Drama na úvod sezony. Proti Chomutovu rozhodl v prodloužení Ondřej Roman

14.09.2024, Pavlína Vítková

Poruba v úvodním kole MAXA ligy na svém ledě přivítala nováčka soutěže, Piráty Chomutov. A duel sliboval zajímavou podívanou, oba celky se totiž naposledy utkaly na konci února 2020.

MAXA LIGA - 1.kolo so 14.9.16:00
HC RT TORAX Poruba 2011
Piráti Chomutov
2:1p(0:0, 1:0, 0:1 - 1:0)
Branky a nahrávky: 35. Roman (Kotala, Westlund), 64. Roman (Kotala) – 46. Svoboda (Baláž, Eret). Rozhodčí: Mejzlík, Zeliska – Polák, Augusta. Vyloučení: 5:5. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 1230. Střely na branku: 28:34. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1.
HC RT TORAX Poruba 2011: Dolejš – Nilsson, Doudera, Sedlák, Westlund, Bartko, Ježek, Gutwald – Kotala, Roman, Mrázek – Razgals, Šoustal, Herrman – Šedivý, Střondala, Christov – Berisha, Vachovec, Krenželok.
Piráti Chomutov: Jekel – Kadeřávek, Březák, Němec, Eliáš, Baláž, Havel, Husinecký, Ulrych – Fronk, Hübl, Lukeš – Tůma, Eret, Svoboda – Berka, Hejcman, Guman – Sklenář, Koblížek, Mála.

V prvních minutách zápasu byla viditelně aktivnější Poruba. Úvodní střela putovala z hole Adama Sedláka, chomutovský gólman Jekel ovšem tento pokus zachytil. Následovala šance Frenkse Razgalse, Jekel však zůstával ostražitý. V šesté minutě pak ale Michal Vachovec vyfasoval dvě minuty za sekání a Ostravané tudíž museli zamířit spíše do obranného pásma. Piráti ovšem recept na překonání Daniela Dolejše nenašli. A tak se o chvíli později role obrátily. Na trestnou lavici musel zamířit také Darek Hejcman, jenž se dopustil držení. Ani tato situace ale gól nepřinesla. Za RT TORAX to poté zkoušeli ještě Aaron Berisha, Jan Bartko či Vojtěch Střondala, do kabin se nicméně stejně odcházelo za stavu 0:0.

V úvodu prostřední části se provinil i velezkušený útočník Viktor Hübl. Porubané tak mohli znovu otestovat svou přesilovou hru. Do šance se dostali Jakub Kotala a Jan Bartko, ani jeden ale chomutovského brankáře nenačapal. Velkou příležitost si posléze vypracoval také Tomáš Šoustal, hostující defenziva ho nicméně stihla zastavit. V sedmadvacáté minutě pak přišlo další vyloučení. Hříšníkem byl tentokrát obránce Petr Ulrych, jemuž rozhodčí odpískali podrážení. Stav však zůstával beze změn. A branka nebyla k vidění ani při trestu Ondřeje Romana.

Roman ovšem svůj prohřešek velmi rychle napravil. V čase 34:16 využil další početní výhodu a otevřel skóre klání. Na konci periody si hosté ještě neuhlídali střídání a sudí jim odpískal trest za příliš mnoho hráčů na ledě. Většinu přesilovky už ale Poruba sehrála ve třetí třetině.

Do koncovky tedy Režnarův výběr naskočil s chutí. Z mezikruží střílel Tomáš Šoustal, Jekel ovšem jeho ránu kryl. Následně si šel na dvě minuty sednout domácí kapitán Lukáš Krenželok, který se dopustil hákování. Poruba ale s tímto oslabením neměla příliš starostí. Ba naopak. Málem se prosadil Šoustal, jenž znovu zamířil před chomutovskou klec. Po skončení početní výhody ale Chomutov přeci jen Dolejše potrápil. V čase 45:44 skóroval Tadeáš Svoboda a vyrovnal tak na 1:1.

Aleš Ježek a Tomáš Guman pak shodně obdrželi trest za hrubost. O chvíli později navíc na trestnou lavici putoval i Petr Mrázek. Další branky se však tribuny nedočkaly. Eret se poté sice při chomutovském přečíslení ještě pohotově prodral až před Dolejše, domácí gólman byl nicméně pohotový. Na konci základní hrací doby tedy na světelné kostce stále zářil nerozhodný výsledek 1:1.

Zápas tak pokračoval prodloužením. V tom nakonec porubskou výhru vystřelil Ondřej Roman.

Ohlasy k utkání

Jiří Režnar (HC RT TORAX Poruba 2011): Na úvod těžký zápas. Chomutov je sice nováčkem, ale má v týmu zkušené prvoligové i extraligové hráče a už v přípravě měl výborné výsledky. V první třetině jsme si vytvořili gólové šance, ale Pavel Jekel chytal výborně. Stejně jako Dan Dolejš. Bylo to utkání o brankářích. Nedali jsme góly, ale dva body naštěstí zůstaly doma. Začátek sezony je vždy takový urputný, soupeř hrál velmi dobře. Rád bych poděkoval i fanouškům, kteří dorazili i v současné nelehké situaci a pomohli nám k vítězství.

Petr Martínek (Piráti Chomutov): V první třetině měla Poruba nějaké šance, ale podržel nás gólman. Od druhé části už to byl vyrovnaný zápas. Výborně, za přispění Pavla Jekla, jsme ubránili domácí přesilové hry. Když jsme potom vyrovnali na 1:1, tak jsme začali hrát líp. Jen škoda neproměněných šancí. Mohli jsme si odvézt všechny body, ale i tak dobrý výsledek.