90 let hokeje v Porubě: Vyznamenané osobnosti s přínosem pro rozvoj hokeje

90 let hokeje v Porubě: Vyznamenané osobnosti s přínosem pro rozvoj hokeje

Lukáš Bajgar, Jiří Birke, 26.02.2023
Od roku 1932, kdy se parta nadšenců prvně sešla na rybníku v Porubě, prošlo místním oddílem spousty osobností. Při příležitosti oslav devadesáti let klubu bylo oceněno šestnáct z nich, napříč spektrem sportovních, manažerských a s klubem pracovně spjatých zásluh.

Slavnostního aktu se před více než dvěma tisíci diváků účastnil generální manažer HC RT TORAX Poruba 2011 Pavel Hinner s Denisou Ručkovou z oddělení sportovního sekretariátu klubu a s Rudolfem Tošenovjanem, ředitelem klubu. Všichni předávali oceněným osobnostem památeční plakety a věcné předměty.

Zatímco při posledním velkém výročí klubu – 60 let organizovaného hokeje v Porubě – byli oceněni převážně hráči, díky nímž hokej v Porubě má své místo na sportovní mapě, klíč k ocenění při příležitosti 90 let hokeje obsahoval širší spektrum napříč klubem.

Abecedně přinášíme seznam oceněných s velice stručným popisem vykonávané funkce a zásluhy v rámci rozvoje hokeje v Porubě.

Bajgar, Lukáš – přes čtvrt století archivář, fotograf a správce nejen internetové prezentace klubu.

Bystroň, Michal – činovník klubu, dlouholetý předseda, který se podílel na obnově klubu po jeho úpadku v sezoně 2008/2009.

Cviertnová, Lidvína – dlouholetá zaměstnankyně klubu na pozici sekretariátu klubu, srdce klubové organizace.

MUDr. Demel, Jiří – lékař, který působí nepřetržitě u klubu od roku 2000, a člen Výkonného výboru mládežnických kategorií.

Flašar, Aleš – trenér, který hned dvakrát dovedl Porubu do I. ligy ČR, prvně v sezoně 2003/2004 přivedl Sarezu Ostrava, poté v ročníku 2017/2018 HC RT TORAX Poruba 2011.

Gleich, Vladimír – hráč a trenér Poruby, dlouholetý funkcionář klubu a strůjce obnovy hokeje Porubě po jeho úpadku v roce 2009.

Häring, Tomáš – v minulosti hráč, v současnosti prezident HC RT TORAX Poruba 2011, jehož zásluhou zažívá novodobý hokej stabilitu a především vysoký standard.

Král, Pavel – předseda TJ Hutní montáže Ostrava-Poruba v počátcích klubu, rovněž se podílel na otevření hokejové třídy při ZŠ Dětská.

Malík, Miroslav – hráč a trenér Poruby, dlouholetý aktivní funkcionář klubu, v současnosti ve vedení mládežnického hokeje.

Sršeň, Tomáš – trenér A-týmu a juniorky HC RT TORAX Poruba 2011, s týmem v sezoně 2017/2018 postoupil do I. ligy.

Sýkora, Roman – masér a fyzioterapeut klubu, dlouholetá opora sportovců.

Tichý, Jan – hráč a trenér Poruby, trenér všech kategorií mládeže Poruby, strůjce úspěchu postupu juniorů do extraligy ČR.

Trojanský, Ivo – kustod A-týmu od samých počátků HC RT TORAX Poruba 2011, zajišťující rovněž servis mládeži.

Vank, Alois – trenér a následně předseda SHK Poruba, ve své kariéře coby trenér postoupil s juniory do extraligy ČR a s muži do II. ligy ČR.

Zimmer, Jan – masér A-týmu od znovuzrození týmu v sezoně 2010/2011.

In memoriam Pobuta, Antonín – časoměřič v boxu rozhodčích, dlouholetý člen revizní komise.

Všem oceněným děkujeme!