Mladší dorost v Havířově zkolaboval, gólově se prosadil jen Střondala

15.02.2015, Gabriela Juříková

15. kolo ELIOD extraligy mladšího dorostu skupiny o udržení odehrál výběr RT TORAX Poruby na ledě nedalekého Havířova. V sezóně již čtvrté měření sil zvládli lépe domácí borci. V první třetině si vytvořili třígólový náskok, který v prostřední části utkání rozšířili na rozdíl sedmi branek. Nejvyrovnanější jak na střely, tak na vstřelené góly byla pak třetina třetí, kdy se oba soupeři trefili jedenkrát. Oba porubské góly vsítil Vojtěch Střondala. U druhého překonání domácího gólmana asistoval obránce Marek Glumbík. Porubští hráli s Havířovem doposud vyrovnané partie, ale tentokrát museli přijmout vysokou porážku v poměru 9:2. Ve čtvrtek 19. února budou hostit lídra tabulky Warrior Brno.

ELIOD extraliga mladšího dorostu - 33.kolo ne 15.2.13:00
AZ Heimstaden Havířov
HC RT TORAX Poruba 2011
9:2(4:1, 4:0, 1:1)
Branky a nahrávky: 6. Pawliczek (Bambula, Srníček), 7. Bambula (Pawliczek), 14. Pawliczek (Srníček, Bambula), 14. Peterek (Juhász, Potočný), 23. Pawliczek (Srníček, Bambula), 27. Potočný (Peterek), 35. Pawliczek (Srníček, Bambula), 38. Hýsek (Pavelek, Ligocký), 49. Peterek (Potočný, Juhász) – 8. Střondala, 42. Střondala (Glumbík). Rozhodčí: Polášek – Stavianý, Stonavský. Vyloučení: 4:4. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 110. Střely na branku: 38:27. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 8:1, 8:2, 9:2.
AZ Heimstaden Havířov: Velička – Szturc, Ševěček, Pavelek, Teplanský, Adámek, Pawlas – Pawliczek, Ligocký, Piš, Peterek, Juhász, Bambula, Hýsek, Potočný, Srníček, Smička
HC RT TORAX Poruba 2011: Mrázek – Balcárek, Kroček, Glumbík, Dobeš – Voznička Marek, Vojtášek, Žídek, Havránek, Střondala, Takáč, Klíma, Mrva, Dlouhý, Zicháček, Voznička Martin

Zápas dvou týmů bojujících o udržení extraligy začal oboustranně aktivní hrou a brzy přišly i šance a góly. Ve čtvrté minutě sice ještě domácí Pawliczek poslal svou střelu do lapačky porubského gólmana Mrázka, ale za necelé dvě minuty už domácí kanonýr otevřel skóre zápasu. Hostujícímu obránci se nepodařilo na modré zastavit nahazovaný puk, Bambula jej dojel a naservíroval před branku, právě Dominiku Pawliczkovi, který bekhendovou střelou do šibenice překonal Mrázka. Hned v následující minutě si oba domácí útočníci prohodili role a po Pawliczkově přihrávce se povedeným blafákem mezi betony prosadil Jan Bambula. Hosté za další minutu kontrovali. Vojtěch Střondala si vyhrál buly v útočné třetině a rychlou střelou snížil na 1:2.

Po tomto divokém začátku se hra trochu uklidnila. Další šance přišla ve 12. minutě, kdy Pišovu střelu zkrotil Mrázek na své hrudi. Ale v minutě 14. se skóre už měnilo, a to hned dvakrát zásluhou havířovských útočníků. Nejprve dorazil na brankovišti puk za Mrázka pohotový Dominik Pawliczek a chvíli na to dokončil spolupráci celého druhého útoku tvrdou střelou Jonáš Peterek – 4:1. V závěru třetiny měl sice AZ výhodu přesilovky, ale gól už diváci neviděli.

Do druhé třetiny nastoupili hosté opožděně, a dostali za to dvouminutový trest, ale ani tuto výhodu AZ nezužitkoval. Hned po jejím skončení se však prosadil Dominik Pawliczek a zkompletoval tak hattrick. Porubský Klíma rozezvonil tyčku Veličkovy brány a vzápětí hrála Poruba přesilovku. Jenže v ní nebyla moc nebezpečná, zato jim dvakrát upláchla dvojice Piš-Juhász a jen Mrázkovy zákroky uchránily hosty od pohromy. Ale ne na dlouho. Hned po skončení oslabení se dočkal brankové radosti Matěj Potočný, který pěkně vymíchal hostujícího gólmana a zvýšil na 6:1.

Kolem poloviny zápasu předvedl několik parádních zákroků domácí gólman Velička a zabránil skórovat postupně Marku Vozničkovi, Klímovi i Žídkovi. Pak se začalo na ledě přiostřovat a občas i plnit trestná lavice. To ale vůbec nevadilo Dominiku Pawliczkovi, který v 35. minutě dostal nabito mezi kruhy a tvrdou ranou zaznamenal svou čtvrtou branku utkání. Za tři minuty podnikli domácí rychlý výpad a i když první dvě střely Mrázek vyrazil, na dorážku Petra Hýska už byl krátký – 8:1.

Na začátku třetí třetiny dohrávali hosté přesilovku, ale brankově se prosadili až chvíli po jejím skončení. Po nenápadné akci vstřelil svůj druhý gól Vojtěch Střondala. V další početní výhodě RT TORAXu ujel ve 46. minutě Pawliczek, ale jako zakončení zvolil tvrdou střelu a neuspěl. Nicméně za tři minuty se červené světlo za Mrázkem přeci jen rozsvítilo. Svou druhou brankou v utkání zvýšil náskok domácích na 9:2 Jonáš Peterek.

V poslední desetiminutovce už sice branka nepadla, byť k jejímu vstřelení neměli domácí daleko. Nejblíže byl kulaté desítce v předposlední minutě Smička, ale v ideální pozici jen vyprášil Mrázkův beton. AZ tak rozdrtil Porubu zaslouženě 9:2 a prakticky si zajistil záchranu extraligy. Porubští budou o naději na záchranu bojovat s předposlední Opavou. Již ve čtvrtek 19. února budou na svém ledě porubští mladíci hostit lídra tabulky Warrior Brno.