Dorost nezvládl třetí třetinu dobře rozehraného zápasu

23.11.2007, Adam Bagar

V dorostenecké extralize poslední Sareza přivítala na svém ledě pátý tým tabulky - hráče Mladé Boleslavi. Lépe začali hosté, kteří se již v páté minutě dočkali úvodního gólu z hole Jankovského. Domácí ovšem zlepšili hru a do konce první části vstřelili dvě branky, o které se postarali Pastrňák a nováček v dorosteneckém dresu Chaloupka. V třetině druhé byli domácí lepším týmem a po zásluze své skóre ještě navýšili. Nejprve se trefil dnes již podruhé hráč deváté třídy Petr Chaloupka a poté ještě Vojtek zvýšil již na rozdíl tří branek. Zdálo se, že Sareza získá v zápase překvapivě všechny tři body. Ovšem ve třetí části hosté zlepšili hru a domácí tým jednoznačně přehrávali. Takže postupně po trefách Bednáře, Jiránka, Rysa a Belaye zápas během necelých deseti minut otočili. V závěru si již boleslavští vítězství nenechali vzít, a tak Mladá Boleslav vyhrála v Ostravě 4:5.

- 23.kolo pá 23.11.17:00
HC Sareza Ostrava
BK Mladá Boleslav
4:5(2:1, 2:0, 0:4)
Branky a nahrávky: 11. Pastrňák (Bystroň), 19. Chaloupka (Kameníček), 31. Chaloupka (Kameníček, Franek), 36. Vojtek (Kameníček) - 5. Jankovský (Belay), 42. Bednář (Sochor), 45. Jiránek (Rys), 50. Rys, 51. Belay (Jankovský, Koudela). Rozhodčí: Krenželok - Tošenovjan, Vengřín R.. Vyloučení: 3:3. Bez využití. Diváci: 100. Střely na branku: 34:49. Průběh utkání: 0:1, 4:1, 4:5.
HC Sareza Ostrava: Kubáň - Večeřa, Paleček, Franek, Vojtek, Parma, Kupčík, Klimíček, Kameníček, Řehulka, Voznica, Kofroň, Miczek, Pastrňák, Chaloupka, Blažej, Vidlák, Bystroň, Palkovič, Richter
BK Mladá Boleslav: Klimíček - Švaříček, Holada, Krňanský, Moucha, Arazim, Frolík, Jankovský, Bednář, Belay, Hyka, Kadaně, Jiránek, Rys, Koudela, Kadeřábek, Sochor, Lenc

Po úvodních minutách vzájemného oťukávání se po první vážné akci dostali do vedení hostující hráči, když v čase 4:03 oklamal Kubáně parádními kličkami před ním osamocený Václav Jankovský. Boleslav po této brance měla mírně navrch, ale žádné příležitosti si vytvořit nedokázala. V osmé minutě se ocitl v blízkosti Kubáně Belay, ale jeho šikovná střela dokázala jen těsně přestřelit domácí branku. O dvě minuty později pálil z mezikruží Jiránek, ale trefil pouze masku domácího gólmana. Další minutu nato stál nejprve Rys sám před Kubáněm, ale minul branku a poté i Koudela trefil z blízkosti branky pouze tyč. Přestože hosté byli aktivnějším celkem, tak domácí v čase 10:52 skóre srovnali – Bystroň nahrál zpoza branky kotouč před hostujícího strážce svatyně Klimíčka, kde stál nikým nehlídaný Tomáš Pastrnák a rychlou střelou po zemi skóroval. Od této chvíle spustila domácí Sareza neskutečný nápor a trvalý závar před Klimíčkem. Nejprve orazítkoval tyč krásnou střelou z mezikruží Micek a poté se neujaly ani velké šance Vidláka a Pastrnáka. Hostující trenér musel reagovat tím, že si vzal oddechový čas, protože hostující hráči byli v těchto minutách opravdu na ručník. Hostujícím hráčům však oddechový čas prospěl, protože po něm byli zase aktivnějším týmem oni. V 16. minutě poslal na Kubáně nenápadnou, ale velmi těžkou skákavou střelu od červené čáry Jiránek, ale domácí brankář si s jeho pokusem s problémy poradil. V čase 18:31 se nechal hostující obránce obrat Kameníčkem za svou brankou o kotouč, čehož domácí útočník využil přesnou nahrávkou před branku na Petra Chaloupka, který nadvakrát překonal Klimíčka podruhé. Zajímavostí první třetiny je fakt, že žádný z týmů neměl ani jednoho vyloučeného hráče, což je málo vídaná věc. Po dvaceti minutách tak Sareza vedla nad Boleslaví 2:1.

Ve 23. minutě ujel Belay na Kubáně, který předvedl fantastický zákrok, když útočník hostí již zvedal ruce nad hlavu. Dvě minuty nato stála před dvojicí Richter-Bystroň prázdná branka, ale dávali si vzájemně přednost, takže nakonec Richterovu střelu již hostující gólman stačil chytnout. Ve 26. minutě jsme viděli prvního vyloučeného, a to na straně domácích. Hosté v přesilové hře nic nepředvedli. Naopak Blažej s Richterem předváděli neuvěřitelnou show v obranném pásmu hostí, když sami dva přes půl minuty kombinovali mezi pěti hráči Boleslavi. V čase 30:17 vedla Sareza již rozdílem dvou branek po krásných nahrávkách Franka a Kameníčka, který hned z první poslal na rozjetého Petra Chaloupku, který krásně trefil do horní části branky. O dvě minuty později jel na Kubáně Sochor, ale domácí ochránce branky byl opět úspěšnější. Ve 35. minutě nedali v jasné šanci před Klimíčkem domácí Blažej s Voznicou. V čase 35:58 se však domácí už přece jen dočkali - Jakub Vojtek vypálil od modré a jeho dělovka skončila až v hostující bráně. V poslední minutě druhé třetiny ještě nevyužil svou velkou příležitost ke snížení Lenc, ale velkou zásluhu měl na tom Kubáň, který opět vytasil zázračný zákrok. Po čtyřiceti minutách vyrovnaného hokeje tak vedla Sareza nad Boleslaví 4:1. Výsledek po dvou třetinách byl pro hosty možná až moc krutý. Před třetí třetinou se tak na Sareze věřilo, že domácí vytěží z tohoto zápasu všechny tři body, ovšem byla před námi ještě třetí třetina.

Hned v úvodu třetí části získala Sareza možnost zahrát si přesilovou hru, ve které si však nechala ujet dva hostující hráče proti jednomu obránci – v čase 41:02 nahrál Sochor ideálně na Jana Bednáře, který propálil Kubáně mezi betony. O minutu později nedokázal trefit poloodkrytou boleslavskou branku Palkovič. Poté však na několik minut hrálo jen jedno mužstvo. Domácí jakoby přestali bruslit a na soupeře nestačili. V čase 44:06 již hosté ztenčili náskok domácích na pouhou jedinou branku, když po několika dorážkách před Kubáněm se nakonec trefil do prázdné branky Tomáš Jiránek. Dvě minuty nato se drze probil až před Kubáně Lenc, ale jen těsně přestřelil. Ve 49. minutě se ocitl opět sám před domácí brankou Sochor, ale trefil jen gólmana. Vyrovnání již bylo cítit ve vzduchu. V čase 49:12 se již hosté dočkali, když z blízkosti Kubáně se trefil přesně do horní části branky Jiří Rys. V téže minutě vznikl před brankou Sarezy obrovský závar, ze kterého však hosté branku vytěžit nedokázali. To je však nemuselo mrzet, protože již v čase 50:21 dokonali neuvěřitelný obrat - hosté předvedli famózní kombinaci na jeden dotyk na jejímž konci stál do úplně prázdné branky zakončující Martin Belay. V 54. minutě byl před Kubáněm Lenc, ale trefil jen domácího gólmana. Boleslavští se již ke konci zápasu spíše snažili bránit a do útoku se moc nehnali. Jejich obrana ale fungovala natolik dobře, že nepustili domácí téměř do žádné vážné příležitosti. V 58. minutě ještě Rys nadvakrát nebezpečně dorážel před Kubáněm. V 59. minutě si domácí vzali oddechový čas a odvolali gólmana. Boleslav si již však konec zkušeně pohlídala, a tak si z Ostravy odváží všechny tři body.