Junioři Vítkovic si jasnou výhrou nad Porubou zajistili účast v nejlepší šestce

30.10.2009, Adam Bagar

Ve 21. kole nejvyšší juniorské soutěže zavítal na led VOKD Poruby městský rival z Vítkovic. Utkání mělo po celých šedesát minut jasný průběh. Poruba sice držela bezbrankový stav necelých deset minut, ale jakmile Vítkovice během tří minut třikrát udeřily, bylo prakticky po zápase. V dalších momentech hosté ještě své skóre navýšili na konečných 1:8. O jedinou branku Poruby se postaral Radim Blažej. Za VOKD již nastoupily také tři posily z Třince, Robert Capcara, Erik Hanus a Jan Lucák, ale ani oni nedokázali prohře zabránit. Vítkovice si tak tímto vítězstvím zajistily účast v nejlepší šestce, naopak Poruba má po základní části na svém kontě nula bodů. Další utkání čeká svěřence kouče Leksovského a Mrázka z důvodu reprezentační přestávky až v pátek 13. listopadu.

- 21.kolo pá 30.10.17:00
HC RT TORAX Poruba 2011
HC Vítkovice Ridera
1:8(0:3, 1:2, 0:3)
Branky a nahrávky: 32. Blažej (Mládenka) - 10. Vrána (Richter, Včíslák), 10. Pastor (Kolouch, Kucsera), 12. Slovák, 30. Řehák (Maliník), 32. Maliník (Szturc), 43. Galajda (Maliník), 52. Kolouch (Pavelka), 55. Slovák (Kolouch). Rozhodčí: Trombík - Lederer, Gebauer. Vyloučení: 4:3. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 70. Střely na branku: 17:36. Průběh utkání: 0:5, 1:5, 1:8.
HC RT TORAX Poruba 2011: Hanuska - Hanus, Špok, Spusta, Mládenka, Burzala, Peslar - Procházka, Ružbašan, Zuber, Vidlák, Lucák, Vaněk, Barčák st., Voznica, Capcara, Motyka, Blažej, Bystroň.
HC Vítkovice Ridera: Kubáň - Pastor, Pavelka, Hruzík, Slavík, Prokop, Žvatora - Vrána, Řehák, Včíslák, Richter, Maliník, Galajda, Slovák, Kolouch, Szturc, Chomič, Kucsera.

Vítkovice před utkáním stále neměly jistotu účasti v nejlepší šestce, a tak si nemohly dovolit zaváhat. Proto svěřenci kouče Motáka přistoupili k utkání zodpovědně a dávali hned od začátku znát, kdo je pánem na ledě. Prvních devět minut však hrála Poruba velice zodpovědně a příliš toho soupeři nedovolila. V čase 9:24 mohla vítkovická střídačka prvně jásat. Střelecký pokus Richtera prošel Hanuskovi mezi betony a velice pomalu mířil směrem do branky, a tak jej pro jistotu sklepl do sítě kapitán Lukáš Vrána. Uběhlo pouhých deset vteřin a Hanuska znechuceně lovil kotouč zpoza svých zad po druhé. Okamžitě po buly se Vítkovičtí vrhli do útoku, namazali na modrou, kde operoval Tomáš Pastor, jenž přesvědčil všechny přítomné o tom, jak tvrdou a přesnou má ránu. V minutě dvanácté loňský mistr opět jásal z další branky, ale Vránovi překazil radost sudí Trombík, jenž odpískal posunutou branku. To hosty vůbec nemuselo mrzet, protože jen o pár vteřin později se už mohli radovat naostro. Také Petr Slovák předvedl své šikovné ruce. Jeho přesná střela se otřela o horní tyč a zapadla za bezmocného Hanusku. Vítkovice nadále pokračovaly v tlaku, ale vyložené šance si již v první části vytvořit nedokázali, a tak se odcházelo do kabin za stavu 0:3.

Ve druhé třetině se osmělili také domácí hokejisté. V přesilové hře si mohl Kubáň oddechnout poté, co Vaněk nepříjemně operoval před brankou a nakonec vyslal svůj střelecký pokus těsně mimo tyče. Ve 26. minutě pak ujeli vítkovické obraně Capcara s Blažejem. Prvně jmenovaný tuto situaci řešil střelou, Blažej sice dorážel, ale branka z toho stále nebyla. A tak logicky musel přijít trest v podobě čtvrté trefy Vítkovic. V situaci tři na jednoho poslal Maliník kotouč přesně na hůl Adama Řeháka, jenž z první propálil bezmocného Hanusku. Krásnou individuální akcí se následně prezentoval Kucsera, v jejím závěru však trefil pouze horní tyč. Další kombinaci lahodící oku diváka, navíc gólovou, předvedly Vítkovice v čase 31:10. Prakticky stejná situace jako při předešlé trefě, tentokrát však posílal kotouč Szturc na přesně střílejícího Romana Maliníka. Čas 31:59 a dočkala se i snaživá Poruba. V přesilové hře vystřelil od modré Radim Blažej. Šikovná plachtící střela proletěla přes několik těl až pod horní tyč Kubáňovy klece. V závěru druhé třetiny mělo VOKD opět štěstí, když Kucsera nastřelil další tyč. Čtyřicet minut městského derby tak přineslo šest branek a již rozhodnutý výsledek 1:5.

V závěrečné třetině byl nápor Vítkovic nejsilnější. Čas 42:58 a na světě byl šestý vítkovický gól. Okamžitě po vyhraném buly vypálil z prostoru mezi kruhy Marek Galajda, Hanuska byl opět proti této další precizní brance soupeře bezmocný. Dvě minuty nato předvedli Vítkovičtí před domácí brankou nevídaný kolotoč, ovšem tentokrát bez brankového efektu. Motákův soubor šlapal jako hodinky. V další velké příležitosti nedokázal dopravit kotouč do téměř prázdné klece Szturc. Stejný hráč se pak postaral o další tyčku svého týmu. V čase 51:34 již známější ostravský klub přetavil tlak v sedmou branku. Úplně osamoceného Petra Koloucha nechala porubská obrana před Hanuskou. Vítkovický útočník provedl šikovnou kličku a zasouval již do prázdné. Čas 54:31 a Hanuska již lovil ze své sítě osmý puk. V přesilové hře se prosadil z velice těžkého úhlu, zato přesnou střelou pod horní tyč, Petr Slovák. V poslední minutě ještě napálil Hruzík břevno, a tak Hanuskovi muselo v tu chvíli již zvonit v uších. Vítkovice utkání suverénně ovládly, kromě osmi branek nastřílely taky několik tyčí a zajistily si tak účast v nejlepší šestce své skupiny.