Sareza bojovala, o body ji připravilo pět minut

16.01.2008, Lucie Vítková

Hokejisté Sarezy v Brně statečně bojovali. Nad favorizovaným celkem dokonce dvacet minut vedli, pak ale přišla nešťastná pětiminutovka a Ostrava přišla o všechny body. Domácí Kometa mezi čtyřiatřicátou a devětatřicátou minutou stav otočila a hubené vedení dokázala uhlídat do samého závěru střetnutí. Ačkoliv se Sareza nevzdávala, její naděje hasil výborný Jarina, který má lví podíl nad vítězstvím Brňanů.

- 36.kolo st 16.1.18:00
HC Kometa Brno
HC Sareza Ostrava
2:1(0:1, 2:0, 0:0)
Branky a nahrávky: 34. Černý (Klimt, Barus), 39. Čech (Černý, Barus) - 14. Kolařík (Svačina). Rozhodčí: Husička - Novák, Škach. Vyloučení: 9:11, navíc Dlouhý (KOM) 10 minut OT. Využití: 1:0. Diváci: 4 408. Střely na branku: 38:26. Průběh utkání: 0:1, 2:1.
HC Kometa Brno: Jarina - Zubíček, Houdek, Čech, Mikel, Morava, David - Dlouhý, Lipina, Vostřák, Klimt, Černý, Moskal, Rob, Barus, Zábranský, Staněk.
HC Sareza Ostrava: Štěpánek - Ovšák, Vajda, Kolařík, Najdek, Svačina, Holík, Tomis, Červenka, Hubáček, Bartošek, Černák, Vnenk, Dušek, Novák, Mikula, Gelačák, Káňa, Mocek.

Středeční utkání bylo v mnoha ohledech zajímavé. Brněnské hráče vedlo poprvé od odstoupení Rostislava Čady duo Kýhos – Petrovka a domácí publikum bylo zvědavé, jestli to bude změna k lepšímu. Do Brna ale přijel mladý a dravý tým Sarezy Ostrava, který chtěl naopak využít brněnské nepohody z poslední doby a odčinit vysokou porážku z předchozího zápasu, když podlehl na domácím kluzišti Prostějovu 3:7.

Úvodní třetina začala opatrně z obou stran. Dalo by se říct, že obě mužstva čekala na to, co předvede to druhé. Více se u puku drželi domácí a děj se odehrával především kolem branky Jakuba Štěpánka. Když se Kometa ubránila prvnímu oslabení a měla si naopak zahrát přesilovou hru, byla to paradoxně Ostrava, která se dostala do první gólové šance. Na modré čáře vypíchl puk Radek Hubáček a ujížděl v situaci 2 na 1 směrem k brance Kamila Jariny. Brněnský odchovanec zvolil individuální zakončení, což šlo po ruce Kamila Jariny. Ten si vyjel z branky a výrazně tak vykryl střelecký úhel. Radek Hubáček už nestihl udělat kličku a puk skončil pod výstrojí domácího brankáře.

Poté si obě mužstva znovu vyměnila po přesilovce. Tentokrát ale zahrozila Kometa, když Staněk našel skulinku mezi nohami hostujícího obránce a šikovnou přihrávkou vybídl ke skórování Patrika Moskala. Ten ale netrefil puk ideálně. V následné dorážce Staněk taky nepochodil. Ve 13. minutě zápasu se však udála zajímavá věc. Kometa do této doby, krom Hubáčkovi šance, nepustila Ostravu skoro do zakončení, ale najednou se puk třepetal v její síti. Po přihrávce Vladimíra Svačiny se dostal k puku Jan Kolařík a z bezprostřední blízkosti překonal ležícího Kamila Jarinu. Domácí obrana trochu zaspala a tak se hosté dostali z ničeho nic do vedení 0:1.

Kometa očividně znervózněla. Sice dostala možnost hned v zápětí srovnat v přesilovce, ale nesehrála ji vůbec dobře. Naopak hned po jejím skončení se dostal z trestné lavice do samostatného úniku Michal Novák a ztroskotal jen na výborném zákroku Kamila Jariny. I přesto se domácí nemohli zformovat a hra byla dost rozháraná. V závěru třetiny prověřil Štěpánka ještě Černý, ale jeho střelu švihem hostující brankář lapačkou vytlačil mimo.

Kometa ve druhé části ještě dohrávala zbylou část přesilovky a vyrovnat v ní mohl Miroslav Barus. V rychlé kombinaci s Tomášem Klimtem však mířil těsně mimo tyč Štěpánkovi tyče. Poté hra upadla opět do průměru. Diváky i domácí hráče rozohnilo v pořadí již třetí vyloučení Radka Dlouhé. Ten si k rozhodčímu Husičkovi neodpustil peprnou poznámku a vyfasoval ke dvěma minutám i desetiminutový osobní trest.

Další zajímavá situace přišla až v polovině zápasu. Na modré se dobře uvolnil Klimt, poslal střílenou přihrávku do roje před brankou, kde tečoval Barus. Jemný dotek hokejky s pukem se zapříčinil o to, že ještě po teči Štěpánkových betonů vylétl přímo do obličeje Michala Černého. Ten se svalil v bolestné grimase k zemi. Puk, který poskakoval asi 10 centimetrů vedle branky, nikdo nedorazil a Štěpánek ho stihl zavčas uklidit do lapačky. Zranění Černého však nebylo vážné a střelec první branky pokračoval ve hře.

O dvě minuty později došlo k podobné situaci na druhé straně, když inkasoval ve dvojnásobné přesilovce Ostravy úder pukem do obličeje Radek Hubáček. Střela obránce mířila hodně vysoko. Ale i on byl naštěstí v pořádku a pokračoval ve hře. Přesilovka Sarezy už tak v pořádku nebyla a hosté z ní vytěžili pramálo. To na zvýšení náskoku nestačilo.

Ve 34. minutě však přišla chvíle domácích. Po ubráněném dvojnásobného oslabení se na druhé straně dostal puk po přihrávce Baruse z rohu přímo na hůl Tomáše Klimta, který jemnou tečí ještě Štěpánka nepřekonal, ale vedle tyče stojící Michal Černý už nemohl zaváhat a prázdnou branku s přehledem trefil – 1:1.

Kometě vyrovnávající branka vlila novou krev do žil. Ihned se dostával do šance Vostřák a byl faulován. V přesilovce byl hlavní postavou Marian Morava, ale jeho první kontakt s pukem skončil vyhozením hostů. Ten druhý byl už o poznání nebezpečnější a po jeho nahození od modré bylo před Štěpánkem hodně dusno. Nicméně Sareza se ubránila.

O několik minut později se tentýž faul opakoval. Znovu to byl Ovšák a znovu na stejném místě. Kometa se k přesilovce postavila ale nejlépe, jak mohla. Byť ty předchozí moc nebezpečné nebyly, tato trvala jen 12 sekund. Barus zpoza branky přihrál k mantinelu na Černého, ten chvíli s pukem zakvedlal a místo naznačené zpětné přihrávky na Baruse zvolil přesný pas na najíždějícího Vratislava Čecha, který pohotovou střelou z mezikruží trefil přesně – 2:1.

Ještě před koncem druhé třetiny mohl zvýšit Vostřák, ale jeho střela švihem skončila ve Štěpánkově lapačce. Kometa po vyrovnávajícím gólu výrazně ožila a i díky tomu stihla těsně před koncem druhé třetiny obrátit skóre ve svůj prospěch.

Ač se mohlo zdát, že třetí část nabídne herní vyvrcholení zápasu, nestalo se tak. Kometa si bedlivě hlídala těžce získané vedení a ostravští hráči jakoby nevěděli, co si počít s důslednou obranou domácích. Ve 47. minutě zavezl Dlouhý puk do třetiny Sarezy a po krátké kombinaci trefil střelou krátkým švihem Petr Lipina tyč. O několik okamžiků později předvedl velice pohlednou akci Luboš Rob, když přejel s pukem celé střední pásmo, za modrou čarou celou situaci zkušeně zbrzdil a nechal odjet couvající obránce. Štěstí však stálo na straně hostů, když osamocený Rob mezi kruhy vystřelil a trefil hůl padajícího obránce. Puk přeloboval Štěpánka i branku a skončil na zadním mantinelu.

Na druhé straně ale také mohl padnout gól. Nejprve se do šance dral Adam Červenka, ale Kamil Jarina si všiml nepozornosti hostujícího útočníka, povyjel z branky a tygřím skokem vypíchl puk. Z následné dorážky, kdy byla půlka branky odkrytá, vyšel opět nejlépe domácí sympaťák, Kamil Jarina, a vysloužil si potlesk ve stoje. Mířit ovšem hostující útočník přesněji, bylo by vše naopak.

Ostrava se ale pranic nevzdávala. Při její přesilovce od modré dobře nahazoval Ovšák. Jeho pokus prošel až k nic nevidícímu Jarinovi. Odrazil se od jeho betonů a líně poskakoval před brankovištěm. Bystřejší byl ale zase domácí brankář a vyrovnání ukradl z hokejky dotírajícímu Gelačákovi.

V závěru se drama nekonalo. Dvě minuty před koncem zbytečně fauloval Tomis a Ostrava tak přišla o větší naději na vyrovnání. Utkání, kterému přihlíželo 4 408 diváků, skončilo poměrem 2:1 pro Kometu. Ta si připsala v novém roce premiérové body a první zápas dvojici Kýhos – Petrovka vyšel. Ostrava však odehrála velice dobrý zápas. S mladíky v sestavě se tým nevzdal za žádných okolností a Kometu velice potrápil.

Ohlasy k utkání

Vladimír Kýhos (HC Kometa Brno):
Určitě jsem rád, že mužstvo v prvním zápase pod našim vedením vyhrálo. Bylo vidět, že jsou kluci hodně motivovaní. Před tímto zápasem se třikrát prohrálo a řekl bych, že ta nepohoda byla v první třetině vidět. Poté se to ale zlepšilo a dokázali jsme zápas otočit.

Jan Vavrečka (HC Sareza Ostrava):
Musím kluky pochválit a ocenit jejich výkon. Dnes rozhodovaly drobné chyby. Těch jsme udělali o něco málo víc a kvalitní soupeř toho využil. Jediné, co bych vytkl, tak málo střelby z naší strany. Kometa ze začátku byla trochu dole, chtěli jsme toho využít a to se nám i povedlo. Nakonec to ale otočila a dokázala vyhrát.