Skvělým výkonem v první a třetí třetině rozdrtili junioři Olomouc 7:1

02.02.2008, Adam Bagar

Juniorka Sarezy Ostrava přivítala na svém ledě dvanáctou Olomouc a úkol pro tento zápas zněl jasně - získat 3 body. To domácí potvrzovali již od začátku zápasu. Po brankách Jelšíka, Mocka a Bartoše tak vedli domácí po úvodní dvacetiminutovce již 3:0 a hosty v této části téměř k ničemu nepustili. Druhá třetina přinesla spíše šance na druhé straně, ale útokům Olomouce čelil bezchybný Gleich. Ve druhé části branka nepadla, a tak do třetí dvacetimitovky mohli domácí vstupovat stále s třígólovým náskokem. Ten navíc hned v úvodu navýšil svou druhou trefou v zápase Ivo Mocek. Hosté se sice nevzdávali a o chvíli později snížili. Domácí ale žádné drama nepřipustili a závěrečným exhibičním výkonem dokázali vsítit další tři branky, o které se postarali Mikula a dvěma zásahy také Kopáč. Největší zásluhu na vítězství měli Mocek a Mikula, kteří si připsali čtyři kanadské body a také Bartoš s body třemi. Junioři Sarezy Ostrava tak porazili Olomouc vysoko 7:1 a další jejich zápas je na programu již toto úterý od 15:30, kdy hostí v dohrávce Havířov.

- 42.kolo so 2.2.13:00
HC Sareza Ostrava
HC Olomouc
7:1(3:0, 0:0, 4:1)
Branky a nahrávky: 6. Jelšík (Vajda R., Řezáč), 14. Mocek (Mikula, Bartoš M.), 19. Bartoš M. (Mocek, Mikula), 43. Mocek (Mikula, Vajda D.), 50. Mikula (Bartoš M., Mocek), 54. Kopáč (Vajda D., Ciupa), 56. Kopáč (Ciupa, Bartoš M.) - 48. Coufal (Vrdlovec). Rozhodčí: Jeřábek J. - Barteček, Koliba. Vyloučení: 5:6. Využití: 2:1. Diváci: 100. Střely na branku: 47:31. Průběh utkání: 4:0, 4:1, 7:1.
HC Sareza Ostrava: Gleich - Měkýš, Tomis, Pindur, Zimmer, Parma, Vajda D. - Ciupa, Bartoš M., Řezáč, Mocek, Mikula, Hanke, Kopáč, Bartoš, Jelšík, Vajda R.
HC Olomouc: Slovák - Jedlička, Ustrnul, Trojan, Janáček, Koktan, Koryčanský, Ryšánek - Vrdlovec, Dostál, Sršeň, Skácel, Jurdič, Coufal, Mališka, Prášek, Menšík, Pánek

Úvod utkání nepřinesl mnoho gólových šancí, avšak přece jen aktivnějším celkem byla domácí Sareza. Ale jak Vajdova teč před gólmanem, tak také únik Mocka s Mikulou branku nepřinesly. Ve 4.minutě zahrávali domácí přesilovou hru, ve které si dokázali vytvořit dvě vyložené šance. V té první se ocitl před Slovákem zcela osamocen Mocek a v té druhé zase nevyužil ideální Ciupovy přihrávky před gólmana Kopáč. Až v čase 5:54, kdy už se hrálo v pěti hráčích na obou stranách, Sareza udeřila. Radovan Vajda našel před brankou ideálně Ivo Jelšíka, kterému stačilo jen nastavit hůl, aby kotouč skončil v brance bezmocného hostujícího gólmana. V osmé minutě zahrozili poprvé v zápase také Olomoučtí, ale Menšík nedokázal využít toho, že měl před Gleichem mnoho času a prostoru něco vymyslet. Nakonec trefil pouze betony ostravského ochránce svatyně. V deváté minutě dostali hosté možnost zahrát si čtyřminutovou přesilovku, ve které však Gleicha téměř vůbec neohrozili. Ve 14. minutě se probíjel až před gólmana Bartoš, který byl však zfaulován, a tak domácí měli ideální možnost navýšit svůj náskok na dvě branky. Přesilová hra byla jasně v roli Martina Bartoše, který nejprve pálil zpoza kruhů, poté nebezpečně dorážel před gólmanem. Nakonec v čase 13:54 Sareza konečně udeřila již podruhé, když Mikula střílel od modré a trefil jen tyč, jeho střela se však odrazila k úplně volnému Ivo Mockovi, který se již do prázdné branky nemohl mýlit. V 16. minutě měli domácí již třetí výhodu přesilové hry. V té vak naopak více zahrozili hosté, když Sršeň s Coufalem ani nadvakrát nedokázali překonat Gleicha v jasných pozicích. V 19. minutě se probil opět až před Slováka Bartoš, ale trefil pouze gólmana. V čase 18:48 se Martin Bartoš konečně dočkal, když parádní střelou z levého kruhu dokázal překonat bezmocného gólmana Olomouce. Po úvodní dvacetiminutovce tak domácí Sareza vedla zaslouženě 3:0.

Hned v úvodu druhé části měli domácí k dispozici další přesilovku, ale nic zajímavého v ní vymyslet nedokázali. Ihned po jejím skončení měli stejnou výhodu také hosté z Olomouce, ale naložili s ní podobným způsobem jako Sareza. Až ve 25. minutě dorážel nadvakrát před Gleichem Sršeň, ale neúspěšně. Na druhé straně zase pálil o chvíli později od modré Jelšík, ale ani jeho střela v brance neskončila. Poté převzali aktivitu jednoznačně hosté a dostávali se do mnoha šancí. Ve 31. minutě byl opět osamocen před domácí brankou Jurdič, ale hosté dnes neměli v zakončení potřebný klid. O minutu později byl v úniku na Gleicha Koktan, který byl faulován, ale píšťalka sudího zůstala němá, poté ještě tentýž hráč opět ve výhodné pozici mezi kruhy. Ve 33. minutě nahazoval touš zpoza branky do domácího brankoviště Sršeň a domácí gólman byl rád, že si kotouč nedopravil do sítě sám. Další minutu nato předvedl opět několik skvělých zákroků, když zneškodnil střelu Jurdiče i následnou dorážku Dostála. Hosté byli při chuti a o dalších několik momentů později pálil přes obránce opět Sršeň, který dnes patřil k nejaktivnějším hráčům hostí, ale Gleich jeho pokus opět parádně zneškodnil. Až v závěru třetiny se osmělili také domácí hráči. Ve 36. minutě pálil Mocek nebezpečně z levého kruhu, ale Slovák byl připraven. V úplném závěru museli hosté čelit dvěma útokům dva na jednoho, ale v prvním případě Mikulovi přeskočil kotouč hůl a ve druhém se zase Slovák stačil přesunout po přihrávce Mikuly na Mocka. V úplném závěru se ještě natlačil až před Slováka Mikula, ale ani ten nebyl schopen dát ve druhé třetině branku. Po bezbrankové druhé třetině tak domácí měli stále třígólový náskok do třetí části.

Úvod třetí třetiny přinesl další početní výhodu hostí, která však po minutě skončila zbytečným faulem Janáčka v obranném pásmu. V čase 42:46 tak domácí dokázali svou krátkou přesilovku využít, když Mikula pálil z levého kruhu, ovšem jeho střelu Slovák vyrazil jen k volnému Ivo Mockovi, který měl opět velmi snadnou roli, a to zasunout kotouč do prázdné branky. Ve 45. minutě se ocitl před brankou soupeře dnes velmi aktivní Mikula, ale gólman byl u tyče připraven. O dvě minuty později pálil od modré čáry Ustrnul, ale i přestože Gleich nic neviděl, tak jeho pokus dokázal zneškodnit. V čase 47:13 již hosté dokázali skórovat, a to z přesilové hry, když Viktor Coufal dokázal překvapit Gleicha střelou z levého kruhu. Ve 49. minutě pálil z mezikruží jen těsně mimo tyče branky Radovan Vajda. V čase 49:06 přidali domácí pátou branku, když po střele Bartoše dokázal u pravé tyče ještě kotouč dorazit za Slováka Ondrej Mikula. V minutě 51. ukázal tvrdost své střely hostujícímu gólmanovi Měkýš, který nadělal svou ranou Slovákovi nemalé problémy. V 53. minutě se ocitl před Gleichem Menšík, ale snížit nedokázal. V čase 53:38 přidali domácí již šestou branku – David Vajda nabral po straně rychlost a vypálil dělovku na Slováka, který jeho pokus logicky pouze vyrazil k volnému Jaroslavu Kopáčovi, který měl opět za úkol pouze trefit odkrytou klec hostující branky. V čase 55:33 se domácí postarali již o sedmý zásah, a to když Jaroslav Kopáč ujel hostující obraně a parádním blafákem nedal Slovákovi sebemenší šanci. Zápas se tak pomalu proměnil v exhibici domácího celku. Sareza byla při chuti a hosté již působili velmi odevzdaným dojmem. V 59. minutě ještě ujížděl na Gleicha Vrdlovec, ale jeho špatně zakončený únik svědčil o tom, že Olomoučtí dnes nebyli v pohodě. Sareza Ostrava tak porazila po velmi dobrém výkonu, především v první a ve třetí třetině, Olomouc 7:1.