Porubu držel na Kladně famózní Kůdela, Machač ale hosty nakonec udolal dvě minuty před koncem

08.12.2018, René Chyla

Ani do třetice to venku nevyšlo. Porubští hokejisté zklamali v koncovce, kdy se během dvou třetin zmohli pouze na kontaktní gól Jana Káni a prohráli 1:3, když definitivní rozhodnutí přišlo až dvě minuty před koncem. Poruba dvě třetiny srdnatě vzdorovala, poslední třetina už ale jasně patřila domácím, kteří nakonec byli trpěliví a dokráčeli ke třem bodům. Kladenskou jízdu řídil Patrik Machač, který byl základním pilířem u všech branek domácího týmu.

CHANCE LIGA - 32.kolo so 8.12.16:00
Rytíři Kladno
HC RT TORAX Poruba 2011
3:1(1:0, 1:1, 1:0)
Branky a nahrávky: 19. Kružík (Machač, Svedlund), 31. Jelínek (Machač, Nash), 58. Jelínek (Machač) – 34. J. Káňa (Vymazal, Ovčačík). Rozhodčí: Čech, Vrba – Zedník, Otáhal. Vyloučení: 2:4. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 2 356. Střely na branku: 34:22 (13:10, 13:8, 8:4). Průběh utkání: 2:0, 2:1, 3:1.
Rytíři Kladno: Cikánek – Zajíc, Nash, Zelingr, Svedlund, J. Říha, Kehar, Veber – J. Strnad, Vampola, Zikmund – Jelínek, Machač, Kubík – Redlich, T. Kaut, Kružík – Š. Bláha, Vildumetz, Hajný
HC RT TORAX Poruba 2011: Kůdela – Pastor, Slavík, Černý, Matějíček, Ovčačík, Padrnos – Kanko, Fojtík, Vymazal – Káňa, Hudeček (od 26. Fojtík), Guman – Dufek, Vymazal, Kanko – Ollender, Toman, Pytlík

Hvězdy zápasu

Patrik Machač (KLA) (0+3)
Šimon Jelínek (KLA) (2+0)
Daniel Kružík (KLA) (1+0)

Slavík se štěstím poslal puk na břevno, Kůdela držel svůj tým nad vodou

Zápas mezi kladenskými Rytíři a ostravskou Porubou mohl mít málem brzy velmi šťastného střelce. V páté minutě nahození Marka Slavíka od modré čáry sice nejdříve mířilo vysoko nad, poté ale nabralo nečekaný směr a skončilo na břevně. V jedenácté minutě se pak šikovně mezi třemi hráči proháčkoval Tomáš Guman, kterému se dokonce povedlo ošálit i kladenského Lukáše Cikánka, puk mu ale v rozhodující chvíli sjel z hole, a zakončit se tak porubskému snajprovi už nepodařilo. Na druhé straně pak hodlal dorazit v brankovišti nahození z levé strany Tomáš Redlich, Hynek Kůdela ale jeho úmysl vystihl a pro jistotu puk zalehl.


Rytíře zvedla přesilovka v závěru

O chvíli později napřáhl na modré Brendon Nash, jehož ránu pak tečoval před gólmanem ještě Jiří Říha, jeho snaha ale skončila mimo Kůdelovu klec a ostravští hokejisté další nebezpečnou situaci přežili bez újmy. Kladno se dostalo do vedení až díky přesilovce, v níž sklepl Daniel Kružík ze vzduchu vyraženou střelu Patrika Machače a porubský gólman nestihl zareagovat – 1:0.


Jelínek atakoval trefu měsíce, po parádní akci snižoval Káňa

Porubští hokejisté se na začátku druhé třetiny museli vinou zranění obejít bez Jana Hudečka a do hry zasáhl po dlouhých týdnech Josef Fojtík. V prostřední části na sebe několikrát upozornil Tomáš Kaut, který se nejprve prosmýkl přes tři porubské hráče a následně našel v přečíslení najíždějícího Linuse Anderse Svedlunda, Hynek Kůdela ale podržel svůj tým nad vodou. Čas 30:30 už ale druhou branku domácího týmu přeci jen přinesl. Patrik Machač nahrával z pravého kruhu na levý Šimonu Jelínkovi, který dělovkou zamířil pod břevno – 2:0. Za necelé čtyři minuty ostravský celek snížil a dotáhl se na rozdíl jediné branky. Ctirad Ovčačík v přečíslení zahlédl po své pravici Jana Káňu, jenž nad vyrážečku Lukáše Cikánka nezaváhal – 2:1.


Poruba sahala po vyrovnání, Kůdela zářil

A vzápětí mohlo být na kladenském ČEZ Stadionu dokonce vyrovnáno, jelikož Tomáš Guman si sjel mezi kruhy pro skákavý kotouč, do nějž pouze sice jen plácl, nicméně i přesto se musel kladenský gólman co ohánět, aby zkáze zabránil. Porubským pomohla i přesilovka, v níž dvakrát zkoušel z levého kruhu štěstí Jan Káňa, Lukáš Cikánek ale neměl zakrytý výhled, a tak ani sebemenší problémy. To Hynek Kůdela si na lehké zákroky stěžovat určitě nemohl, jelikož právě on ještě do konce třetiny dokázal chytit dva jisté góly po přečíslení Patrika Machače a výstavní akci Tomáše Redlicha.


Oddechový čas na místě a pojistka agilního Jelínka

Třetí třetina ovšem přinesla jednoznačnou záležitost v podání kladenských Rytířů. Porubští trenéři dokonce museli po enormním tlaku vybrat ve 45. minutě oddechový čas, ani ten ale příliš nepomohl. Kladno šlo do brány po hlavě, všem situacím ale spolehlivě bránil Hynek Kůdela. Poruba se k prvnímu vážnějšímu ohrožení branky dostala až v 54. minutě, kdy Radim Toman vymyslel kulišárnu v rohu kluziště a zadovkou našel mezi kruhy naprosto volného Samuela Ollendera, toho ale vychytal Lukáš Cikánek. Definitivní pojistka přišla v čase 57:59, kdy Patrik Machač nahrával přes brankoviště Šimonu Jelínkovi, který už měl před sebou prázdnou klec – 3:1.


Ohlasy k utkání

Jindřich Lidický (Rytíři Kladno): Věděli jsme o ofenzivní síle soupeře a o tom, jak je nebezpečný v situacích dva na jednoho a tři na dva. Proto jsme se snažili předejít tomu, abychom je do toho pustili. Dvakrát jsme je pustili a dali nám jeden gól, to rozhodlo. Momentálně víc než tři góly nedáváme, takže jsme si to museli pohlídat dozadu. Taktika nám vyšla a vyhráli jsme 3:1. Jsme spokojení.

Aleš Flašar (HC RT TORAX Poruba 2011): Těžko se mi to hodnotí, protože jsme nepředvedli špatný výkon. Bohužel bez koncovky, nedali jsme branky. V závěru jsme se už chystali na powerplay, ale špatně jsme vyřešili situaci dva na dva a inkasovali jsme třetí branku. Přitom chvíli předtím jsme sahali po vyrovnání. Ale bohužel, dali jsme méně branek, proto jsme prohráli.



×
Dnes v 17:30 | Jun.
HC Slavia Praha
HC RT TORAX Poruba 2011