Dorosti na Lapači podlehli 3:5

23.01.2007, Kristýna Guricová, Lukáš Bajgar

Dorost Sarezy Ostrava nenačal II. část extraligy dorostu pravou nohou a to ani přesto, že na Lapači po 20. minutách hry vedl 2:3. Třetí zásah přidal minutu před první sirénou Jiří Uherek. Domácí však třemi zásahy do černého vývoj utkání zcela zvrátili a vyhráli 5:3. Černou kaňkou na zápase zůstává osmnáct dvouminutových trestů Sarezy a k tomu jeden desetiminutový a dva do konce utkání oproti šesti vyloučeným na domácí straně.

- 37.kolo po 22.1.14:00
VHK ROBE Vsetín
HC Sareza Ostrava
5:3(2:3, 2:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 1. Vávra (Surovčík), 4. Kubo (Surovčík, Holomek), 30. Kvasnička (Palička), 36. Kentoš (Dubec), 50. Holomek (Kudela) – 2. Jelšík (Řezáč), 14. Richter (Barčák), 19. Uherek (Řezáč). Rozhodčí: Venglář – Bojda, Fiala. Vyloučení: 6:18, navíc 10.min Vajda (Ostrava) a do konce Richter, Řezáč (Ostrava). Využití: 3:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 80. Střely na branku: 51:34. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:2, 2:3, 5:3.
VHK ROBE Vsetín: Kudela – Holl, Holomek, Jaškin M., Kvasnička, Štindl, Tyralík – Červenka, Dubec, Jaškin D., Kentoš, Kubo, Lechner, Matuštík, Palička, Podešva, Pospíšil, Surovčík, Vávra
HC Sareza Ostrava: Kubáň – Fic, Kičmer, Mládenka, Parma, Poláček, Skalík, Špok, Žvátora – Barčák, Jach, Jelšík, Motyka, Richter, Řezáč, Ružbašan, Šimkovič, Uherek, Vajda, Voznica

V pondělí ve 14 hodin odstartovalo na zimním stadionu Na Lapači 1.kolo moravské nadstavbové části, ve kterém domácí dorostenci přivítali hokejisty Sarezy Ostrava. Hráči obou týmů měli zpočátku problémy dostat se díky často přerušované hře do tempa, ale o to rychleji padl první gól, hned při první vsetínské akci si body připsal Tomáš Vávra, kterému asistoval Surovčík (1:0). Vedení však domácí udrželi pouze minutu, Jelšík dostal přihrávku od Řezáče, kterou přeměnil v gól a stav utkání tak byl opět vyrovnán (1:1). Následně byl vyloučen jeden z ostravských hráčů a když se psala teprve 4.minuta, natlačil se do bezprostřední blízkosti branky domácí Kubo a vystřelil domácím zpátky ztracené vedení (2:1). V 7.minutě utkání se do akce dva na jednoho dostali Uherek s Jelšíkem a druhý jmenovaný zvolil místo přihrávky střelu, čímž však domácího gólmana nepřekvapil, i když to s jeho střelou neměl nejlehčí.

Ve druhé polovině první části si domácí vytvořili i díky přesilovkám celkem slušný tlak, na hostujícího gólmana vyslali hned několik tvrdých střel a po jedné z nich zůstal dokonce Kubáň ležet v bolestech na ledě, nakonec však sám sebe překonal. Ve 13.minutě se na trestnou lavici vypravil jeden ze žlutozelených hráčů a hokejisté Sarezy si tak zahráli svoji první přesilovou hru, které dokonale využili. Z prostoru od kruhů přihrál Barčák najíždějícímu Richterovi, který využil momentu, kdy se domácí gólman přemísťoval z jedné strany branky na druhou a vymetl odkrytou stranu klece (2:2). Zhruba tři minuty před sirénou se do další obrovské šance hostů dostal Vajda, který se prosmýkl mezi vsetínskými obránci a poslal puk směrem k domácí kleci, tady se však v poslední chvíli podařilo ležícímu gólmanovi zastavit puk betonem. Ke třetímu a zároveň i poslednímu ostravskému gólu přispělo další vyloučení na straně Valachů. Od modré se napřáhl Řezáč, který ale napálil jen klubko hráčů před bránou, tady však nejpohotověji zareagoval Uherek, který dorazil puk za bezmocného Kudelu (2:3).

V úvodu druhé třetiny dohrávali Vsetínští více než minutu přesilovku z první části, ale ta se jim příliš nepovedla. Do větší šance se dostali pouze Pospíšil s Kvasničkou, jejichž úspěšnému zakončení stála v cestě Kubáňova pohotová lapačka. Místo gólu bylo na ledě ve druhé třetině k vidění spíš spousta nečistých zákroků a následných vyloučení, které zpomalovaly a zároveň zhoršovaly kvalitu hry. V čase 29:16 vystřelil od modré čáry Kvasnička a ve směru jeho střely výborně stínil Palička, díky němuž se mohl gólman hostí jen bezmocně otáčet za svá záda a skóre bylo znovu srovnáno (3:3). Po dvojnásobném vylučování se ve 33.minutě ocitli žlutozelení poprvé v pěti proti třem, ale pro tentokrát jim byla tato početní převaha spíš na škodu. Naopak se do šance dostali hosté, ve dvou na jednoho se ke Kudelovi řítili Řezáč s Uherkem, ale výborným zákrokem se blýskl jeden ze vsetínských obránců. Řezáč se však po chvilce k puku dostal podruhé a svou střelu si pořádně promyslel, ale bohužel pro hosty minul domácí klec. I na druhé straně zasahoval ke konci třetiny Kubáň proti jedné ze vsetínských šancí, nepodařilo se mu však udržet puk v bezpečí od Valachů, bystrý Kentoš si s kotoučem objel bránu a u druhé tyčky úspěšně zakončil (4:3). 15 vteřin před druhou přestávkou byl za vražení na hrazení vyloučen ostravský Richter, který při příchodu na trestnou lavici neudržel své emoce a hokejkou vybil skleněnou výplň za svými zády, za což byl v úvodu poslední části vyloučen do konce utkání.

S tímto potrestáním a se snahou Ostravských alespoň o nějaký bodový zisk přišla i série zákeřných faulů a v průběhu třetí části si hokejisté Sarezy odpykávali dohromady 10 udělených trestů. Ve 48.minutě si tak Valaši zahráli podruhé v utkání pár vteřin v pěti proti třem, ale do největší šance se paradoxně dostal hostující Uherek, který se nikým nestřežen vypravil ke vsetínské kleci, jeho střelu gólman pouze vyrazil, ale v blízkosti odraženého touše už neměl kdo dorážet. O chvíli později však přišla velká vsetínská chvíle: nejprve se výborným zákrokem blýskl Kudela, který ve výši svých ramen zachytil prolétávající puk a pohotově přihrál Holomkovi, který ve společnosti dalších dvou žlutozelených hráčů vyrazil proti jednomu ostravskému. V čase 49:06 tak byla k vidění poslední branka zápasu, kterou přesnou střelou vsítil Holomek po asistenci domácího gólmana.

Posledních deset minut utkání bylo na ledě celkem dusno, přišlo krupobití trestů a po dobu více než pěti minut bylo na ledě k vidění méně než 10 hráčů. V posledních dvou minutách utkání se hrálo především ve vsetínském útočném pásmu, ale hra už neměla s hokejem moc společného. Hostům nepomohla ani 39vteřinová powerplay a domácí dorostenci tak po těžkém utkání začali na ledě mohutně slavit.