Junioři v předehrávce otočili utkání v Havířově a posunuli se na druhé místo tabulky

10.02.2013, Adam Bagar, Josef Nudera

V nedělním odpoledni nastoupili junioři k předehrávce na ledě Havířova. V první třetině si sice AZet vytvořil dvoubrankový náskok, ale ten dokázal RT TORAX v prostřední dvacetiminutovce smazat. Havířov šel sice opět do vedení, jenže ve třetí části přišla tříminutová porubská smršť, ve které se hosté trefili třikrát a zcela tím převážili pomyslné misky vah na svou stranu. Při závěrečném tlaku sice domácí snížili na 4:5, ale další branky se už nedočkali a svěřenci trenéra Petra Trojana vezou z horké havířovské půdy cenné tři body, které je navíc katapultovaly na výbornou druhou příčku tabulky. U tří branek byl útočník Vojtěch Palkovič.

Liga juniorů - 30.kolo ne 10.2.13:30
AZ Heimstaden Havířov
HC RT TORAX Poruba 2011
4:5(2:0, 1:2, 1:3)
Branky a nahrávky: 8. Mráz (Mihal), 19. Caruk (Bednář), 33. Mihal (Glos, Mráz), 60. Mihal (Glos, Mráz) – 27. Palkovič (Dominec), 27. Maček D. (Kofroň, Ryška), 48. Rosypka (Palkovič, Kysučan), 50. Kysučan (Palkovič), 50. Franek (Gřeš). Rozhodčí: Jeřábek J. – Gančarčík, Patrman. Vyloučení: 4:5. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 110. Střely na branku: 33:35 (12:6, 14:17, 7:12). Průběh utkání: 2:0, 2:2, 3:2, 3:5, 4:5.
AZ Heimstaden Havířov: Gabler – Bureš, Dýrr, Glos, Graca, Jaroch, Kostelník, Křibík, Lenomar, Matěj, Mihal, Mráz, Ovčaří, Přívara, Řehulka, Szewieczek, Weisser, Adamík, Bednář, Caruk, Sonnek.
HC RT TORAX Poruba 2011: Maček M. – Dusík, Ryška, Demel, Puškár, Franek, Baca – Maček D., Odsedek, Kofroň – Kysučan, Palkovič, Rosypka – Dominec, Pobuta, Gřeš.

V dalším utkání Ligy juniorů zavítala na havířovský led Poruba. Vstup do zápasu nebyl ani pro jeden tým nijak oslnivý, ale i přesto se hosté, a jmenovitě René Kysučan, dostal do dvou velkých šancí, které Gabler zlikvidoval. V 7. minutě uháněli na jediného obránce Glos a Mihal, ale střela Pavla Glose nebyla pro Mačka obtížná.

O minutu později už viděli diváci první branku. Tomáš Mráz dostal přihrávku od Patrika Mihala před branku a dokázal svůj střelecký pokus natěsnat k levé tyčce – 1:0. Havířov pak musel odehrát dvě oslabení, ale tato herní situace dnes dělala hostům problémy. Povedenou třetinu zažili i dorostenci, kteří si vytvořili šance, jako například vyslal Sonnek přihrávku na Bednáře, ale ten přes obránce ve finální fázi nepřešel.

Chvíle této lajny, ale přišla na konci první periody. V přesilovce poslal puk do brankoviště Lukáš Bednář a Martin Caruk dokázal puk po dobrém důrazu zasunout za záda Mačka – 2:0. Do druhé třetiny vletěla lépe Poruba, což potvrdila i šance Rosypky. Havířov se následně dostal k dlouhé dvojnásobné přesilovce, ale všechny střely létaly mimo branku. Křibík dokonce spálil velkou příležitost, když stál sám před poloodkrytou brankou.

Ve 27. minutě přišla první chvíle Poruby. Vojtěch Palkovič si nedělal žádné starosti a puk dotlačil za brankovou čáru i s brankářem Gablerem – 2:1. O dvacet sekund později využil nepozornosti Havířovských David Maček, který svůj únik využil zasunutím puku mezi betony – 2:2. Hosté byli na koni, ale Dominec ve velké šanci nedal.

Ve 31. minutě se dostal do výhodné pozice Bednář, ale trefil pouze rameno Mačka. Ve 33. minutě přišla velká chvíle Patrika Mihala, proč? Dostal ideální přihrávku mezi kruhy a po odrazu od tyčky umístil svůj švih do vinklu – 3:2. To zase evidentně nakoplo Havířov a především Jarocha, který vše vypracoval, ale na konci byl pozorný Maček, kterého Křibík nepřekonal.

Na začátku třetí části dokázal brankář Gabler zneškodnit dvě obrovské šance Poruby, nutno dodat, že v obou případech už ležel na ledě. Kysučan tečoval puk pouze do Gablera, na druhé straně se Pavel Glos trefil do masky Mačka. Ve 44. minutě se pokračovalo v nastoleném tempu hokeje se spoustou šancí. Proti nebezpečné střele Gřeše vytáhnul Gabler pohotově svůj levý beton. Tak, jak se nedařily přesilovky Porubě na začátku utkání, se jí podařilo díky početní výhodě srovnat.

Ve 48. minutě se Vladimír Rosypka mohl radovat, když puk i přes rychle se přesouvajícího Gablera dostal do branky – 3:3. Na 50. minutu ale určitě nebude nikdo z domácích vzpomínat v dobrém. Nejprve se dostal do mezikruží René Kysučan a trefil se mezi betony Gablera – 3:4. Hostům se dnes dařilo dávat slepené góly a nyní se jim to podařilo také. O pouhých dvaatřicet sekund později se situace opět opakovala a jako přes kopírák, jen se mezi betony trefil obránce Michal Franek – 3:5.

To byla pro Havířov krutá rána. Navíc v 53. minutě mohlo být ještě hůř. Odsedek s Mačkem jeli ve vlastním oslabení sami na Gablera, v koncovce selhal Maček. AZ se pak snažil se zápasem něco udělat, padesát sekund před koncem třetiny snížil Patrik Mihal, který se z blízkosti trefil někde mezi betony Mačka – 4:5.

Havířov si vybral oddechový čas a zkusil odvolat brankáře. Pár vteřin před koncem měl ještě Mihal šanci, ale minul branku. Zápas tak vyhrála Poruba, která v tabulce přeskočila nejen Havířov a dostala se o skóre až na druhou příčku.