Dalibor Kameníček zařídil výhru dorostu Sarezy

01.02.2008, Lukáš Bajgar

Jedenačtyřicáté kolo extraligy dorostu svedlo mezi sebe dva týmy, které okupují v průběžné tabulce zlomové pozice. Hosté ze Šumperka zhlíží na Ostravu z poslední nesestupové pozice, kdežto domácí Sareze patří první sestupová. Dal se proto očekávat vyrovnaný boj, v němž nikdo nebude chtít ztratit byť jen jediný bod. Gólový účet zápasu otevřel Dalibor Kameníček, a to hned dvakrát – v deváté minutě a o čtrnáct minut později svou druhou trefou v utkání. Skóre navýšili Richter se Šimkovičem a až poté přišli na řadu také Mladí draci, kapitán Jakub Fryč se v přesilové hře nemýlil. Gólům ale nebyl ještě konec, Vidlák opět zařídil čtyřbrankové vedení, které mu zhatil Trtík druhou trefou Draků. Na konečných 6:2 upravil střelec podvečera Kameníček a za svůj hat-trick si vysloužil také kšiltovku vhozenou na ledovou plochu.

- 41.kolo pá 1.2.17:00
HC Sareza Ostrava
DRACI PARS ŠUMPERK
6:2(1:0, 3:1, 2:1)
Branky a nahrávky: 9. Kameníček (Richter, Včíslák), 23. Kameníček (Včíslák, Richter), 31. Richter (Včíslák), 32. Šimkovič (Blažej, Vidlák), 45. Vidlák (Blažej, Šimkovič), 57. Kameníček (Richter) - 33. Fryč (Skoumal), 48. Trtík (Stejskal, Fryč). Rozhodčí: Kočí – Barteček, Koliba. Vyloučení: 8:8, navíc Šaitar (SAR), Zacpálek (SUM) 10 OT. Využití: 1:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 70. Střely na branku: 26:25. Průběh utkání: 4:0, 4:1, 5:1, 5:2, 6:2.
HC Sareza Ostrava: Kubáň – Večeřa, Gančarčík, Lužný, Parma, Černín, Klimíček, Spusta – Šimkovič, Miczek, Pastrňák, Kameníček, Blažej, Šaitar, Vidlák, Bystroň, Včíslák, Richter, Vicherek
DRACI PARS ŠUMPERK: Misiorz (od 31. Fabrici) – Starý, Geweise, Zacpálek, Štefan, Karas, Hrdlička, Fryč – Prokopec, Tomiga J., Svoboda, Fořt, Skoumal, Drtil, Stejskal, Kohout, Šrámek, Holinka, Tomiga, Tomaník M., Trtík

Úvod pátečního utkání dorostenecké extraligy nenabídl přílišnou hokejovou krásu, ale spíše trpělivou a opatrnou hru z obou stran. O něco málo střelecky aktivnější byli přeci jen hosté ze Šumperka, Jakub Tomiga ale Skoumalovu přihrávku promáchl a vyrojivší se Stejskal zpoza brány poslal touš jen do připravené náruče ostravského Kubáně. Pomineme-li Vicherkův výlet před bránu Mladých draků, zahrozil domácí tým až v deváté minutě v početní výhodě – a hned trefou do černého. Dalibor Kameníček ranou z prvé po příhře zpoza kasy po trase tyč-beton překonal Misiorze a mohl oslavit svou pátou branku v sezóně. Hosté chtěli okamžitě po vhazování srovnat stav, jenže domácí brankář stál na správném místě, to na druhém pólu kluziště musel téměř vzápětí čelit muž v masce Blažejově jedovce, s níž měl Šumperan překvapivě spoustu práce. Poslední minuty prvé části hráli hosté převážně ve čtyřech a od toho se také odvíjely šance Sarezy, jež ale stoprocentním výkonem hatil Misiorz.

Prostřední část se nesla trochu v duchu té první, zatímco hosté zkoušeli Kubáně překonat častou střelbou, stačila Sareze víceméně jedna a hned z toho byl druhý gól zápasu. Dalibor Kameníček bekhendovým pokusem po rychlém výpadu v tandemu s Včíslákem upravil na 2:0. Hostující Skoumal na začátku 25. minuty ujel po pravé straně celé domácí obraně, brankáře donutil vyjet daleko z brankoviště, ale nakonec se sražená střela opřela jen o zadní mantinel. Polovina utkání přinesla snad největší příležitost hostí alespoň korigovat stav – v zápase velice agilní Stejskal v početní výhodě namazal Trtíkovi, ale ten na ostravského kasaře nevyzrál, to byla voda na mlýn pro Sarezu. Karel Richter v přečíslení dva na jednoho zakončil pohlednou akci střelou za Misiorzova záda – 3:0. Hostující gólman na první pokus ještě proti Štefanu Šimkovičovi obstál, ale krátce nato propadl kotouč za jeho záda, holí se jej pokusil za zády poslat mimo tři tyče, pro něj bohužel jen do nastavené čepele šťastného střelce. Branka vedla k prostřídání brankářů, do brány nastoupil Fabrici. Čtyřbrankové vedení nevydrželo dlouho, dočkali se také Mladí draci, Jakub Fryč tvrdou ránou v přesilové hře upravil na 4:1. A když akci dvou na samotného brankáře v podání ostravských Šimkoviče s Vidlákem hostující brankář s bravurou pohlídal, a ten domácí lapil Prokopcův projektil z individuální akce, nemuseli časoměřiči již měnit na světelné tabuli skóre.

Poslední dějství začali hráči Šumperka mohutnou ofenzívou, Stanislav Tomiga kotouč do brány nepropasíroval a Starý dělovkou od modré nastřelil jen gólmanovu hruď. A Kubáň se měl co ohánět i nadále, Jakub Tomiga ale z bezprostřední vzdálenosti minul a přišel trest v podobě páté branky Ostravy z hole Martina Vidláka, jenž poslal kotouč za záda po předchozím zákroku bezmocně ležícího brankáře Fabriciho. O tři minuty později při signalizovaném vyloučení domácího hráče vyzkoušel pozornost Kubáně Skoumal, brankář střelu vyrazil před sebe a Jakub Trtík nekompromisně zavěsil a zařídil stou trefu Draků v letošním ročníku, 5:2. Když do konce mače zbývalo necelých deset minut, vyzkoušeli si Draci dvojnásobnou přesilovku, ale řada střel, jako například ty Zacpálka či Skoumala, jen razítkovaly výstroj či mantinel za bránou. Když už se hrálo opět v pěti na obou stranách, musel šumperský gólman vystřelit lapačku, aby zachytil Blažejův pokus, a rušno bylo i nadále. Sareza nejprve vsítila branku, která nebyla pro předchozí odpískané přerušení hry uznána, aby se na domácí bránu vyřítil Stejskal se Skoumalem a aby prvně jmenovaný po křižném pasu trestuhodně minul. Na konečných 6:2 pro ostravský tým upravil hráč podvečera a autor hat-tricku Dalibor Kameníček. Boj o záchranu bude i nadále velice vyrovnaný a dramatický, Šumperk mohl bodově odskočit a trochu si vylepšit výchozí pozici, tuto úlohu ale nesplnil.