V prostřední části se rozhodlo o vítězství Zlína nad ostravskými dorostenci

14.10.2006, Lukáš Bajgar

Dorost Sarezy Ostrava hostil ve 13. kole extraligy lídra soutěže, zlínské Hamé. Ostrava tahala po většinu zápasu za pověstný kratší konec lana a v polovině utkání prohrávala již o čtyři branky. Dvou průběžných korekcí stavu se ujali Jakub Voznica a Václav Jach, ale konečné porážce 2:6 nezabránili. Sareza tak nadále zůstává na poslední příčce průběžné tabulky a Zlín jen potvrdil papírové předpoklady a upevnil si vedení v moravské části extraligy dorostu.

- 13.kolo so 14.10.13:00
HC Sareza Ostrava
PSG Berani Zlín
2:6(0:1, 2:4, 0:1)
Branky a nahrávky: 32. Voznica (Ružbašan), 38. Jach (Spusta) – 2. Šoula (Vodák), 26. Šlahař (Vodný), 29. Horák (Šlahař), 31. Honejsek (Rachůnek), 37. Musil (Rachůnek), 60. Finsterle (Honejsek, Rachůnek). Rozhodčí: Krenželok - Macoun, Řezáč. Vyloučení: 12:7. Využití: 0:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 100. Střely na branku: 20:42. Průběh utkání: 0:4, 1:4, 1:5, 2:5, 2:6.
HC Sareza Ostrava: Kubáň (od 37. Hanuska) – Spusta, Parma, Rusek, Paleček, Mládenka, Kičmer, Fic – Vajda, Ružbašan, Vidlák, Uherek, Richter, Motyka, Jelšík, Barčák, Voznica, Sedláček, Blažej, Jach
PSG Berani Zlín: Zavadil – Řezníček, Matějíček, Sadil, Šenkeřík, Valenta, Vodák, Musil, Horák – Šlahař, Finsterle, Kundera, Klokoč, Jankovský, Honejsek, Rachůnek, Šoula, Vodný, Laciga, Křemeček

Samotný úvod zápasu ukázal, jak dokáže jedna nešťastná branka „nakopnout“ tým kupředu a druhý víceméně srazit do kolen. Zlín jakožto vedoucí mančaft soutěže má kvalitní hráče a již ve druhé minutě Vodákovo nahození na ostravskou bránu, které očekával brankář Kubáň za svatyní, pozměnilo svou dráhu před brankoviště a číhající Martin Šoula nemohl nikým nestřežený prostor minout. Vidlák s Ružbašanem jako jedni z mála zaměstnali hostujícího muže v bráně, ale otěže zápasu měli pevně v rukou Zlínští. V 8. minutě se v akci 2 na jednoho v obranném pásmu Ostravy objevil Rachůnek s Honejskem, jejichž spolupráce ani nadvakrát neslavila úspěch a domácí lapačka byla řádně připravena. Dvě minuty nato Valenta na modré vyslal na Kubáně nenápadnou žabku a jelikož míjela řadu těl, mohli si domácí oddechnout, že skončila „jen“ na tyči. Také Klokoč prověřil rychlost lapačky gólmana Sarezy. V závěru první části dostali domácí možnost své první přesilové hry, ale jak Rusek, tak Uherek, či krátce po ní do betonu mířící Jelšík, neuspěli.

I po druhé siréně se vedlo lépe hostům, ale rychlou branku z úvodní části Honejsek nenapodobil. Při vlastním oslabení se dokázal utrhnout Jelšík, ale na Zavadila v bráně žlutomodrých to nestačilo. A když přežila Sareza téměř půlminutové dvojnásobné oslabení, napálil Mládenka hostující sedícího brankáře, ale na druhou stranu se vydal Jakub Šlahař a střelou švihem upravil na 0:2. Zlín pak ostravské hráče uzavřel před jejich bránou a výsledkem byla třetí změna ve skóre - Oldřich Horák na modré napřáhl a poslal kotouč kolem tyče do Kubáňovy brány, jelikož ten nemohl přes změť těl nic vidět. Ve 31. minutě vybídl Rachůnek Antonína Honejska do brejku a v bráně neskončil jen puk, ale i oba živí aktéři boje tváří v tvář. „Tak a dost!“ řekl si Jakub Voznica, jenž po krásné kombinaci s Ružbašanem připravil Zavadila o neprůstřelnost. Jenže pět minut nato vedl Zlín již 1:5, když Jakub Musil střelou od modré blíže střídačce vlastního týmu vyhnal ostravského brankáře na lavici a dal příležitost Hanuskovi. Neuběhla ani minuta a ostravský Spusta při vlastním oslabení kotouč vyhodil z pásma a stejně jako u první branky utkání si puk umanul letět po vlastní ose a Václav Jach v poklidu korigoval. V závěru prostřední části ještě obstaral Rachůnek nastřelení horní tyče ostravské brány a jeho Zlín po čtyřiceti minutách tak vedl 2:5.

Zatímco prvá část byla o osobních soubojích a druhá o brankách, mohla se třetí pyšnit jakýmsi dohráváním souboje s mnoha nepřesnostmi a menším počtem vyložených šancí. Ve 46. minutě se za Ostravské blýskl Jelšík se sólem přes tři čtvrtiny kluziště a na protipólu Křemeček bekhendem vystrašil Hanusku, jenž fantasticky vykryl. A do třetice se rozezvučela tyč opět po Rachůnkově střele v početní hře, zprvu si sám střelec myslel, že vsítil branku a zvedal ruce nad hlavu, ale touš se odrazil před Hanusku do pole. V 54. minutě po jednom z mála závarů v poslední třetině odmítlo duo zlínských hokejistů Šoula a Lukáš Finsterle skórovat, ale druhému jmenovanému se to povedlo šest vteřin před koncem zápasu v přesilovce netečnou dorážkou u tyče Hanuskovy svatyně. Hamé Zlín porazil Sarezu Ostrava na jejím ledě vysoko 2:6.