Juniorka Poruby zachráněna! Na extraligu i příští rok

15.03.2009, Adam Bagar, L.B.

Osmé utkání juniorské baráže o setrvání v nejvyšší české soutěži mohlo rozhodnout o definitivním potvrzení záchrany VOKD. A taky že rozhodlo... Ve 24. minutě vedli hosté na ledě Šumperka již rozdílem dvou branek - Mario Kaliny a Štefana Šimkoviče, Draci sice rychle korigovali na rozdíl jediné branky, ale především díky dvěma trefám Karla Richtera a jedné Roberta Capcary narostl gólový účet na průběžných 1:5. Domácí tým sice v samotném závěru korigoval na průběžných 2:5, ale to již nic nezměnilo na faktu, že porubská juniorka je i nadále extraligová.

- 8.kolo ne 15.3.12:30
DRACI PARS ŠUMPERK
HC RT TORAX Poruba 2011
2:5(0:1, 1:3, 1:1)
Branky a nahrávky: 25. Pezda (Svoboda), 57. Peška (Malý, Přikryl) - 5. Kalina (Capcara), 24. Šimkovič (Richter), 26. Richter (Pindur), 39. Capcara (Kalina), 55. Richter (Kalina, Capcara). Rozhodčí: Kareš - Padevět, Prchal. Vyloučení: 8:6. Využití: 1:2. Diváci: 100. Střely na branku: 30:33. Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:5, 2:5.
DRACI PARS ŠUMPERK: Peksa - Fryč, Pezda, Havlík, Zacpálek, Novotný, Dokoupil, Drtil, Stejskal, Skoumal, Svoboda, Přikryl, Malý, Peška, Šoustal, Hlavsa.
HC RT TORAX Poruba 2011: Gleich - Špok, Tomis, Spusta, Parma, Pindur, Poláček, Skočovský - Vidlák, Galajda, Kalina, Šimkovič, Bartoš, Jelšík, Voznica, Capcara, Vajda, Blažej, Richter, Řezáč.

V opatrném úvodu byli mírně aktivnější Porubští, ale do první vážné šance se dostal až v polovině čtvrté minuty šumperský Stejskal, jenž mířil na Gleicha zcela sám, ale hostující gólman potvrdil opět své kouzlo samostatných nájezdů. V čase 4:16 to byla Poruba, která se dostala do vedení. Capcarovu přihrávku zužitkoval k překonání Peksy Mario Kalina. V šesté minutě mohli Draci srovnat, když zahrávali přesilovou hru. V té si vypracovali dvě gólové šance, ale jak s pokusem Šoustala, tak i Malého si Gleich skvěle poradil. Především druhý jmenovaný zasouval již do odkryté klece, ale v tom se zjevil beton strážce porubské branky. Přesilovku si následně vyzkoušeli i hosté, ale prakticky vážněji neohrozili branku soupeře. V polovině první části mohl navýšit vedení hostí Vajda, ale nadvakrát neuspěl. Když pak domácí junioři vyhodili již podruhé v utkání touš z obranného pásma mimo ledovou plochu, zahrávalo VOKD další přesilovku, ale naložilo s ní naprosto stejně, jako s tou úvodní. Ve 14. minutě neudržel Peksa Jelšíkův pokus, a tak se k dorážce dostal Bartoš, ale domácí gólman předchozí chybu napravil. Na druhé straně se mezi kruhy zjevil zcela osamocený Šoustal, ale Gleich byl opět na svém místě. V minutě sedmnácté využil chyby domácích Tomis k individuální akci, která však ke gólu rovněž nevedla. Závěr třetiny již patřil jasně hostující Porubě, která však svůj náskok nenavýšila. V největší šanci našel Kalina po hezkém uvolnění mezi kruhy Capcaru, který jen těsně netrefil brankový prostor. Po dvaceti minutách hry tak prohrávali Draci s Porubou 0:1.

V úvodu druhé části se dostal do další příležitosti Poruby Vajda. Peksa jeho pokus z těžkého úhlu jen tak tak udržel před brankovou čarou. Ve 23. minutě nejprve na jedné straně předvedl šikovný průnik Poláček, na té druhé pak ordinoval nepříjemně u tyče Gleichovy branky Pezda. V čase 23:15 už to bylo 0:2. Richter si šikovně objel okolo obránce soupeře a naservíroval touš přímo na hůl Štefana Šimkoviče, který se nemýlil. O chvíli později našel Skočovský u druhé tyče Voznicu, který nechal vyniknout Peksu. Na druhé straně, v čase 24:36, udeřili Draci. Samuel Pezda se dostal až před Gleicha, kterému nedal žádnou šanci přesnou bekhendovou střelou pod horní tyč. Útočné manévry v těchto minutách nebraly konce. V čase 25:26 byla na šumperském ledě k vidění další branka. Přesilovou hru zužitkovali Porubští, když střílenou přihrávku Karla Richtera tečoval do své klece jeden ze šumperských zadáků. Ve 28. minutě se zjevil mezi kruhy po Řezáčově přihrávce Jelšík, ale trefil pouze připraveného Peksu. Na konci téže minuty si zahráli v početní výhodě také Mladí Draci. Tu ale hosté bez problémů přestáli. Naopak v momentě, kdy už se hrálo v pěti hráčích na obou stranách mohla udeřit opět Poruba. Kalina z mezikruží ani dorážející Capcara nedopravili touš za záda šumperského gólmana. Ve 32. minutě poslal Richter další ideální přihrávkou puk před branku na Bartoše, ale také ten spálil svou velkou šanci. Porubští měli v těchto momentech utkání pevně ve svých rukou. V další šanci musel proti Galajdovi, jenž střílel téměř zpoza brankové čáry, vytáhnout Peksa další výborný zákrok. Ve 36. minutě si po Vajdově střele dojel pro dorážku Vidlák, ale také ten selhal v koncovce a zahodil téměř stoprocentní šanci. Šumperku sice nešla upřít snaha, ale rozdíl byl především v obranách obou týmů. Poruba totiž ve druhé části Draky nepouštěla téměř do žádných šancí. V další porubské přesilové hře především Spustova střela od modré doslova smrděla gólem, ale Peksa ji nakonec vyrazil těsně mimo svou klec. V čase 38:51 musel lovit Peksa touš zpoza svých zad již počtvrté. Kalinovu střelu totiž neudržel a k dorážce se tak dostal Robert Capcara. I přes protesty domácích hlavní sudí branku uznal. Po čtyřiceti minutách tak vedla Poruba v Šumperku již 4:1.

Úvod třetí části nepřinesl ani z jedné strany žádnou šanci. Až na konci 43. minuty našel Stejskal před brankou volného Svobodu, který ztroskotal na Gleichovi. Na druhé straně dostal Vajda před branku přihrávku od Jelšíka, ale v pátou branku ji přetavit nedokázal. Poruba jakoby ve třetí části polevila. Do šance se dral opět aktivní Stejskal, jenž byl ve finální fázi faulován. Draci tak hráli čtvrtou přesilovou hru v zápase. V ní předvedli pěknou kombinaci na jejímž konci stál Hlavsa, kterého Gleich opět vychytal, ale u tyče ještě dorážel Šoustal, jenž trefil pouze boční tyč branky. Domácí byli nadále aktivnější. Přikrylův pokus musel porubský gólman vytěsnit až svou vyrážečkou. V polovině této periody našel Richter v situaci dva na jednoho mezi kruhy úplně volného Vajdu, ten nadvakrát Peksu nepřekonal. V 53. minutě zahrávalo VOKD pátou přesilovou hru. Jenže nadále hrálo v této periodě velice laxně. Když se pak domácí dopustili dalšího faulu, změnila se klasická přesilovka na pětačtyřiceti vteřinovou přesilovku pět na tři. Ta sice využita nebyla, ale následná klasická již ano. V čase 54:22 se po obstřelování Peksovy klece nakonec k touši dostal Karel Richter, jenž se s tím nepáral a poslal jej přesně do horní části branky. Ležící gólman Draků tak byl zcela bez šance. V čase 56:42 využili svou početní výhodu také domácí. Malý naservíroval přesnou přihrávku mezi kruhy nekrytému Michalu Peškovi, který rychlou střelou mezi betony Gleicha alespoň zkorigoval stav. V závěru ještě nevyužil svou šanci Kalina, ale to nemuselo hosty vůbec mrzet, protože zvítězili na ledě Draků 5:2, čímž získali jistotu záchrany a účasti v extralize juniorů také v následují sezóně.