PARÁDA! Junioři nedali Technice šanci skórovat, Mareček vychytal svou první nulu

05.03.2024, Gabriela Juříková

V úterý 5. března dohrávala porubská juniorka 27. kolo ligy s Technikou Brno. S nepříjemným soupeřem, kterého junioři pokořili v této sezóně jen jednou ze čtyř duelů. Ve skupině Východ není pořád jasno, která mužstva postoupí do play off a právě tento zápas byl pro oba celky tři kola před koncem první části soutěže zásadní. Porubští junioři se výhrou 4:0 dostali na druhé místo, bod před Techniku a Martin Mareček navíc vychytal svou první nulu.

Liga juniorů - 27.kolo út 5.3.18:00
HC RT TORAX Poruba 2011
Technika Hockey Brno
4:0(2:0, 1:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 13. Veselý (Bodnar, Matějka), 15. Matějka, 24. Svozil (Kalužík, Kosina), 60. Khromyshyn. Rozhodčí: Gebauer – Frais, Vojtášek. Vyloučení: 3:3. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 69. Průběh utkání: 4:0.
HC RT TORAX Poruba 2011: Mareček – Bodnar, J. Kalužík, Janeček, Kosina, Karal, Ševčuk – Koida, Matějka, Khromyshyn, Šrubař, Krasnohorský, Veselý, Skřipčák, Dobša, Graněčný, Svozil
Technika Hockey Brno: Kalinichenko – Svoboda, Mráček, Kadaňka, Spanel, Rossokha, Hrabinec, Čaňo – Smrž, Novotný, Zduba, Trögner, Jelének, Langmann, Sladký, Frimel, Červenka, Škodík, Straka, Staněk

První střelu utkání vyslal Červenka ve druhé minutě. Poté se ke slovu dostali Porubané, konkrétně Svozil a Graněčný a v dalším střídání se dostal Koida do úniku, Kalinichenko jej ale vychytal. Prvním překonaným gólmanem byl Mareček. Střela Straky mu propadla za betony, ale Bodnar byl pohotový a kotouč od brankové čáry dostal do hry. Technika domácí sevřela v pásmu a obraně Poruby dost nepříjemně zatápěla. Porubanům se podařilo vyjet s kotoučem na „tisící“ pokus a hned z toho byla gólová akce. Ve 13. minutě ve druhém útočném výpadu skóroval Filip Veselý do prázdné poloviny brány, když gólman vyrazil Bodnarovu střelu od modré na levou stranu na dojíždějícího Veselého. O dvě minuty později už RT TORAX vedl 2:0. Z přečíslení dva na jednoho vzniklo přečíslení tři na jednoho, když obránce zastavil křižnou nahrávku a kotouč sebral ve středu hřiště Vojtěch Matějka a těsně před Kalinichenkem udělal kličku do bekhendu. V závěru třetiny zkusil korigovat stav střelou z dálky Staněk. Marečkova lapačka byla na pravém místě.


První vyloučení se konalo ve třetí minutě druhé třetiny. Technika se osvobozovala vyhazováním a třetí porubský návrat do útočného pásma se stal gólovým. Trest byl Čaňovi zkrácen o minutu a 16 vteřin Danielem Svozilem, jenž protečoval mezi kruhy střelu Kalužíka od modré čáry – 3:0. Brňané nabrali dech a několik minut drželi soupeře ve třetině. Vzdálená střídačka znamenala přetížení pětice, z čehož ale hosté nedokázali těžit. Další tlak získali hosté v přesilovce. Byl ale kouskovaný útočnými výpady Porubanů. Nakonec se hosté dostali k zakončení, s Trögnerovou střelou si Mareček lehce poradil. O další možnost korigovat stav se hosté připravili faulem v útočné třetině, Porubané druhou přesilovku nevyužili.


Po druhé přestávce si musel dávat porubský brankář pozor na Staňka, který byl hodně nepříjemný, když se dostal na dostřel brány. Brňané vstoupili do třetího dějství aktivně jak do útoku, tak do obrany. Rozhodně nechtěli inkasovat a tak měli Porubané náročnější cestu ke Kalinichenkově bráně. Soupeř je donutil hrát více v obraně. V šesté minutě Mareček výborně přečetl úmysl Červenky, který objel bránu a kolem levé porubské tyče hodlal skórovat. A neprostřelil jej ani Smrž nebo z blízka Trönger. Po odrazech kotouče v soubojích ve středním pásmu se d o úniku propracoval Matějka, Forsbergrova klička k pravé brankářově tyči nevyšla.
Následovala pasáž vyloučení. Porubané třetí přesilovku gólově nezkrátili a následně bránili oslabení, zároveň také Marečkovu první vychytanou nulu! Tu skoro smazal Tomáš Staněk, puk se ale orazil od horní tyče zpět do hry přes Marečkova záda. Technika získala necelé tři minuty před koncem třetí třetiny přesilovku. U porubských hráčů bylo znát, že chtějí Martinu Marečkovi nulu zachovat a s vypětím všech sil ji ubránili. Hru dotlačili do středního pásma, kde Veselý přehodil obránce a dostal se do zakončení. Na druhé straně si připisoval zákroky Mareček, hlavně proti Čaňovi a Strakovi. V poslední minutě napadal rozehrávku soupeře v jeho pásmu Illia Khromyshyn a dostal se v podstatě do samostatného nájezdu. Gólmana rozpohyboval rameny a kličkou stanovil konečné skóre 4:0 pro HC RT TORAX Poruba 2011.

Junioři se výhrou dostali před Techniku Brno a přinejmenším do pátečního kola budou s 52 body na druhém místě.
Pro připomenutí, do play off se dostávají první čtyři týmy tabulky ze šesti. Do konce první části soutěže zbývá odehrát tři kola a ve skupině Východ je jasno jen o prvním místě.