Souboj prvního s desátým byl do posledních minut velké drama, Irgl dvakrát snižoval v oslabení

18.12.2015, Gabriela Juříková

V pátečním poledni se starší dorostenci rozjeli do Pardubic, kde je od 18 hodiny čekal první souboj ve skupině „B“ nadstavby o udržení extraligy. V deštivých Pardubicích je nečekal lehký zápas, protože Dynamo je v tabulce postaveno nejvýše. RT TORAX Poruba svým aktivním přístupem nedovolovalo domácímu týmu tvořit hru a diváci měli krásný hokejový zážitek. Dynamo sice vedlo 2:0 a posléze i 4:1, jenže hosté měli štěstí na góly v oslabení, kdy dvakrát ujel Lukáš Irgl, který snižoval na 2:1 a 4:3, takže posledních devět minut třetí třetiny bylo velké drama. Pardubické střelce držel na uzdě i výkon gólmana Bayera, který na konci utkání přenechal klec prázdnou a při hře bez gólmana se hosté pokusili o vyrovnání, ale tři body zůstaly nakonec na kontě Dynama.

NOEN extraliga staršího dorostu - 29.kolo pá 18.12.18:00
HC Dynamo Pardubice
HC RT TORAX Poruba
4:3(1:0, 2:1, 1:2)
Branky a nahrávky: 19. Pochobradský (Matýs), 21. Machač (Trejbal, Matýs), 37. Pochobradský (Trejbal), 44. Machala (Trejbal, Štefka) – 25. Irgl (Dang), 45. Havránek (Irgl), 51. Irgl. Rozhodčí: Kratochvíl – Holeček, Tasch. Vyloučení: 8:8. Využití: 0:0. V oslabení: 0:2. Diváci: 80. Střely na branku: 34:35. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 4:1, 4:3.
HC Dynamo Pardubice: Jánský – Trejbal, Bureš, Boček, Mert, Matýs, Javůrek – Martínek, Pochobradský, Štefka, Machač, Paliesek, Roubal, Machala, Syrovec, Petrus, Kubišta
HC RT TORAX Poruba: Bayer – Prepsl, Bijota, Vondál, Dobeš, Prokeš, Skokan, Krása – Dang, Malát, Vospálek – Irgl, Krupa, Havránek – Timura, Holub, Plachý – Klíma, Žídek

Jelikož se na hlavní hale Tipsport areny připravovalo muzikálové představení, hrálo se první kolo nadstavby skupiny B (o udržení) v malé multifunkční hale, kde měli diváci možnost od prvních minut sledovat aktivní hokej se vším všudy. Souboje u mantinelů, odebírání kotoučů a rychlé přenášení hry z jedné strany na druhou. Z gólmanů si jako první na kotouč sáhl domácí brankář Jánský, když Krupovu střelu nad ledem včas zastavil lapačkou. I Bayer se blýskl skvělými zákroky a ukázal pardubickým hráčům, že to s ním lehké mít nebudou, byť byli papírovým favoritem.

Minutu a dvacet vteřin mělo Dynamo přesilovku 5/3, ale Porubští se ubránili i díky pohotovým Bayerovým betonům, které odrazily pardubické střely. V předposlední minutě úvodní třetiny se tlak domácího týmu zvýšil a byl pečetěn gólem v Porubské bráně. Střelu po ledě vyslal Michal Pochobradský. Po přestávce se domácí usadili v pásmu a v první minutě druhé třetiny se puk k překvapení jak porubské obrany, tak gólmana ocitl za jeho zády. Střelcem byl z levého kruhu Michal Machač. Hosté kontrovali v oslabení, když po levém křídle ujel Irgl a na středu hřiště mu najížděl Dang, který dostal puk pod nohy, ale dokázal jej přisunout zpět Lukáši Irglovi a ten se do prázdné brány nemohl netrefit. Janoušek si totiž hlídal Danga, který se přemisťoval na pravou stranu.

Na hráčích RT TORAX Poruby bylo vidět, že chtějí na pardubickém ledě uspět a připsat si do tabulky cenné body. Sice vytvářeli chyby, ale také byli aktivní v napadání a nedávali tak domácímu týmu prostor pro tvoření hry, čímž získávali čas pro případné vyrovnání. Jenže Dynamo bylo proti při hře čtyři na čtyři, kdy z vlastní třetiny ujel po pravé straně Michal Pochobradský najel si mezi kruhy a střelou pod lapačku navýšil vedení na 3:1. Michal Dang na konci druhé třetiny měl samostatný únik, ale neměl potřebnou rychlost, tak jej domácí obránce dojel a nedovolil pořádně vystřelit. Přistrčený kotouč si Jánský u pravé tyče lehce pokryl.

V začátku třetí třetiny se potvrdilo známé pravidlo „Nedáš, dostaneš“, kdy hosté nevyužili momentu překvapení a celou akci zkomplikovali nahrávkou místo střely. Když se Dynamo dostalo do útočného pásma, zamotali pětici v červených dresech hlavy a osamocený Ondřej Machala u levé Bayerovy tyče nikým nehlídán poslal puk dloubáčkem přes gólmanovy betony – 4:1. O minutu později se skóre utkání měnilo, když Porubští byli důrazní na hranici brankoviště a Marek Havránek dorážel střelu Irgla do odkryté poloviny brány. Poruba snížila v následném oslabení, kdy po křídle opět ujel Lukáš Irgl a střelou k vzdálenější tyči skóroval. A to jej stíhali dva obránci!

Šance na vyrovnání držel svými skvělými zákroky Sebastian Bayer, který musel domácí střelce přivádět k zoufalství, na druhé straně zvedal sebevědomí svým spoluhráčům v poli. V závěru třetiny sáhl hostující trenér ke hře bez brankáře, ale jelikož střela Vospálka mířila mimo bránu, stejně tak i Holuba si domácí tým ve zbývajícím čase dokázal zdatně ubránit jednogólové vedení.