Dorostenci vezou ze Vsetína bod

23.12.2007, Radek Bařina, Vladimír Vronka

Dorostenci Sarezy posíleni pátečním vítězstvím nad brněnskou Kometou zajížděli na led Vsetína. V prvních dvou třetinách tahali ostravští za kratší konec, ale zásluhou Andrease Kubáně v bráně Sarezy byl stav po dvou třetinách 2:1 pro domácí. Třetí třetina vyzněla lépe pro Sarezu. Nejprve dokázali hosté vyrovnat stav utkání na 2:2, poté i na 3:3, aby o chvíli později v utkání dokonce vedli 3:4. Domácí však dokázali také vyrovnat a následovalo prodloužení a po něm samostatné nájezdy, v nich nedokázal nikdo z ostravských dorostenců překonat domácího gólmana. Sareza Ostrava Prohrála ve Vsetíně 5:4 po samostatných nájezdech.

- 32.kolo so 22.12.
VHK ROBE Vsetín
HC Sareza Ostrava
5:4sn(1:0, 1:1, 2:3 - 0:0 -1:0)
Branky a nahrávky: 4. Kubo (Ptáčník), 30. Jaškin, 44. Ptáčník (Vávra), 58. Pořický, rozhodující nájezd Kubo - 29. Vidlák, 43. Vidlák (Blažej), 51. Blažej (Klimíček), 54. Voznica (Parma, Kameníček). Rozhodčí: Polášek - Obadal, Prchal. Vyloučení: 4:7. Využití: 1:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 210. Střely na branku: 63:27. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:2, 3:2, 3:4, 5:4.
VHK ROBE Vsetín: Hromada - Vrba F., Trška, Vrba L., Jaškin M., Synek, Zbranek, Mikuláštík, Tyralík - Ptáčník, Vávra, Pořický, Kozák, Podešva, Jaškin D., Kubo, Kajaba, Horehleď, Matuštík.
HC Sareza Ostrava: Kubáň - Čahoj, Lužný, Klimíček, Parma, Spusta, Večeřa - Bystroň, Kameníček, Krupa, Miczek, Richter, Vidlák, Šimkovič, Voznica, Řehulka, Pastrňák, Kofroň, Blažej.
Do utkání 32. kola ELD proti Sareze Ostrava, vlétli vsetínští mladíci, věrni tradici z posledních zápasů, hezky zhurta a od prvních vteřin si vynutili převahu. Z ní hned po minutě a sedmi sekundách vyplynul faul hostujícího Spusty. Přesilovku sice Valaši neproměnili, krátce po jejím skončení se však přeci jen poprvé radovali. Ptáčníkovu přihrávku z rohu útočného pásma přetavil ve vedoucí gól, před brankou špatně strážený, Martin Kubo. Vsetínští i nadále pokračovali v tlaku, díky němuž si vykoledovali i další přesilovou hru. V té se nejprve osmělili oslabení hosté a Radim Blažej vyslal v polovině 7. minuty vůbec první střelu na vsetínského brankáře Hromadu. Poté ovšem domácí zamkli hosty v jejich obraném pásmu, ani velký závar před ostravským brankářem Kubáněm, v němž si nejaktivněji počínal Pořický, však ke gólu nevedl. Kolem poloviny první třetiny začali přeci jen zvedat hlavu i hosté ze Sarezy. Významně jim k tomu pomohli domácí svými nepřesnými rozehrávkami, díky nimž se hosté několikrát dostali k ohrožení domácího náskoku. Největší nebezpečí pro vsetínskou bránu znamenalo zakončení Miczka, který mohl po nejistém zákroku Hromady dorážet do polo-odkryté brány, obrana však jeho pokus včas zablokovala. V 17. minutě šel na trestnou lavici Lukáš Vrba, Ostrava si však v přesilovce, snad mimo sražené dělovky Richtera, žádnou šanci nevytvořila. Naopak Vrba dostal, při návratu z trestné lavice, krásnou přihrávku do jízdy, z brejku však nechal pouze vyniknout Kubáňovu lapačku. Projíždějící střelec mu z ní sice kotouč seknutím vyrazil, rozhodčí však pro tento zákrok neměl pražádné pochopení a Vrba tak putoval zpátky odkud přišel, za katr. Tentokrát hostům ujel pro změnu hbitý Ptáčník, jeho blafák však dokázal Kubáň výborným zákrokem vykrýt. A jelikož Sareza ani v této přesilovce nevymyslela zhola nic, do šaten tak odcházela s jednogólovým mankem.

Do druhé třetiny opět vstoupili domácí plni odhodlání a ve snaze o pojištění těsného náskoku znovu zatlačili Ostravany do defenzívy. Hned po půl minutě minul v akci dva na jednoho Dmitrij Jaškin jen těsně hostující klec. O necelou minutu později dokonce dostali domácí puk i do branky, hokej však není házená a rukou dosažený gól rozhodčí opravdu uznat nemohl. V dalších minutách nebezpečně pálili na hostující klec Lukáš Vrba i Michail Jaškin, jenž vystihl špatnou rozehrávku Sarezy, ani oni ale puk do branky nedostali. Ve 28. minutě se po rychlé akci na jeden dotek tváří v tvář Kubáňovi ocitl opět agilní Dmitrij Jaškin, ostravský gólman však byl i tentokrát úspěšnější. A tak, světe div se, zafungovalo, donekonečna omílané, nedáš – dostaneš. Nejprve Hromada efektním semaforem lapil ostravskou střelu od modré, ihned po následném buly však plácl do kotouče pohotový Martin Vidlák a jeho překvapivý pokus se zastavil až v domácí síti (1:1). Odpověď Valachů však byla blesková. O 58 sekund později se po levém křídle vřítil do útočného pásma opět Dmitrij Jaškin a jeho přesná přízemní rána prošla podél levé Kubáňovy tyče až do sítě (2:1). V minutě 31. se jeden z domácích řítil sám na výborného gólmana hostů, pokusem mezi nohy si ale na Kubáně nepřišel. Na ledě se v těchto fázích zápasu odehrávala atraktivní a útočná podívaná, v níž čas od času přišli se svou troškou do mlýna i hosté. V jejich největší šanci, při akci tři na jednoho, však Voznica minul Hromadovu klec. Poté si domácí zahráli svoji třetí přesilovou hru, v níž se zcela sám před Kubáněm zjevil Vávra, ani on si ale s ostravským fantomem neporadil. S blížícím se koncem třetiny strhující tempo přeci jen mírně opadlo a poslední minuty této části hry se tak odehrávaly, za relativního poklidu, převážně ve středním pásmu. I po druhé třetině si tak domácí udržovali těsný náskok.

Úvod třetí části hry se Sareze povedl nesrovnatelně lépe než vstupy do třetin předchozích a hned po rozehrání se natlačila před Hromadovu branku. Gólu se sice ještě nedočkala, její zvýšené úsilí však přineslo Matuštíkův faul a přesně tři sekundy před skončením jeho testu se hosté dočkali. Martin Vidlák se odvážně zpoza branky natlačil i s pukem před domácí svatyni, podařilo se mu objet i Hromadu a s trochou štěstí dostal kotouč za brankovou čáru (2:2). Ani tentokrát však nevydržela Ostravanům radost příliš dlouho. Přibližně minutu a půl po inkasované brance, konkrétně v čase 43:52, se po chytré Vávrově přihrávce dostal k puku u pravé tyčky neobsazený Josef Ptáčník, který měl dostatek času zamířit a následně i přesně vystřelit (3:2). Gól domácí znovu naplnil energií a v následujících minutách zle zatápěli hostující obraně. Vytvořili si několik nebezpečných závarů a ve 48. minutě, po pěkné akci Matuštíkově i střelu Lukáše Vrby, která se otřela o tyč Kubáňovy klece. Kýžené pojištění náskoku však nepřicházelo a nepřišlo ani při přesilové hře od 48. minuty, přestože v ní Vsetín točil hostující obránce jako na kolotoči. Místo zvýšení náskoku tak přišel pro Valachy v rozmezí 51. až 54. minuty dokonalý šok. Nejprve se v čase 50:50 prezentoval přesnou střelou z kruhů nejlepší hostující hráč Radim Blažej a potřetí v zápase tak Sareza vyrovnala (3:3). Aby toho však nebylo málo, tak o minutu později fauloval Ptáčník a hosté v nastalé početní výhodě dokonali obrat ve skóre. Rychlou kombinaci Parmy s Kameníčkem zakončil střelou zblízka do odkrytého kouta branky Jakub Voznica (3:4). Prodělaný šok se zle podepsal na hře domácích. Těm nepomohl ani time-out, ani přesilová hra a jejich do té doby pohledná hra se začala měnit v křeč. Naopak Ostravští s vidinou nečekaného úspěchu zabetonovali obranou modrou a vůbec nepouštěli domácí před svou branku. O možné vítězství se tak Ostravští připravili vlastní nedisciplinovaností. Konkrétně to byl Richter, který zcela zbytečně fauloval rozehrávajícího obránce domácích a Vsetínští jeho zkrat potrestali. Nejlepší domácí hráč Dmitrij Jaškin zavezl puk před branku a v následující trmě vrmě, do níž se zapojili téměř všichni aktéři na ledové ploše, dotlačil puk za záda bezmocného Kubáňě Jakub Pořický (4:4). V poslední dvouminutovce ještě domácí předvedli sérii minel v rozehrávce, za což je však hosté nepotrestali a utkání tak v normální hrací době skončilo „plichtou“.

Prodloužení se hrálo jednoznačně podle domácích not, ostravská obrana ovšem nepouštěla domácí do vyložené šance a střely z dálky pochytal výborný Kubáň. Vzruch tak přinesla až 65. minuta, kdy se přes celé hřiště prokličkoval opět Dmitrij Jaškin, v přesném zakončení mu však zabránil faul ostravského obránce. 38 sekundová hra čtyř proti třem už rozhodnutí nepřinesla, a tak na řadu přišly samostatné nájezdy. V nich měli více štěstí domácí, když se jediných úspěšným exekutorem stal, ve třetí sérii Martin Kubo. Díky jeho trefě, jenž se za Kubáně odrazila od jeho pravé tyčky, vyhráli domácí 5:4, prodloužili svou bodovou sérii na deset utkání a připsali si další dva bodíky. Díky jejich zisku přečkají Valaši Vánoce na osmém místě tabulky ELD, po úspěšném, 4. bodovém víkendu si polepší i Ostravští, kterým se konečně podařilo opustit poslední příčku tabulky.