V zápase juniorů rozhodla o vítězi pouze jediná branka

08.12.2007, Adam Bagar

Junioři Sarezy Ostrava přivítali na svém ledě stejně staré hráče Komety Brno. V zápase dvou sousedních týmů tabulky diváci mnoho branek neviděli, ale zato se hrál velmi dobrý a rychlý hokej. V první třetině zápasu byli domácí jasně lepším celkem, ale skórovat nedokázali. To hostující hráči se dostávali do šancí jen z nebezpečných protiútoků. Druhá třetina utkání přinesla mnoho vyloučených a jelikož ani jednomu z celků dnes početní výhody nevycházely, tak jsme se branky ani po čtyřiceti minutách nedočkali. Před třetí třetinou bylo jasné, že kdo vstřelí úvodní branku, tak asi zápas vyhraje. Ve 46. minutě se to povedlo domácí Sareze, když se trefil Martin Bartoš, který se tak postaral o vítěznou trefu zápasu. V dalších minutách si už Sareza výsledek zkušeně ohlídala, a tak mohla slavit hubené, ale zasloužené vítězství 1:0. Nemalou zásluhu na tom měl i Michal Gleich, který pochytal všech 24 brněnských střel.

- 28.kolo so 8.12.13:00
HC Sareza Ostrava
HC Kometa Brno
1:0(0:0, 0:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 46. Bartoš (Bartošek). Rozhodčí: Šír - Gebauer, Hlavatý. Vyloučení: 6:11, navíc Svoboda (KOM) 10 OT. Využití: 1:0. Diváci: 60. Střely na branku: 33:24. Průběh utkání: 1:0.
HC Sareza Ostrava: Gleich - Falter, Měkýš, Vrána, Parma, Vajda D., Lyčka, Černák - Ciupa, Bartoš, Řezáč, Mocek I., Bartošek, Kopáč, Jelšík, Vajda R., Široký
HC Kometa Brno: Čiliak - Vejvar, Babic, Žalud, Reschowský, Koš, Pospíšil, Krejčí, Blaheta, Svoboda, Mišura, Jarůšek, Staša, Šidák, Smolík, Grmela, Zima, Popolanský, Kožár

Již od úvodních minut zápasu se hrál velmi kvalitní a rychlý hokej, což bylo pro oko diváka jen dobře. Hned po několika okamžicích zápasu pálil z mezikruží Kopáč po jehož tvrdé střele nakonec vznikl před hostující brankou menší závar, který vyvrcholil vyloučením jednoho z brněnských hráčů. Přesilová hra dnes nepatřila k nejsilnější stránce domácích, a tak Sareza z ní dokázala vyprodukovat pouze šikovnou teč Ciupy před gólmanem hostí po střele Faltera. V páté minutě dostali možnost přesilové hry i hosté, ovšem mohli být rádi, že naopak neinkasovali po úniku Bartoška a Ciupy, když jejich příležitost v posledních chvílích hasil jeden z hostujících obránců. Až v sedmé minutě se dostali hosté do prvních výraznějších šancí, když Reschowský pálil opakovaně od modré čáry, ale vždy Gleich jeho pokusy vychytal. Minutu nato se ocitl ve velké příležitosti Řezáč, který stál osamocen u levé tyče gólmana Čiliaka. Na opačné straně ujeli Šidlák s Blahotou, ovšem druhý jmenovaný trefil pouze Gleicha. V 11. minutě stál před Čiliakem Bartoš, který byl však ve výhodné pozici tísněn, a tak trefil pouze betony hostujícího gólmana. O dvě minuty později si udělal před gólmanem pěknou otočku Jelšík, jehož střele chyběly jen centimetry od levé tyče branky. V 15. minutě pálil Bartoš z levého kruhu, poté se k puku dostal Bartošek před kterým stála polovina odkryté branky, ovšem této velmi dobré šance nedokázal využít. O chvíli později zase ujeli Mocek s Ciupou, ale druhý jmenovaný už nedokázal dostatečně zvednout kotouč před ležícím Čiliakem. Akce však pokračovala dále a Jelšík se ocitl zcela osamocen před brněnskou brankou, ale nejprve trefil pouze gólmana a poté při pokusu o dorážku byl faulován. V 18. minutě střílel velmi nebezpečně z prostoru mezi kruhy Mišura, ale jeho střela jen těsně letěla nad břevnem Gleichovy branky. V téže minutě dělal obrovské zmatky před domácí brankou Mišura, který však kotouč do branky dopravit nedokázal. V poslední minutě první části pálil od modré Reschowský. Jeho střelu však Gleich vyrazil jen k Popolanskému, který měl před sebou odkrytou branku, ale domácí gólman se dokázal famózně přesunout k tyči a zabránit tak jasné brance. Několik vteřin před koncem první třetiny ještě zahrozil tvrdou střelou z mezikruží Ciupa, ale ani po jeho střele se stav neměnil. Po dvaceti minutách velmi kvalitní podívané a hokeje s mnoha šancemi tak platil bezbrankový stav 0:0.

Ve 22. minutě střílel Měkýš od modré čáry, jehož střelu tečoval šikovně před gólmanem Široký. Poté Sareza doplácela na svou nedisciplinovanost a hrála téměř šest minut v kuse oslabena. Ovšem Kometa hrála přesilovky velmi tragicky a vyprodukovala z nich pouze střely Kožára a Pospíšila, které však nepatřily k těm, které by mohly nějak výrazněji Gleicha ohrozit. To naopak dvakrát se v oslabení dostali do šance domácí, když nejprve Široký střílel ihned po buly, a tak málem překvapil Čiliaka a poté ujel po straně Ciupa, který však trefil pouze hostujícího gólmana. Po sérii několika vyloučení domácích naopak následovala velká série přesilových her domácí Sarezy. Ve 30. minutě byl ve velké šanci opět Bartošek, který stál po krásné kombinaci celé pětky domácích před odkrytou brankou, ale čekal tak dlouho, že se hostující gólman dokázal přesunout. Ve 33. minutě hráli domácí dokonce dvojnásobnou přesilovou hru, ve které si hráli s hosty jako kočka s myší, ale všechny své možnosti domácí hráči až moc překombinovávali. Minutu nato se řítil zcela sám na Gleicha hostující kapitán Staša, který však nechal Gleicha vyniknout. O chvíli později se ocitl ve velké příležitosti před Čiliakem Jelšík, ale opět byl faulován, a tak domácí pokračovali v maratonu přesilových her. V té však zahrozili více hosté, když si udělal Staša z obránců domácích „Dobrý den“ a prokličkoval se tak až před Gleicha, kde těsně přestřelil. 38. minuta přinesla velmi zajímavou situaci, když hosté nahazovali kotouč do útočného pásma, ke kterému se řítil jak domácí brankář Gleich, tak i hostující útočník Svoboda. Vítězem se stal domácí brankář, který se vrhl na zem a svalil tak svého soupeře na zem. Svoboda byl přesvědčen o faulu a protestoval tak moc, že ho rozhodčí Šír poslal na deset minut odpočinout na trestnou lavici. Druhá třetina již nepřinesla tolik šancí jako úvodní část, ale bylo se stále na co dívat. Ovšem jediné, co utkání scházelo byly góly, i po čtyřiceti minutách byl stav stále bezbrankový.

Hned v úvodu třetí třetiny se dostali do šance hosté, když Mišura pálil z pravého kruhu, ale jen do připraveného Gleicha. Ve 44. minutě se pokoušel ze stejného místa překonat domácího gólmana Staša, ale gólmani dnes své týmy držely. O další minutu později pálil svou dělovku Fejfar, ale nechal domácího gólmana opět vyniknout zákrokem lapačkou. I přesto, že v úvodu třetí třetiny byli hosté lepším týmem, tak do vedení se dostala domácí Sareza, když využila početní výhodu jednoho hráče v poli. V čase 45:28 se parádně prokličkoval mezi hostujícími obránci Martin Bartoš, který v tváří tvář Čiliaka překonal hostujícího gólmana střelou po zemi. Ve 48. minutě pálil z pravého kruhu Vrána, ale Čiliak jeho pokus vytěsnil nad branku. V 52. minutě vyjel Kopáč zpoza hostující branky, obtočil se okolo obránce a poslal nebezpečnou střelu, která jen těsně minula Čiliakovu svatyni. Dvě minuty nato nejprve střílel z levého kruhu Staša a poté byl ve velké příležitosti před domácí brankou Jarůšek, kterého ovšem domácí gólman fauloval, a tak pět minut před koncem měli hosté skvělou možnost vyrovnat stav. Sareza však ke konci zápasu již hosty k ničemu nepouštěla a skvěle si hlídala svou obrannou modrou a ještě lépe napadala. Výjimkou byla pouze šance Svobody, který prošel mezi dvěma obránci a střílel z prostoru mezi kruhy jen do Gleicha. V závěru šance Brna na vyrovnání definitivně uhasly, když se nechal nesmyslně vyloučit Pospíšil. Těsně před koncem utkání ještě stál zcela sám mezi kruhy Ciupa, jehož střelu Čiliak parádně chytil. Sareza Ostrava tak porazila Kometu Brno ve velmi pěkném utkání fotbalovým výsledkem 1:0.