Dorostenci opět bez bodů, tentokrát nestačili na Třinec

30.11.2007, Adam Bagar

Dorostenci Sarezy Ostrava přivítali na svém ledě Oceláře s Třince, kteří se nacházejí o čtrnáct příček výše než ostravští, a tak favorit zápasu byl jasný. Hosté úlohu favorita plnili již od úvodních minut, a tak nikoho nepřekvapilo, když se již v osmé minutě trefil Orsava. Oceláři ještě přidali do konce první třetiny další branku z hole Marosze, a tak se do kabin odcházelo za stavu 0:2. Navíc když hosté přidali v úvodní minutě druhé části již třetí branku, o kterou se postaral Bajtek, tak už jen málo kdo pochyboval o vítězi utkání. I přesto, že měli domácí ve druhé třetině místy drtivý tlak, tak branku, která by znamenala snížení, vstřelit nedokázali. Po čtyřiceti minutách tak byl pro domácí stav ještě více nepříznivý než po třetině první, prohrávali 0:3. Jiskru naděje přinesla v úvodu závěrečné části branka Jakuba Vojtka. Ovšem v poslední desetiminutovce ještě třinečtí přidali další dvě branky po trefách Rufera a Bajtka a rozhodli tak o konečném skóre zápasu 1:5.

- 25.kolo pá 30.11.17:00
HC Sareza Ostrava
HC Oceláři Třinec
1:5(0:2, 0:1, 1:2)
Branky a nahrávky: 42. Vojtek (Blažej) - 8. Orsava (Teper, Marosz), 20. Marosz (Orsava), 21. Bajtek (Rufer), 52. Rufer (Bajtek), 57. Marosz (Orsava). Rozhodčí: Šír - Tuizal, Vengřín M.. Vyloučení: 4:8, navíc Teper (TŘI) 5 + OK. Využití: 0:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 110. Střely na branku: 22:31. Průběh utkání: 0:3, 1:3, 1:5.
HC Sareza Ostrava: Kubáň - Večeřa, Paleček, Franek, Vojtek, Parma, Kupčík, Klimíček, Kameníček, Chaloupka, Řehulka, Kofroň, Miczek, Pastrňák, Krupa, Blažej, Vidlák, Bystroň, Palkovič, Richter
HC Oceláři Třinec: Sklenář J. - Pavlík, Rajnoch, Burzala, Teper, Sklenář V., Špok, Rufer, Bajtek, Franek, Putniorz, Martyčák, Marosz, Balcar, Blinka, Samek, Číhal, Uher, Orsava

Úvodní minuty nepřinesly příliš kvalitní hokej, byl to spíše boj o střední pásmo. Až v páté minutě přišla první šance zápasu, když od modré čáry střílel Bajtek, jehož střelu tečoval před Kubáněm Rufer těsně nad brankovou konstrukci. V sedmé minutě zahrávali oceláři přesilovou hru, ve které si vytvořili množství šancí. V té největší se Orsava protlačil až před Kubáně, kde mu dali domácí obránci až moc prostoru ke dvoum střelám. V čase 7:21 se již hosté dočkali úvodní branky zápasu, když Teperovu střelu od modré Kubáň vyrazil přímo k Jakubovi Orsavovi, který měl příliš prostoru na dorážku a trefil se do horní části branky. Tempo zápasu poté opět opadlo a neviděli jsme žádné brankové příležitosti. Výjimkou byla pouze třináctá minuta, kdy Bajtek pálil na Kubáňovu branku z levého kruhu. V šestnácté minutě ujeli v oslabení tři hráči Třince, ovšem Vidlák předvedl parádní obranný zákrok. Minutu nato zatápěli před Kubáněm Samek s Oravou, kteří měli možnost několika střel v řadě, ale Kubáň hráče Sarezy podržel. Na začátku dvacáté minuty předvedli parádní kombinaci na jeden dotek Bajtek s Ruferem, ale druhý jmenovaný netrefil odkrytou domácí branku. To však hosty ani nemuselo mrzet, protože v čase 19:29 je poslal do dvougólového vedení Rostislav Marosz, který si před Kubáněm tak dlouho kličkoval než našel optimální možnost ke střele. Domácí tak pod dvou třetinách prohrávali 0:2, a to především díky hrubým chybám v defenzívě.

Druhá část začala pro domácí šokem – v čase 20:58 hosté odskočili již na rozdíl tří branek, když se Rufer dostal až před Kubáně, který však vyrazil jen k Filipovi Bajtkovi, jenž skóroval ranou k tyči. Až po této brance začali hrát i domácí, kteří obstřelovali branku Sklenáře jednou střelou za druhou. Ve 23. minutě hráli hráči Sarezy v početní výhodě, ale jak obě Richterovy bomby od modré, tak i Večeřova rána ze stejného místa v brance neskončily. O tři minuty později pálil z levého kruhu Krupa, ale Sklenář jeho střelu parádně vyrazil. V minutě 28. chyběly jen centimetry při krásné technické střele Blažeje. V polovině zápasu nechala domácí obrana samotného Rufera mezi kruhy, který těsně přestřelil. Hned poté hosté vyšachovali domácí obranu tak, že Uher měl před sebou již odkrytou branku, ale tuto skvělou příležitost nezužitkoval. O minutu později se po střele Vojtka ocitl před poloprázdnou brankou Blažej, který již dokonce zvedal ruce nad hlavu, ovšem kotouč nakonec nepochopitelně branku minul. Ve 33. minutě po velkém závaru před hostující brankou netrefili Bystroň ani Krupa v obrovských šancích brankový prostor. Domácí se ale i přes zlepšený výkon nemohli stále branky dočkat. Ve 36. minutě hrála Sareza přesilovou hru, ve které sice pěkně kombinovala, ale chyběla tomu střelba. V poslední minutě druhé třetiny mohli ještě třinečtí navýšit své skóre, ale nejprve Balcar trefil tyč a poté v samostatném úniku na Kubáně nechal vyniknout domácího gólmana. Sareza byla ve druhé části lepším celkem, ale naopak třetí branku přidali hosté.

Úvod třetí třetiny vyšel domácím na výbornou, když v čase 41:57 překonal Jakub Vojtek Sklenáře krásnou střelou k tyči po přihrávce Blažeje. Ve 45. minutě se ocitl v šanci Špok, ale Kubáň jeho pokus zlikvidoval. Nakonec však kotouč skončil v síti domácí branky, ovšem hlavní rozhodčí branku nekompromisně neuznal pro postavení útočícího hráče v brankovišti. V osmačtyřicáté minutě hráli hosté jednu z jejich mála přesilových her v dnešním zápase, ovšem početní výhoda se ocelářům vůbec nepovedla. V čase 51:49 poslal Bajtek skvělou nahrávku na Adama Rufera, který vstřelil parádní branku, když si udělal na Kubáně kličku a v letu zakončil do úplně prázdné branky. V 54. minutě předvedl Jakub Teper zákrok, který na ledovou plochu jednoznačně nepatří, vyfasoval za něj pět minut plus do konce utkání za napadení. Domácí tak ještě měli šanci se zápasem něco udělat. Ovšem na ledě nebylo znát, že hosté hrají o jednoho hráče oslabeni. V čase 56:41 nahrál Orsava z rohu hřiště před branku na úplně volného Rostislava Marosze, který střelou mezi Kubáňovy betony navýšil náskok Třince na 1:5. Závěr utkání se již dohrával, a tak si třinečtí oceláři odváží z Ostravy zaslouženě všechny tři body.