Se svými fanoušky se junioři rozloučili hladkým vítězstvím nad Valachy

20.03.2009, Adam Bagar

Deváté kolo baráže nabídlo souboj první Poruby se třetím Valašským hokejovým klubem. Přestože již bylo o dvou držitelích extraligy pro příští sezónu rozhodnuto, hrálo se s plným zaujetím. Do vedení se dostala až v závěru první dvacetiminutovky Poruba zásluhou Blažeje. Druhá třetina byla rovněž na branky nepříliš skoupá. Oba celky přidaly jednu branku (za domácí skóroval Řezáč), a tak do třetí části se vstupovalo s otevřeným skórem. Právě poslední perioda přinesla v úvodu brankové hody. Za domácí navýšili skóre Pindur s Martinem Vidlákem, za hosty snižoval Vítek, ale definitivní podobu výsledku dal Galajda. VOKD Poruba tak porazila Valachy v posledním domácím utkání sezóny 5:2. Již v neděli míří juniorka na horkou půdu postupující Jihlavy.

- 9.kolo pá 20.3.17:00
HC RT TORAX Poruba 2011
VHK ROBE Vsetín
5:2(1:0, 1:1, 3:1)
Branky a nahrávky: 20. Blažej (Capcara), 22. Řezáč (Jelšík), 42. Pindur (Bartoš), 44. Vidlák (Kalina), 47. Galajda (Vidlák) - 28. Tyralík (Kajaba, Sadil), 45. Vítek. Rozhodčí: Jeřábek A. ml. - Vengřín M., Hrubec. Vyloučení: 11:10, navíc Capcara (POR) 10 OT. Využití: 0:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 100. Střely na branku: 33:32. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 4:1, 4:2, 5:2.
HC RT TORAX Poruba 2011: Kubáň - Skočovský, Parma, Tomis, Spusta, Pindur, Špok, Poláček - Vidlák, Kalina, Blažej, Jelšík, Řezáč, Šimkovič, Bartoš, Galajda, Voznica, Capcara.
VHK ROBE Vsetín: Hromada (od 50. Nechvátal) - Sadil, Trška, Vítek, Jaškin, Kubo, Kajaba, Tyralík, Šimurda, Plachtovič, Kapr, Farda, Martyčák, Podešva, Pořický, Vávra, Sýs, Kozák, Lukeš, Jurík, Klímek.

Úvod utkání přinesl z obou stran možná až překvapivě velice opatrný hokej. Až ke konci čtvrté minuty nebezpečně operovali v domácím brankovišti Plachtovič s Vítkem, ale nedokázali dotlačit touš za Kubáňova záda. Dvě minuty nato hrála Poruba půlminutovou dvojnásobnou přesilovou hru. V té domácí nedokázali ohrozit branku soupeře. Až v klasické početní výhodě pálil od modré nebezpečně Spusta, ale na úvodní branku se muselo nadále čekat. Šancí bylo nadále velice poskromnu. Naopak faulů bylo k vidění až příliš. V desáté minutě mířil na trestnou lavici již šestý hráč a VOKD v tu chvíli hrálo výhodnou přesilovku čtyři na tři. Jenže v té chyběla domácím opět střelba. Za zmínku stojí snad jen Blažejova střela a Galajdova teč. Ve 14. minutě předvedl v přesilové hře Vsetínských šikovný průnik Vávra, ale Kubáň si nakonec pohlídal prostor u své pravé tyče. Vsetínští byli mírně aktivnějším týmem. Před domácí brankou se ocitl také kapitán Jurík, ale domácí strážce branky byl opět na svém místě. O chvíli později předvedl své šikovné ruce opět aktivní Jurík, ale nedotáhl v konečné fázi blafák do gólového konce. Ani Pindur na druhé straně nepropálil střelou od modré valašského gólmana, a tak se hrálo nadále bez branek. Další pěkná akce byla k vidění následně, když Klímek poslal přesnou přihrávku před branku na Sýse, ten svou tečí těsně přestřelil domácí klec. V čase 19:39 se fanoušci v porubském mrazáku konečně dočkali úvodní branky. Capcara našel ideálně před brankou osamoceného Radima Blažeje, jenž se přízemní střelou nemýlil. Po dvaceti minutách hry tak vedlo VOKD nad Valachy 1:0.

V úvodu druhé části měli Vsetínští výhodu přesilové hry, ale ta se změnila spíše v nevýhodu. V čase 21:40 totiž domácí ujeli a nakonec Jelšík dával přesnou přihrávku na najetého Petra Řezáče, který se ranou k tyči nemýlil. Porubu branka nabudila, v další šanci našel Galajda před brankou Capcaru, kterému přeskočil ve velké šanci kotouč hůl. Valaši hráli následně další přesilovku, ale domácí junioři se opět bez větších problémů ubránili. Navíc opět ujeli Jelšík s Řezáčem, ale tentokrát si role vyměnili a branku vstřelit nedokázali. Hlavní rozhodčí byl na Porubu až příliš přísný, když ji opět poslal do čtyř za zcela čistý zákrok. V čase 27:36 byl využita, když Kajabovu střelu tečoval za Kubáňova záda David Tyralík. O chvíli později se museli domácí opět bránit. Pokus Podešvy zlikvidoval skvělým zákrokem Kubáň. Hrálo se nahoru dolů. Hromadovu klec ohrozil velice nebezpečně Kalina, na druhé straně zase mohl srovnat stav Sadil. Ve 33. minutě předvedla Poruba pěknou kombinaci po trase Voznica – Řezáč – Jelšík, ale bez gólového efektu. Po následném velkém tlaku si také Poruba vynutila přesilovou hru, ale také Valaši se bez problémů ubránili. V době, kdy už se hrálo v pěti na obou stranách se ocitl před ležícím Kubáněm Podešva, ale srovnat nedokázal. Trestů bylo nadále až příliš, v další přesilovce hostí předvedl skvělý zákrok Kubáň, když vychytal Plachtoviče, který už mířil do zcela prázdné klece. V závěru druhé periody se již nic neudálo, a tak se do šaten odcházelo po čtyřiceti minutách hry za stavu 2:1.

Ve třetí části nejprve duo Bartoš – Šimkovič nevyužilo úniku dva na jednoho, ale v čase 41:41 se už Porubští mohli potřetí radovat. Střela Jiřího Pindura se totiž odrazila od obránce soupeře až za záda Hromady. V čase 43:21 musel hostující gólman opět lovit touš zpoza svých zad, když nakonec po nepřehledné situaci dopravil puk do branky Martin Vidlák. V čase 44:32 byla k vidění další branka, tentokrát do sítě Kubáně, kterého propálil střelou mezi betony David Vítek. Brankové hody nebraly konce. V čase 46:21 našel Vidlák ideální přihrávkou před brankou Marka Galajdu, po jehož střele se Hromada nestačil přesunout k druhé tyči. Ve 48. minutě hrálo VOKD již druhou přesilovku 4 na 3 v zápase. V oslabení unikal Farda, ale ve velké šanci přestřelil branku. Šancí v následujících minutách ubylo, Poruba si však nadále držela své tříbrankové vedení pevně v rukou. Přestože bylo o výsledku prakticky rozhodnuto, hrálo se nadále velice nečistě a trestné lavice tak byly, stejně jako v celém průběhu utkání, neustále obsazeny. Ve hře čtyři na čtyři vypálil na vsetínskou klec hned dvakrát v řadě Spusta, ale v obou případech těsně přestřelil. V 55. minutě se zjevil před Kubáněm zcela osamocený kapitán Jurík, ale domácí gólman vytáhl další velmi dobrý zákrok. Dvě minuty nato byla k vidění další přesilovka. V té domácí drželi touš na svých holích a nadále tak bez problémů kráčeli k dalšímu, již osmému, barážovému vítězství. V poslední minutě se ještě po pěkné spolupráci Porubských zjevil před Hromadou Kalina, jenž ztroskotal na betonu gólmana. Když pak na druhé straně nevyužil podobnou šanci ani Podešva, skončilo utkání výsledkem 5:2.