Dorostenci bodovali pošesté v řadě, o jejich výhře rozhodla jediná branka

06.01.2008, Adam Bagar

Dorostenci Sarezy Ostrava chtěli navázat na úspěchy z posledních pěti zápasů, kdy v každém z nich dokázali bodovat a odpoutali se tak ze samého dna tabulky. Ovšem v cestě jim stál pátý celek dorostenecké extraligy - RI Okna Zlín. V první třetině byli přece jen lepším celkem Valaši, kteří svého soupeře v této části i výrazně přestříleli, ale hokej se hraje na góly. Ten dokázala vstřelit domácí Sareza, když se v osmnácté minutě trefil Karel Richter. Do kabin se tak odcházelo za stavu 1:0. Ve třetině druhé byli naopak lepší a střelecky aktivnější domácí, ale další branky jsme se již nedočkali. Tudíž i po čtyřiceti minutách vedla Sareza velmi hubeným skórem. V závěrečné třetině již Zlínští svého soupeře jasně přehrávali a jen díky mizerné koncovce nedokázali vyrovnat. Domácí si ale přece jen dnes body zasloužili více, protože hráli srdcem, bojovali, rychle napadali, velmi dobře bránili a spoléhali se na výborné výkony dvou tahounů týmu - Kubáně a Richtera. Sareza Ostrava tak porazila RI Okna Zlín fotbalovým výsledkem 1:0.

- 33.kolo ne 6.1.15:15
HC Sareza Ostrava
PSG Berani Zlín
1:0(1:0, 0:0, 0:0)
Branky a nahrávky: 18. Richter (Včíslák). Rozhodčí: Krenželok - Mikler, Mrákava. Vyloučení: 4:3. Bez využití. Diváci: 90. Střely na branku: 27:36. Průběh utkání: 1:0.
HC Sareza Ostrava: Kubáň - Večeřa, Gančarčík, Paleček, Lužný, Parma, Kupčík, Klimíček, Čahoj - Šimkovič, Voznica, Kameníček, Miczek, Pastrňák, Krupa, Blažej, Včíslák, Šaitar, Vidlák, Richter, Vicherek
PSG Berani Zlín: Kašík - Zábojník, Matějíček, Zámorský, Valenta, Řezníček, Haloda, Sadil - Sedlář, Chovanec, Kundera, Kubát, Herman, Vodný, Merta, Kopún, Holík, Gazda

Úvod utkání přinesl velmi opatrnou hru obou celků. Diváci se tak nemohli divit tomu, že první vyslaná střela na branku přišla až ve čtvrté minutě, když Šimkovič vyslal na hostujícího gólmana zakrytou střelu zpoza kruhů. V 6. minutě zase vyslal Miczek ihned po buly šikovnou střelu, která však přestřelila hostující branku. V téže minutě zahrozili i hosté, když nejprve pálil Kopún z levého kruhu a poté se tentýž hráč pokoušel překonat Kubáně i od modré čáry. Dvě minuty nato stál hostující Sadil v prostoru mezi kruhy, ale trefil pouze Kubáně. V desáté minutě přišla na řadu první přesilová hra, kterou však hosté nezahráli optimálně, a tak jedinou příležitostí byl Holíkův pokus z levého kruhu. Když se již hrálo v pěti hráčích na obou stranách, tak předvedl Richter své výborné technické schopnosti, nakonec našel před brankou Voznicu, který však netrefil kotouč ideálně. Ve 13. minutě se naskytla hostům další početní výhoda. V té již svého soupeře uzamkli a vysílali na Kubáně jednu střelu za druhou, ale střely Kopána, Hermana ani tři pokusy Zámorského od modré čáry a následná dorážka Gazdy k brance nevedly. V čase 17:33 se však naopak dočkali úvodní branky zápasu domácí - Karel Richter se parádně probil z rohu kluziště mezi několika hráči hostujícího celku až před Kašíka, kterého překonal střelou mezi betony. V závěru třetiny se již nic zajímavého kromě střely Šimkoviče z levého kruhu nestalo, a tak Sareza vedla po dvaceti minutách 1:0.

Hned v úvodu druhé třetiny se dostala do šance Sareza, když Šimkovič vyslal na branku střílenou přihrávku, kde se pokoušel o šikovnou teč Blažej. Ve 22. minutě si najel Holík podobným způsobem jako Richter při brance Sarezy až před Kubáně, kde však svou příležitost nevyužil. Ve 25. minutě se opět vyznamenal domácí gólman, když velmi dobře vyrazil těžkou střelu Vodného. Hned z protiútoku se zase ideálně uvolnil a z otočky málem překvapil Kašíka domácí útočník Krupa. 26. minuta přinesla také první přesilovou hru pro domácí tým. Ovšem v té spíše paradoxně mohli vyrovnat Zlínští, když Kopún přebruslil jednoho z domácích obránců a řítil se sám na Kubáně. Ten však situaci velmi dobře vystihl a povyjetím a následným zalehnutím puku nedal zlínskému útočníkovi žádnou šanci. V polovině zápasu stál v ideální střelecké pozici před Kašíkem Šimkovič, ale byl tísněn obráncem, tudíž nemohl vystřelit tak, jak by si představoval. O další minutu později zahrozili hosté, ale Kundera nevyužil volného prostoru před Kubáněm a trefil pouze ostravského gólmana. Ve 34. minutě vznikl před brankovištěm Zlína menší závar, ale nikdo z domácích hráčů se nedokázal dostat k volnému kotouči. Minutu nato pálil od modré čáry Richter a Voznica ještě jeho střelu před Kašíkem tečoval, ale jeho teč mířila jen těsně mimo zlínskou svatyni. V posledních minutách druhé části ještě zahrávali domácí přesilovou hru, která se jim však vůbec nepovedla. Pouze Pastrňák předvedl pěknou střelu z mezikruží, která však mířila nad zlínskou branku. I po čtyřiceti minutách tak byl stav stále 1:0 pro Sarezu.

Hned po několika vteřinách třetí části pálil od modré Valenta, ale Kubáň jeho pokus vykopl mimo branku. O minutu později čaroval s pukem za brankou Richter, nakonec poslal kotouč před branku, kde vznikl neskutečný zmatek. Ve 46. minutě se řítili dva útočníci Zlína na jednoho obránce Sarezy, ale Vodný nakonec zaváhal při velké šanci před Kubáněm. Dvě minuty nato zase stál úplně sám mezi kruhy Blažej, trefil však pouze hostujícího brankáře. Ve 49. minutě se ocitl před Kubáněm zcela osamocený Vodný, ten ale spálil další možnost k vyrovnání. V 51. minutě měli hosté další výhodu jednoho hráče v poli. V té však domácí Sareza hosty k ničemu nepustila díky velmi dobré obraně a rychlému napadání ve středním pásmu. V 55. minutě pálil od modré Zámorský, jehož střelu ještě dorážel Řezníček, ale Zlínští dnes měli opravdu velkou smůlu v koncovce. O minutu později se již řítil sám na Kubáně jeden z hostujících hráčů, ovšem Parma předvedl parádní skok, kterým zabránil velké šanci Zlína. Závěr utkání byl velmi nervózní, ale Sareza poctivě bránila a hosty už téměř k ničemu nepustila. Když už náhodou byla v nouzi, tak to hráči řešili odpálením kotouče přes všechny čáry. Sareza Ostrava tak doslova vybojovala po velmi dobrém taktickém výkonu vítězství 1:0 nad pátým Zlínem.