Dorostenci Liberce byli nad síly Sarezy

24.11.2007, Michal Potyš, Vladimír Vronka

Liberec přijel do Ostravy jako horký favorit a svoji roli nepodcenil. Ale ze začátku tomu nenasvědčovala hra obou celků. Jako první však udeřil Liberec a vedl 0:1, což se nelíbilo domácímu Martinu Vidlákovi, který za necelé 3 minuty srovnal na 1:1. Druhou třetinu nesehráli ostravští dobře, ve 24., 28. a 30. minutě se liberečtí radovali z navyšování náskoku a vývoj nasvědčoval tomu, že si odvezou 3 body. 3. třetina začala v rytmu první třetiny a šancí mnoho nebylo. Jediný gól prošel za Kubáňova záda v 58. minutě. A konečný výsledek 1:5 znamená pro Liberec cenné 3 body do tabulky.

- 24.kolo so 24.11.13:00
HC Sareza Ostrava
Bílí Tygři Liberec
1:5(1:1, 0:3, 0:1)
Branky a nahrávky: 17. Vidlák (Voznica, Blažek) - 15. Bulíř (Vašek, Kulda), 24. Jánošík F.(Vlach, Bortňák), 28. Filippi (Skalický, Mulač), 30. Bortňák (Jánošík F., Jánošík A.), 58. Vlach (Bortňák). Rozhodčí: Mikula - Jureček, Pala. Vyloučení: 9:8. Využití: 1:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 100. Střely na branku: 20:36.
HC Sareza Ostrava: Kubáň - Večeřa, Paleček, Franek, Vojtek, Parma, Kupčík, Klimíček - Kameníček, Řehulka, Voznica, Kofroň, Miczek, Pastrňák, Chaloupka, Blažej, Vidlák, Bystroň, Palkovič, Richter.
Bílí Tygři Liberec: Pyrochta - Jurčák, Kulda, Příkazský, Lacek, Sobotka, Vašek - Bortňák, Jánošík F., Bulíř, Jánošík A., Filippi, Skalický, Maďar, Rohal, Mulač, Vlach.

V první třetině začala aktivněji Sareza, ale Blažejovi po vyjetí zpoza brány sklouzl puk z hole. Na druhé straně zasahoval několikrát Kubáň. Velmi nebezpečná byla rána Filipa Jánošíka, ale cestu do brány si nenašla. Hru oživilo pár vyloučení a snaha týmů jít do vedení. Poprvé se povedlo překonat gólmana libereckému Michalu Bulířovi, bylo to 0:1. Tenhle gól zalarmoval domácí, Pastrňák jel sám na libereckého brankáře. Pokoušel se ho překonat beckhandem, ale liberecký gólman na poslední chvíli zasáhl lapačkou. Další šance už byla gólová a Martin Vidlák dopravil puk do opuštěné klece, čímž vyrovnal na 1:1 a oživil šance domácích na tříbodový zisk v tomhle utkání. Další šance již střelci promarnili, a tak byl po dvaceti minutách stav 1:1.

Druhá třetina měla jasného vítěze už od samého začátku. Domácí se z počátečního tlaku hostí nedokázali vyhrabat. Až po minutě a půl přišlo nouzové vyhození na zakázané uvolnění..Liberec v tlaku neustával a to se jim vyplatilo v 24. minutě, kdy trochu se štěstím Filip Jánošík překonal domácího Kubáně - 1:2. Kdo čekal, že se domácí opět vzchopí, tak byl ihned vyveden z omylu. Tlak Liberce narůstal a domácí obrana místy nevěděla, kde jí hlava stojí. Skvělé a ještě lepší zákroky předváděl Kubáň, který držel šance Sarezy nad vodou. Sny domácích o vyrovnání potopil ve 28. minutě Tomáš Filippi, který po akci dva na jednoho zamířil přesně k levé tyči a Kubáň máchl lapačkou naprázdno - 1:3. Sareza dostala možnost sehrát přesilovou hru, ale přesilovky Sarezy nebyly dnes nebezpečné. Při jedné z nich ujeli přihrávající Filip Jánošík a zakončující Dalibor Bortňák. Domácí gólman nenechával na obráncích nit suchou, neboť jej nechávali v této fázi hry na holičkách přílš často. Zbytek třetiny však již domácí gólman nad střelci z Liberce vítězil, domácí své šance ke snížení také nevyužili. Po dvou třetinách vedli zaslouženě hosté 1:4.

Ve 3. třetině se tempo zápasu vrátilo na začátek utkání. Domácí se podrobovali hře hostů. Už od úvodu 3. třetiny byla Sareza semknutá v obranném pásmu, ale Liberec z toho nic nevytěžil. V dalších probíhajících minutách 3. třetiny jsme mohli vidět několik tvrdých střetů. Po jednom z nich zůstal liberecký hráč po úderu do tváře ležet na ledě, ale trest nedostal nikdo. V 56. minutě vystřelil tvrdou ránu Franek na Pyrochtu v liberecké bráně, ale ten předvedl skvělý zákrok. O minutu později si domácí chvíli vytvořili tlak, Richter nedokázal dopravit puk za záda hostujícího gólmana. Po ostravském tlaku udeřil Liberec. Jaroslav Vlach zpečetil výhru Liberce na konečných 1:5. Liberečtí Tygři si po zásluze odvážejí z Ostravy všechny body.