje. Navíc byl při této šanci domácí útočník faulován, a tak o chvíli později začala také přesilová hra domácích, kteří narozdíl od hostí roztočili ve svém útočném pásmu kolotoč, ale bez gólového efektu. V 18. minutě pálil od modré čáry Poláček, jehož pokus skončil pravděpodobně na pravé tyči branky hostí. Sareza nadále svého šokovaného soupeře jasně přehrávala a Třebíčští se tak velmi často vysvobozovali z tlaku domácích jen za cenu zakázaného uvolnění. V čase 19:05 byla na světě další branka v síti hostí, když Ivo Mocek vypálil šikovně od modré čáry přízemní střelu, kterou hostující gólman neměl šanci vidět. Sareza Ostrava tak vedla po dvaceti minutách po velmi dobrém výkonu již 3:0.

Ve 22. minutě se pokoušel překvapit Kejda domácího gólmana, ale ten si prostor u tyče pohlídal. Ihned z protiútoku se uvolnil ideálně mezi kruhy Jelšík, ale opět jen těsně minul branku Třebíče. V čase 22:22 se dočkali své úvodní branky také hosté, kteří však měli na této brance pouze mírnou zásluhu. Kuriózní branku totiž vsítil Michal Poláček, který dopravil touš ranou do úplně prázdné branky. Branka nakonec byla přiznána Eduardovi Kadelovi, který domácímu obránci nahrál. Ve 26. minutě zahrávali domácí přesilovku, ve které unikali Mocek s Mikulou sami na gólmana Mikulku. První jmenovaný však místo nahrávky volil méně vhodnou variantu – střelu. V čase 27:04 se radovali hosté z ničeho nic již podruhé, když domácí obránce Vajda ztratil touš na útočné modré a na Gleicha se tak řítil František Dvořák zcela sám a také parádní střelou k tyči skóroval. V minutě třicáté pálil od modré čáry svou dělovku Pindur, ale brankou to neskončilo. Na druhé straně zahrozili před Gleichem hosté, když nejprve Němec nepřekonal z blízkosti ležícího domácího gólmana a následně skončily stejným způsobem i střely Kadely s Kejdou. Na konci 34. minuty pálil velmi nebezpečně zpoza kruhů Mikula, ale jeho skoro jmenovec v třebíčské kleci Mikulka zatím držel stále čisté konto. Ve 36. minutě měla Sareza další možnost přesilové hry, ve které sice domácí hráči opět svého soupeře uzamkli, ale chyběla tomu střelba. Ve 39. minutě se řítil po straně na Gleicha Vítek, ale s jeho pokusem si domácí gólman s pomocí vyrážečky poradil. Když už vše vypadalo tak, že se druhá třetina dohraje bez vážnějších situací na obou stranách, tak v čase 39:56 napřáhl z levého kruhu Ondrej Mikula a prostřelil tak Mikulku. Sareza tak po hloupých chybách ve druhé části dvakrát inkasovala, ale v úplném závěru ještě stačila soupeři odskočit zpět na dvě branky.

Hned v čase 41:22 se dočkala Sareza uklidňující páté branky, když Michal Bartošek nedal šanci ležícímu Mikulkovi, kterého si domácí útočník parádně objel a do prázdné branky zakončil. O chvíli později ohrožovali domácí branku opět Třebíčští, avšak pokusy Švaříčka i Krutiše gólový úspěch nepřinesly. Ve 45. minutě se ocitl sám před hostující brankou Kopáč, jehož šikovnému blafáku chybělo jen lepší zakončení. V čase 45:50 zaspala opět obrana hostí, když nikým nehlídaný Ondrej Mikula skóroval rychlou přízemní střelou již pošesté. Domácí byli opět při chuti. Ve 47. minutě byl ve velké příležitosti opět sám před brankou Bartošek a o chvíli později také Jelšík s Řezáčem, kteří předvedli parádní kombinaci, ovšem opět bez gólového efektu. O minutu později předvedl domácí gólman ukázkový semafor pro diváky po střele Jánského a následně hráli tentokrát přesilovou hru hosté, kterou v čase 48:25 dokázali také patřičně využít, když Karel Kesner vypálil zakrytou střelu zpoza obránce, kterou Gleich nemohl vidět. V následujících minutách příliš šancí k vidění nebylo a utkání se již prakticky spíše dohrávalo. Oba celky měly sice k dispozici i výhodu jedné přesilové hry, ale ani při těchto situacích nic zajímavého na ledě k vidění nebylo. V 58. minutě se dostal před branku šikovným uvolněním Jelšík a k následné dorážce se již Řezáč nedostal, takže gólový účet domácích zůstával stále na šesti brankách. Ani v závěrečných minutách se již na ledě nic nestalo, a tak Sareza Ostrava porazila Třebíč poměrně jednoznačně 6:3.