Michal Novák premiérovou trefou rozhodl o třech bodech

24.10.2007, Jakub Gabriel, Lukáš Bajgar

Sareza Ostrava vstoupila do druhé části první ligy na výbornou - na ledě nováčka z Vrchlabí ukořistila po vítězství 4:0 všechny body. Účet utkání otevřel v 15. minutě svou premiérovou (a také vítěznou) trefou v dresu Ostravy Michal Novák, jemuž asistoval Radovan Glas, a byl to právě zmíněný asistent, který po trefě Jiřího Řípy z 19. minuty uzavřel v samotném závěru prvé části její účet na 0:3. O poslední trefu se v prostřední tercii postaral Jan Tesařík; Jakub Štěpánek vychytal již své třetí čisté konto v letošním ročníku.

- 15.kolo st 24.10.18:00
HC Stadion Vrchlabí
HC Sareza Ostrava
0:4(0:3, 0:1, 0:0)
Branky a nahrávky: 15. Novák (Glas, Gelačák), 19. Řípa (Šebesta), 20. Glas (Novák, Gelačák), 23. Tesařík (Červenka). Rozhodčí: Jebavý - Bejček, Špringl. Vyloučení: 5:12. Využití: 0:2. Diváci: 1692. Střely na branku: 47:32. Průběh utkání: 0:4.
HC Stadion Vrchlabí: Falta (od 21. Ševčík) - Matějíček, Vála, Nakládal J., Chaloupka, Rýgl, Holub, Vyskočil, Hrach, Bendík, Kajínek - Tvrdek, Pajič, Brynecký, Gengel, Horčička, Jech, Přeučil, Kříž, Plodek, Bárta, Nevyhoštěný
HC Sareza Ostrava: Štěpánek - Ovšák, Palík, Rimmel, Vnenk, Holík, Vajda, Tesařík, Suchý - Šebesta, Boháč, Hubáček - Sikora, Najdek, Řipa - Pavelek, Sochorek, Červenka - Gelačák, Novák, Glas

První třetina: Tři branky během pěti minut zajistili Ostravě parádní náskok

Domácí začali utkání velkým náporem, Horčička nahrál z otočky Jechovi, který špatně trefil puk, a tak Štěpánek nemusel zasahovat. Při pokračujícím tlaku se hosté nechali vyloučit, Vrchlabští golmana ovšem moc neohrozili, kromě Vyskočilovy střely od modré. Potom ale při vlastním oslabení ujel Boháč, naštěstí pro Faltu přestřelil. V 8. minutě měli domácí přesilovku pět na tři, ale střela přišla zase jen od modré, vyslal ji konkrétně Rýgl. V 15. minutě přišla první branka. Falta vyjel za branku odehrát kotouč, tam ho ovšem zastavil Glas a nahrál před prázdnou branku Novákovi, netrefit ji ze dvou metrů by pro něj bylo akorád zesměšnění – 0:1. Po necelých čtyřech minutách přišla další trefa, Řípa se ocitl sám před Faltou a stačilo mu jen přehodit beton, když se přesouval – 0:2. V čase 19:55 si Ostravané své vedení opravdu pojistili, Gelačák byl s pukem v rohu, nahrál na modrou Glasovi, který si povyjel až mezi kruhy a trefil se nad lapačku Falty – 0:3.

Druhá třetina: Sareza ukončila naděje domácím, když přidala další branku

Po nevydařené první třetině trenér Jeřábek vyměnil brankáře, do vrchlabské klece se postavil Petr Ševčík. Hned v úvodu dal Červenka pas Tesaříkovi před bránu a ten se nemýlil blafákem do bekhendu. V 23. minutě tak už na světelné tabuli svítilo 0:4. poté nastala chvíle menšího náporu vrchlabských hokejistů, nejaktivnější byl zřejmě Tvrdek, který si během deseti minut připsal 4 střely. Zhruba v polovině zápasu přihráp Pajič osamocenému Tvrdkovi, ten ovšem trefil pouze Štěpánka, který se stačil přesunout. Hosté pak začali usilovně bránit, což jim bylo přínosem, protože se Vrchlabští nedokázali i přes šance prosadit.

Třetí třetina: Takticky dohraná poslední část, ve které gól nepadl

Nejvíce se prosazovali Tvrdek s Pajičem, ve třech šancích za sebou ale nebyli úspěšní. Pak Sochorek nahodil na Ševčíka, trefil mu rameno a nadělal mu tak docela potíže. Ve 46. minutě si Vála s Rýglem dvakrát prohodili kotouč, ale zakončení přišlo v nesprávnou dobu, zrovna když byl Štěpánek na svém místě. Deset minut před koncem dal Nevyhoštěný přihrávku Horčičkovi, ale jemu se nepodařilo správně trefil puk, který nakonec doputoval za branku. Chvíli poté měla šanci Sareza. Šebesta mířil k tyči po zadovce od Boháče, Ševčík však střelu vytěsnil levým betonem. Zbytek utkání se dohrávalo v poklidněm tempu, hráči Sarezy kontrolovali stav a Vrchlabští se už takřka do ničeho nedostali. Nejlepšími hráči byl vyhrášem za domácí Kamil Tvrdek, za hosty to byl skvěle chytající Štěpánek se 47 zákroky.

Ohlasy k utkání

Jan Vavrečka (trenér HC Sareza Ostrava): Svým způsobem rozhodla první třetina. Ve druhé třetině jsme jednoznačně očekávali tlak Vrchlabí, který jsme díky vynikajícímu výkonu brankáře přečkali. Také rozhodlo srdíčko a neproměňování šancí Vrchlabí. Nechtěli jsme prohrát jako v Olomouci, kluci to vzali zoodpovědně a za to jim patří dík.

Vladimír Jeřábek (trenér HC Vrchlabí): Dostali jsme lekci v zakončení, rozhodly první dvě třetiny. Na začátku jsme měli přesilovky, odehráli jsme je špatně, laxně, bez důrazné střely. I kdyby jsme nedostali ty góly v přesilovkách, byly tam chyby. Ostrava byla před bránou a obránci to tam hodili do šancí. Třetí gól byl po přečíslení, kdy jsme udělali chybu vepředu. Ve druhé třetině jsme byli jasně lepší, dostali jsme Ostravu pod tlak. Myslím si, že kdyby se šlo do kabin za stavu 4:2, byli jsme ještě ve hře. Třetí třetinu si Ostrava zkušeně dohrála zápas. Zápasy se musí hrát od první minuty, ne od druhé třetiny.