V dorosteneckém derby byli úspěšnější hosté z Vítkovic

22.02.2008, Adam Bagar

Dorostenci Sarezy Ostrava přivítali na svém ledě městského rivala - Vítkovice, které okupovaly v tabulce jedenáctou příčku a tudíž byly proti sestupu ohroženým domácím favoritem tohoto zápasu. Domácí se však soupeře nezalekli a v úvodu byli na ledě lepším týmem, až později se do hry dostali i hosté z čehož plynula úvodní branka v devatenácté minutě. Druhá třetina Sareze vůbec nevyšla a hosté byli jasně lepší, což potvrdili i druhou brankou v domácí síti. Až po polovině utkání dal domácím naději Šimkovič, který snížil na 1:2. Úvod třetí části však Sareze nevyšel a inkasovala již potřetí. Přesně pět minut před koncem dokázali domácí opět snížit na rozdíl jediné branky zásluhou Martina Vidláka, což vyvolalo na ledě velké emoce a nechyběla ani pořádná bitka, kterou diváci ocenili bouřlivým potleskem. V nervózním závěru domácí vyzkoušeli hru bez brankáře, což vedlo ke čtvrté brance Vítkovic. Sareza Ostrava tak podlehla Vítkovicím 2:4.

- 45.kolo pá 22.2.17:00
HC Sareza Ostrava
HC Vítkovice Ridera
2:4(0:1, 1:1, 1:2)
Branky a nahrávky: 33. Šimkovič (Vidlák, Parma), 55. Vidlák (Blažej, Richter) - 19. Stránský, 26. Slovák (Kucsera), 43. Stránský (Němec, Mareček), 60. Řehák. Rozhodčí: Jeřábek J. - Mikler, Mrákava. Vyloučení: 4:7, navíc Večeřa (SAR) a Slovák (VÍT) oba 5 + OK. Využití: 1:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 120. Střely na branku: 35:45. Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:3, 2:3, 2:4.
HC Sareza Ostrava: Kubáň - Večeřa, Paleček, Lužný, Gančarčík, Parma, Kupčík, Spusta - Šimkovič, Voznica, Kameníček, Blažej, Šaitar, Vidlák, Bystroň, Včíslák, Richter, Vicherek.
HC Vítkovice Ridera: Bartošák - Hanulík, Prokop, Pastor, Koziol, Bartošák, Kovář, Hudeček, Hruzík - Řehák, Starmann, Gutierrez, Němec, Šebesta, Slovák, Stránský, Kilnar, Celnar, Kucsera, Mareček, Václavík.

Jako první v zápase ohrozil Kubáně Šebesta, který však trefil pouze domácího gólmana. Minutu nato unikal na gólmana Kameníček, jehož pokus Bartošák vychytal. V rozmezí třetí a páté minuty měli domácí neskutečný nápor, ale Šimkovič, Blažej ani Richter nedokázali na několikrát dopravit v jasných pozicích skákající touš do branky. V deváté minutě získala Sareza výhodu přesilové hry, která se domácím dorostencům vůbec nevydařila. V jedenácté minutě nahodil šikovně touš zpoza branky do Kubáňova brankoviště Stránský, ale jeho chytrý záměr v domácí síti se štěstím neskončil. Hosté se v následujících minutách dostávali stále častěji ke střeleckým pokusům, což potvrdily i střely z blízkosti gólmana z hole Kucsery a následně i Slováka a Řeháka. V minutě šestnácté vypálil zpoza kruhů parádně Šimkovič, ale gólman stačil jeho pokus vyrazit mimo tyče. O minutu později měl před sebou úplně odkrytou branku Václavík, ale Kubáň předvedl zázračný zákrok, když jistou branku dokázal zneškodnit svou holí. Hosté byli nadále nebezpeční, a tak o chvíli později nebezpečně doráželi před domácí brankou Celner s Kucserou. V úvodu devatenácté minuty si nabruslil Blažej přes obránce až před Bartošáka, kde však nedal. Sareze se poté naskytla možnost další přesilovky. V té však ujel zcela sám na Kubáně Matěj Stránský a v čase 18:49 chladnokrevně vykoupal skvělým blafákem domácího gólmana. Po první třetině tak Sareza Ostrava prohrávala s Vítkovicemi 0:1.

Ve 22. minutě dával Slovák před branku na volného Šebestu, jehož pokus Kubáň skvěle vykryl. Vítkovičtí byli nadále aktivnějším celkem, a tak Kubáň byl častěji vytížen než jeho kolega Bartošák. Když se neujaly pokusy Stránského, Kilnara, Kucsery ani Hruzíka, tak všem přítomným muselo být jasné, že druhý gól již visel ve vzduchu. To se také stalo a v čase 25:51 se radovaly Vítkovice již podruhé, když Petr Slovák překonal Kubáně rychlou střelou z otočky z prostoru mezi kruhy. Až ve 28. minutě se osmělili také domácí, ale Šimkovič z blízkosti gólmana netrefil branku. Tři minuty nato se ocitl osamocen před Kubáněm Šebesta a touš jen se štěstím neskončil v domácí kleci. Hned z protiútoku měli obrovskou příležitost domácí, ale únik tří hráčů Sarezy proti jednomu obránci hostí zhatil nepochopitelně Vidlák, který jinak odehrál velmi dobré utkání. O další chvíli později netrefil Šimkovič úplně odkrytou branku Vítkovic po skvělé přihrávce Blažeje. V čase 32:54 se domácí konečně dočkali snížení, když Štefan Šimkovič vypálil z levého kruhu parádně do růžku Bartošákovy branky, který neměl sebemenší šanci zasáhnout. Ve 35. minutě vyslal dělovku směrem k brance domácích Slovák, ale jen těsně minul brankový prostor. V závěru třetiny dával Kilnar k druhé tyči na Marečka, ale ten trefil pouze připravený položený Kubáňův beton. Oba týmy ve druhé části přidaly po jedné brance, a tak Sareza stále prohrávala s Vítkovicemi 1:2.

Začátek třetí části vyšel opět lépe hostům z Vítkovic. Ve 42. minutě stál dnes již poněkolikáté osamocen před Kubáněm Šebesta, ale i přes mnoho času a prostoru branku nedal. V čase 42:41 přidali Vítkovičtí třetí gól, když Matěj Stránský překonal Kubáně z mezikruží jedovatou přízemní střelou. Ve 44. minutě se dostali domácí do solidní kombinace, ale ve finální fázi dostal Blažej touš před poloprázdnou branku pouze na paty. Minutu nato Kubáň skvěle zneškodnil jak pokus Kucsery, tak i následnou dorážku z hole Celnera. Domácí měli nadále velké mezery v obranné činnosti, a tak o několik minut později stál opět osamocen před domácí brankou Starmann, ale trefil pouze připraveného Kubáně. Domácí jakoby třetí obdržená branka zaskočila a nevěděli co hrát. Této hře se brzy přizpůsobily také Vítkovice, a tak v těchto minutách nebyl k vidění příliš pěkný hokej. V 54. minutě měla Sareza prvního vyloučeného hráče v zápase, ale i tak přesilovku hráli domácí, protože hosté vyfasovali za vzájemnou strkanici čtyři minuty. O chvíli později se domácímu celku ještě vylepšila situace, když další vítkovický hráč mířil na trestnou lavici. Sareza dokázala hosty skvěle rozebrat a po parádní přesilovkové kombinaci dokázala také snížit na 2:3, když v čase 55:00 zakončoval po přihrávce Blažeje do prázdné branky Martin Vidlák. Hosté tento fakt neunesli a Vidláka po vstřelené brance zbytečně atakovali. To se nelíbilo Šimkovičovi, který se mstil za svého spoluhráče a ledová plocha tak na chvíli připomínala zápasnickou arénu. Sudí Jiří Jeřábek nakonec rozdal v této potyčce celkem 58 trestných minut. V 58. minutě nahazoval nebezpečně zpoza branky na Bartošáka Vidlák, ale hostující gólman udržel se štěstím touš před brankovou čarou. Minutu před koncem si domácí vyžádali oddechový čas a vyzkoušeli také hru bez brankáře, které dokázali naopak využít hostující hráči. V čase 59:34 dopravil velmi pohodlně kotouč do prázdné branky Adam Řehák, který tak definitivně rozhodl o osudu utkání. V úplném závěru to ještě vypadalo na další pěstní souboje, ale rozhodčím se povedlo hráče obou celků uklidnit. Sareza Ostrava tak nakonec podlehla Vítkovicím 2:4.