Vospálek napodobil Rachůnka, výhru zařídil sedm vteřin před koncem třetí třetiny

11.09.2015, Gabriela Juříková

Páteční večer patřil 3. kolu Extraligy staršího dorostu, které odehráli porubští dorostenci v Havířově. Ve dvou třetinách padl jediný gól a přestože hosté byli ve střelbě aktivnější, domácí šli do třetího dějství s náskokem. Milan Vospálek jej brzy po přestávce smazal a to ještě netušil, že bude hráčem večera. Havířovské druhé vedení do tří minut smazal a jako slavný reprezentant Karel Rachůnek, zápas rozhodl sedm vteřin před koncem třetí třetiny. Porubští si z Havířova odvezli nejen tři body, ale i dobrou náladu a v sobotu 12. září se pokusí získat body v Opavě. Utkání začíná v pravé poledne.

NOEN extraliga staršího dorostu - 3.kolo pá 11.9.18:00
AZ Heimstaden Havířov
HC RT TORAX Poruba
2:3(0:0, 1:0, 1:3)
Branky a nahrávky: 32. Kurovský (Mrowiec), 51. Kristian (Pawliczek, Aulehla) – 44. Vospálek (Dang, Malát), 54. Vospálek, 60. Vospálek (Dang). Rozhodčí: Koziol – Gančarčík, Konvička. Vyloučení: 2:4. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 99. Střely na branku: 24:39. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1 2:2, 2:3.
AZ Heimstaden Havířov: Matoušek – Hudeček, Mrowiec, Ševěček, Chujac, Szturc, Srníček, Aulehla, Frojda – Cihlář, Pecka, Peterka, Pawliczek, Lenomár, Kurovský, Raček, Borowiak, Strakoš, Kristian, Piš
HC RT TORAX Poruba: Škoda – Dobeš, Balcárek, Skokan, Prokeš, Pliska, Prepsl, Vondál, Krása – Střondala, Klíma, Malát, Vospálek, Holub, Krupa, Timura, Plachý, Dlouhý, Voznička, Irgl, Dang

První třetina znamenala pro oba celky chudé bezbrankové skóre. Příliš mnoho šancí se v prvním dějství neudálo, oba celky spíše soupeřily o puk ve středním pásmu a na pohledné hokejové akce si přítomní diváci museli počkat na pozdější fázi zápasu.

Oba týmy dostaly sice možnost přesilové hry, domácí Havířov dokonce hned dvakrát, ale početní výhodu ve vedoucí branku přetavit nedokázal. Po první třetině tak platil nerozhodný stav 0:0.

Ve 29. minutě už se zdálo, že se na světelné tabuli rozsvítí první vstřelená branka, to by však pálící Strakoš nesměl natrefit horní tyč Škodovy branky. Šance Havířova ale nepřišla na zmar, už ve 32. minutě otevíral skóre zápasu Daniel Kurovský, který ve velké rychlosti obehrál nejen hostující obranu, ale také stojícího brankáře Škodu.

Radost domácích dlouho vydržet nemusela, o pár minut později zaútočili Porubští a nebyli k brance daleko. Celou situaci však nakonec zachránil chytající Matoušek, který se zasloužil o to, že šly oba celky do šaten po dvou třetinách za stavu 1:0 pro domácí.

Poruba si však všechny střelecké trumfy pečlivě schovala na třetí dějství, respektive Milan Vospálek. Ten si v poslední dvacetiminutovce udělal menší galapředstavení, které završil vítězným hattrickem. Nejprve ve 44. minutě srovnával stav na 1:1. Pravda, Havířov šel po této brance opět do vedení, když se v 51. minutě prosadil tečovanou střelou Peter Kristian. Ze strany domácího AZetu to bylo však vše.

Milan Vospálek si totiž schoval ještě další dvě přesné trefy. Nejprve v 54. minutě opět srovnával stav po úniku havířovské obraně a přesném zásunu ze samostatného nájezdu, a poté pouhých sedm vteřin před koncem utkání rozhodl o osudu zápasu proměněním přihrávky Danga zpoza branky. Konečný stav 3. kola extraligy staršího dorostu mezi domácím AZ Havířov 2010 a RT TORAX Poruba tedy zní - 2:3.

Ohlasy k utkání

Martin Janeček (AZ Havířov): My jsme dnes zcela zaslouženě přišli o body a nejednalo se o nějakou nešťastnou situaci v závěru utkání. My jsme kluky nabádali k aktivní hře, a ačkoliv jsme ve druhé třetině byli o něco více bruslivější, nevytěžili jsme z toho nic. Naopak Poruba svou trpělivou hrou rozbila náš tlak a nebýt v brance brankáře Matouška, mohl být ten brankový rozdíl daleko větší. S touto hrou nemůžeme pomýšlet na umístění v nejlepší čtyřce, hráči musí dodržovat naše pokyny a taktiku. Zítra máme další utkání, tak se z této porážky zkusíme vyspat.

Petr Rambousek (RT TORAX Poruba): Dnes jsme si zasloužili vyhrát. Soupeře jsme od začátku přetláčeli a přestříleli, jen nám chyběla přesnost. Na gól jsme čekali sto minut a zlomilo se to v poslední třetině. O naší výhře rozhodl jediný střelec, jehož hattrick dosažený v jedné třetině a v této kategorii, se jen tak nevidí. Výhru jsme už potřebovali.