Posílená juniorka v předehrávce vybojovala velice cenné tři body

21.11.2007, Lukáš Bajgar

Předehrávané šestadvacáté kolo extraligy juniorů svedlo domácí Sarezu s hostujícími Orly ze Znojma. Domácí celek posílil hned kvartet borců – urostlý bek Patrik Vrána, vítkovický obránce Adam Falter, z téhož celku dorazil také forvard Martin Bartoš a z Prostějova reprezentační útočník do 20 let z předchozí sezóny Michal Bartošek. Sareza se dostala poměrně rychle do vedení a to udržovala po celý průběh utkání, prakticky s druhou sirénou vedla již rozdílem čtyř branek a Michal Gleich držel čisté konto. Nedisciplinovanost domácích hráčů pomohla Znojmu v poslední třetině dvakrát korigovat a dvakrát při dvojnásobné přesile. Sareza tak porazila Znojemské Orly rozdílem dvou branek 4:2.

- 26.kolo út 20.11.18:00
HC Sareza Ostrava
HC Leram Orli Znojmo
4:2(1:0, 3:0, 0:2)
Branky a nahrávky: 8. Mocek I. (Bartoš, Falter), 28. Hanke (Kopáč, Ciupa), 34. Uherek (Široký, Poláček), 40. Hanke (Kopáč, Bartoš) – 44. Blažek (Havlík), 55. Lattner (Blažek). Rozhodčí: Šír – Hlavatý, Gebauer. Vyloučení: 11:12, navíc Vrána, Řezač, Bartošek (vše SAR), Lechner (ZNO) 10 OT. Využití: 2:2. Diváci: 100. Střely na branku: 36:29. Průběh utkání: 4:0, 4:2.
HC Sareza Ostrava: Gleich – Falter, Měkýš, Vrána, Tomis, Pindur, Parma, Vajda D., Poláček – Ciupa, Bartoš, Řezač, Mocek I., Uherek, Belanec, Bartošek, Hanke, Kopáč, Jelšík I., Vajda R., Široký
HC Leram Orli Znojmo: Müller (41. Kacetl) – Blažek, Geryk, Šindelář, Štindl, Kouřil, Plánek, Koza – Koblížek, Adámek, Sajdl, Havlík, Alexa, Šedý, Barák, Lattner, Lechner, Duba, Kovalský, Ferenčík

Junioři Sarezy se po nezdarech posledních kol propadli hluboko do pásma sestupu a museli, chtějí-li pomýšlet na záchranu, v úterní předehrávce zvítězit. A soupeřem jí k tomu všemu bylo Znojmo, tým, který měl před zápasem o pouhý bod více a který rovněž řeší existenční problémy. Již úvodní minuty jednoznačně ukázaly, kdo se na „zápas pravdy“, jak by se také dalo střetnutí nazvat, lépe připravil. Posílený domácí celek pálil jako u Verdunu a hostující gólman Müller v kartářské terminologii musel vytahovat trumfy, na které jen smutně museli koukat Mocek, Měkýš či novic týmu Bartošek hledající skulinku mezi betony. A když už muži v masce došly karty, přispěchalo na pomoc štěstíčko, jako v 5. minutě, kdy Bartošek po Bartošově pasu minul zcela odkrytou kasu. Krátce nato se Sareza přeci jen dočkala, Ivo Mocek, na nějž mířil křižný pas, ránou z prvé rozvlnil síť a rozjásal přítomné diváky. Aby si čtenář ovšem nemyslel, že se na ledě odehrával souboj kočky s myší, musí se zmínit také šance hostujících Orlů: Lechnerova dělovka mířící do Gleichova břicha či Kozova rána od modré tečovaná Lattnerem mohly přidělat nejednu vrásku domácím trenérům, ale to mohlo platit i pro hosty, kdyby Radovanu Vajdovi vyšla bekhendová finesa v závěru první části.

Prostřední část navázala na tu první obrazem hry téměř jako přes kopírák. Ač v Zápise o utkání není v konečném počtu součtu zákroků jednotlivých gólmanů velký rozdíl, je nutno dodat také obtížnost jednotlivých střel či vzdálenost jejich střelců. Znojemský Barák hlava nehlava překonal vzdálenost tři čtvrtě kluziště, aby se kotouč svezl po paži Gleichově, na opačném pólu si Martin Hanke vedl podstatně lépe a Müller kapituloval podruhé. Časomíra ukazovala něco málo přes polovinu hrací doby, když hostující Koza nadvakrát (z mezikruží a z prostoru kruhu) technickou, přesto prudkou střelou kasaře Ostravy nepřekonal. A tak opět udeřila Ostrava, jmenovitě Jiřím Uherkem, jenž se dostal k vyraženému projektilu a pro diváky lahodným opřením se do hole nedal brankáři nijakou šanci – 3:0. Misky vah se poté podstatně vyvážily a ke slovu se čím dál tím víc hlásili Znojemští, ale jak Sajdl se střelou do betonu, tak Plánek po krásné individuální akci napříč ledovou plochu, jež skončila se na tyči, a Barák, jehož vyslaný kotouč rovněž orazítkoval tyč, vyšli naprázdno. A Sareza trestala – Ciupa namířil ještě jen do lapačky, to Martin Hanke víceméně okopíroval zásah Uherka a dalo by se říci, že do kabin se šlo, když již bylo „vymalováno“.

Jenže až tak jednoznačné to nakonec nebylo. Domácí znervózněli a přes čtyřicet trestných minut ze závěrečné části toho bylo jasným důkazem. Falter po Bartošově vybídnutí sice mohl účet zápasu ještě navýšit ve prospěch Sarezy, ale neučinil tak a hosté se díky přesilovým hrám pomalu ale jistě dostali do hry. Ve dvojnásobné přesile, k tomu umocněné signalizovaným trestem, napřáhl na modré Viktor Blažek a domácí betony nestačily zavčasu zachytit kotouč. Duba zase nechal vyniknout Gleichův reflex při zákroku lapačkou. Jan Lattner o několik minut později (a opět při přesilové hře pěti proti třem) překonal ostravskou jedničku bránu podruhé, Blažek z mezikruží měl mušku mírně vychýlenu a touš zamířil k zadnímu mantinelu, od něj ale zamířil rovnou na hůl střelce a Znojmo prohrávalo již jen o dvě branky. A když se v samotném závěru neujaly pokusy Bartoška, Davida Vajdy či Orla Sajdla, vyšla z utkání Sareza vítězně 4:2.