Dorost přiváží z Brna další tři cenné body

02.02.2008, Vladimír Vronka

Dorostenci Sarezy Ostrava se po páteční výhře nad Šumperkem vydali k dalšímu utkání dorostenecké extraligy do Brna, které stejně jako Ostravané bojují o záchranu v soutěži. Před zápasem byl bodový rozdíl mezi oběma soupeři pět bodů. Do utkání vstoupili lépe hráči Sarezy, kteří již v osmé minutě vedli 0:2. Tento stav svítil na tabuli až do 42. minuty, kdy se prosadil podruhé v utkání Radim Blažej. Domácí dokázali korigovat devět minut před koncem, ale Sarezy dokázala rychle odpovědět trefou Jakuba Vicherka na konečných 1:4.

- 42.kolo so 2.2.
HC Kometa Brno
HC Sareza Ostrava
1:4(0:2, 0:0, 1:2)
Branky a nahrávky: 7. Vidlák (Blažej), 8. Blažej (Klimíček, Vidlák), 42. Blažej (Vidlák), 52. Vicherek (Spusta) - 51. Zemánek (Novotný, Horák). Vyloučení: 8:8, navíc Richter + 10 minut (SAR), Blažej (SAR) a Pospíšil (KOM) oba 5 minut + do konce utkání. Využití: 0:0 Průběh utkání: 0:3, 1:3, 1:4 Diváci: 80
HC Kometa Brno: Galanský (Jíra) - Nedvěd, Bilčík, Ješko, Hradil, Horák, Tesař, Pospíšil, Krejčiřík - Juráň, Sedláček, Süsser, Hnilička, Komínek, Zemánek, Zavadil, Touška, Maša, Heža, Novotný.
HC Sareza Ostrava: Kubáň - Večeřa, Gančarčík, Paleček, Černín, Lužný, Parma, Klimíček, Spusta - Šimkovič, Kameníček, Miczek, Pastrňák, Blažej, Šaitar, Vidlák, Bystroň, Včíslák, Richter, Vicherek.

Úvodní buly vyhráli sice vyhráli domácí, ale první šanci utkání si vytvořili hosté. Šimkovičovu střelu však brankář Galanský zneškodnil. Ostravští byli v úvodu aktivnějším týmem, první vážnější šanci si Kometa vytvořila až v šesté minutě, ale branka z ní nepadla. Na úvodní gól se však nemuselo přesto čekat dlouho, po chybě brněnské obrany se do přečíslení dva na jednoho dostali Blažej s Vidlákem. Prvně jmenovaný trefil nejdříve tyč, od které se kotouč odrazil přímo na hůl Martina Vidláka, jenž v čase 6:44 zakončoval do prázdné branky - 0:1.

Domácí se snažili o okamžitou odpovědět, ale šanci Novotného vychytal Kubáň. A když se nepodařilo rozvlnit síť na straně jedné, povedlo se to na straně druhé. Ani ne o minutu později se do brejku dostal ostravský Radim Blažej a parádní střelou do levého růžku Galanského branky poslal Ostravu do dvoubrankového vedení - 0:2. Brňané byli jako opaření a nedokázali si vytvořit žádnou pořádnou šanci. Ve dvanácté minutě se do další šance dostali hosté, Galanský však tentokrát jejich pokus zneškodnil. Ve čtrnácté minutě si domácí dokázali vytvořit velký tlak, ale ostravská obrana v čele s brankářem jim skórovat nedovolila. V šestnácté minutě se do brejku dostal brněnský útočník Süsser, ale jeho střelu Kubáň opět zneškodnil. Poslední šanci první třetiny si vytvořili hosté, ale Galanský jejich pokus za svá záda nepustil.

Druhá třetina začala opět náporem ostravského týmu. Domácí hráči dosti chybovali, avšak hosté nedokázali jejich chyb využít. Jednu takovou chybu, kdy ve vlastním oslabení ujel ostravský Včíslák, musel řešit Nedvěd hákováním. Domácí však hru čtyři na čtyři a následné oslabení ustáli. První vážnější ohrožení ostravské branky přišlo až v polovině druhé třetiny, když po levém křídle ujížděl domácí Heža, s jehož pokusem si však Kubáň poradil.

Ve čtrnácté minutě přišla další chyba brněnského mužstva a Richter jel zcela osamocený na Galanského, ten však ostravského kapitána vychytal. Velmi pěkná kombinace byla k vidění čtyři minuty před koncem na straně Brna, kdy si kotouč postupně vyměnili Hnilička, Heža a Juráň, ale následná střela šla mimo branku. Ve druhé části hry se dočkali domácí i branky, ta však kvůli dosažení rukou nemohla být uznána, a tak si Touška musel radost z gólu nechat na jindy. Po prostřední třetině vedla tak Sareza nad Kometou stále 2:0.

Začátek poslední třetiny načali lépe opětovně Ostravští, tentokrát z toho však také vytěžili branku, když se po přihrávce Vidláka trefil Radim Blažej - 0:3. Dorostence Komety však tato branka nakopla k velkému tlaku, kdy se od čtvrté až do osmé minuty nehnuli prakticky z obranného pásma soupeře. Ani tento tlak gól nepřinesl. V deváté minutě, kdy hrála Kometa přesilovku, přišla další velká chyba domácí obrany a na brankáře Galanského se řítili hned dva hráči hostujícího týmu. Jejich šanci však brněnský brankář zlikvidoval. Domácí však pokračovali v tlaku a to se jim nakonec vyplatilo, když poslal Novotný ideálně puk před branku Zemánkovi a ten nemohl minout - 1:3.

Sareza ale odpověděla téměř okamžitě, v ponechané výhodě se prosadil Jakub Vicherek a bylo to opět o tři branky - 1:4. O necelou minutu později se po další chybě obrany dostal do samostatného úniku Blažej, ale Galanského backhandovým blafákem nepřekonal. Po této šanci se na ledě strhla bitka, jejímiž hlavními aktéry byli právě Blažej a domácí Pospíšil. Oba dva vyfasovali trest 5 minut plus osobní trest do konce utkání. Při vyloučení ostravského Spusty v patnácté minutě si Kometa opět vytvořila velký tlak, ale Kubáň strážil svoji svatyni více než dobře. Utkání už se pak jen dohrávalo a na jeho konci se pak celek ze severu mohl radovat ze zaslouženého vítězství 4:1.