V důležitém zápase proti Havířovu vydolovali dorostenci pouhý bod

18.01.2008, Adam Bagar

Dorostenci Sarezy Ostrava přivítali na svém ledě soupeře, který se musí v boji o záchranu porážet, devatenáctý Havířov. Jako první dokázali vsítit branku hosté, ale ještě do konce první třetiny stačili domácí nasázet Havířovu tři branky po trefách Včísláka, Richtera a Šimkoviče. Úvod třetiny druhé ale vyšel opět lépe hostům a již ve 22. minutě byl stav vyrovnaný 3:3. Sareza ve druhé části nehrála vůbec dobře a soupeř ji přehrával. Z tlaku hostí také pramenila čtvrtá branka v síti Kubáně. Po dvou třetinách tak byla stav pro domácí nepříznivý 3:4. Hrálo se ale jako na houpačce a po trefách Šimkoviče a Karla Richtera vedla opět Sareza rozdílem jediné branky 5:4. To však nebylo stále vše, protože pět minut před koncem hosté vyrovnali. Jelikož se již do konce této části nic nestalo, muselo následovat prodloužení. V něm v oslabení hosté dokázali získat bod navíc a vezou si tak domů do Havířova dva body za vítězství 6:5 po prodloužení.

- 37.kolo pá 18.1.17:00
HC Sareza Ostrava
AZ Heimstaden Havířov
5:6p(3:1, 0:3, 2:1 - 0:1)
Branky a nahrávky: 8. Včíslák (Richter), 13. Richter, 14. Šimkovič (Richter, Vidlák), 41. Šimkovič (Blažej), 50. Richter - 7. Pechanec (Videlka), 21. Fúzik (Křivohlávek, Pinka), 22. Videlka (Pechanec), 37. Vyčesaný (Dočkal, Pilch), 56. Pechanec (Videlka, Mráz), 63. Videlka (Pechanec). Rozhodčí: Krenželok - Hlavatý, Gebauer. Vyloučení: 7:5. Bez využití. V oslabení: 0:1. Diváci: 100. Střely na branku: 37:42. Průběh utkání: 0:1, 3:1, 3:4, 5:4, 5:6.
HC Sareza Ostrava: Kubáň - Večeřa, Gančarčík, Lužný, Vojtek, Parma, Klimíček, Šimkovič, Voznica, Miczek, Blažej, Šaitar, Vidlák, Včíslák, Richter, Vicherek.
AZ Heimstaden Havířov: Matoušek - Jaško, Ondrek, Grigel, Pinka, Pilch, Šurin, Duda, Dočkal, Pechanec, Slavík, Křivohlávek, Fábry, Mráz, Vyčesaný, Videlka, Fúzik.
Po vlažném úvodu se osmělila jako první Sareza, když ve třetí minutě se dostal až před hostující branku parádními kličkami přes celé kluziště Blažej, ale ve finální fázi mu chyběl dostatečný klid k zakončení. O minutu později zahrozil také Havířov, když Slavíkovu střelu musel vyrazit mimo své tyče Kubáň. Sedmá minuta přinesla nejprve střelu Slavíka z levého kruhu, poté ránu Vidláka z kruhu pravého a následně také úvodní branku zápasu. V čase 6:58 se trefil za hosty Antonín Pechanec a tím tak poslal Havířov do vedení. Neuběhla ani minuta a Sareza srovnala kok. V čase 7:51 si parádně objel branku Richter a poslal na Jana Včísláka, který již dopravil kotouč do prázdné branky. V dalších minutách se na ledě téměř nic nedělo a hokej se odehrával převážně ve středním pásmu. V čase 12:05 vypálil na branku přímo po buly Karel Richter a jeho střela o nohu jednoho z obránců skončila až v brance překvapeného Matouška. Ve 14. minutě pálil od modré Blažej a následně Richter našel v situaci dva na jednoho ideálně na druhé straně najetého Šimkoviče, který však těsně minul branku. V čase 13:56 již vedli domácí o dvě branky, když po nepřehledné situaci a boji o puk před hostující brankou nakonec vypálil na branku Štefan Šimkovič, jehož střela skončila až v brance hostí. V 17. minutě dával zpoza branky Blažej ideálně na před brankou volného Šimkoviče, který však opět těsně minul branku. V 19. minutě vypálil od modré čáry hostující Ondrek, ale Kubáň jeho pokus skvělým zákrokem zneškodni. Po první třetině tak vedla Sareza Ostrava nad Havířovem 3:1.

Úvod vyšel Havířovu přímo famózně. V čase 20:32 střílel z levého kruhu Křivohlávek, jehož střelu vyrazil Kubáň pouze k volnému Jakubovi Fúzikovi, který střelou do horní části branky snížil na rozdíl jediné branky. V čase 21:39 již bylo vyrovnáno, když Havířov využil drtivého náporu. Pechanec nahrál zpoza branky před branku na úplně volného Davida Videlku, který střelou k tyči propálil Kubáně. Ve 23. minutě měli domácí svou první výhodu přesilové hry v zápase, které však nedokázali vůbec využít. Až v závěru početní výhody pálil Vojtek z pravého kruhu. Ve 28. minutě unikal na Kubáně Fábry, který však nevystřelil optimálně. O minutu později střílel z mezikruží a poté také několikrát nebezpečně dorážel před Kubáněm Videlka. O chvíli později se probil Richter až před gólmana, ale byl tísněn obráncem. Ve 30. minutě střílel opět z mezikruží nebezpečně Videlka a pak i Pechanec dorážel, ale ani jedna z těchto střel za zády Kubáně neskončila. Ve 34. minutě se individuálně probil až před Matouška Šimkovič, který však vystřelil pouze do gólmana. Ve 35. minutě pálil hostující Křivohlávek od modré čáry, jehož střelu Kubáň jen vyrazil k Šurinovi, který měl na hokejce čtvrtou branku hostí, ale Kubáň fantastickým skokem jeho tutovce zabránil. Ve 37. minutě pálil Šimkovič z mezikruží po jehož pokusu se vytvořil před havířovskou brankou velký nápor a domácí už zvedali ruce nad hlavu, ale brankou to neskončilo. V čase 36:46 se naopak dočkali hosté. Chyby domácí obrany využil střelou z blízkosti domácího gólmana Martin Vyčesaný. Do konce druhé třetiny se již nic nestalo, a tak Sareza prohrávala po velmi špatném výkonu v této části 3:4.

Domácí srovnali hned v úvodu třetí části, když v čase 40:37 vypálil parádní technickou střelou na hostující branku Štefan Šimkovič, jehož střela skončil překvapivě až v brance gólmana Matouška. Ve 43. minutě dal Vidlák ideálně na Voznicu, který však této krásné kombinace nevyužil a netrefil ideálně kotouč, když před ním byla poloprázdná branka. Ve 45. minutě předvedli krásnou boxerskou vložku pro diváky Šimkovič s Pinkou, oba za to obdrželi od hlavního sudího čtyři trestné minuty. Poté byl chvíli lepším celkem Havířov, ale střely Dočkala, Mráze ani Pinky v brance neskončily. V čase 49:48 vypálil po menším zmatku před hostující brankou Karel Richter, který přízemní střelou překonal Matouška. V 53. minutě nebezpečně tečoval před Kubáněm Pechanec po střele Jaška od modré. V čase 55:01 hosté přece jen vyrovnali poté, co Havířovští okupovali dlouhou dobu útočné pásmo Sarezy, nakonec Antonín Pechanec překonal domácího gólmana střelou z mezikruží. V 56. minutě pálil od modré čáry Večeřa, ale jeho pokus Matoušek zneškodnil. V 59. minutě byl úplně sám mezi kruhy hostující Pechanec. Jelikož již ale žádný z pokusů obou celků neskončil v brance, tak po remíze 5:5 muselo následovat prodloužení.

Havířovští měli v úvodu prodloužení skvělou výhodu rozhodnout, když měli k dispozici přesilovou hru. V 62. minutě pálil z pravého kruhu Slavík. Následně na druhé straně se zase probil Včíslák až před Matouška. V 63. minutě dostala i domácí Sareza výhodu přesilové hry, ale ta se spíše proměnila v nevýhodu. V čase 62:45 totiž hosté ujeli v oslabení a David Videlka střelou po zemi stanovil stav na konečných 5:6 po prodloužení.