Dorostenci Sarezy přehráli Havířov

18.09.2006, Jan Škarpa

Zápas, ve kterém dlouho vedl Havířov měl pro Sarezu v závěru šťastnou tečku. Ostrava dvakrát prohrávala o 2 branky, dvakrát dokázala vyrovnat a necelou minutu před koncem se dostala poprvé v zápase do vedení. Vítěznou branku Sarezy vsítil kapitán Jan Barčík, který v průbehu zápasu sledoval se svými spoluhráči brankové představení Anatolije Protasenja, který vstřelil 3 branky.

- 5.kolo po 18.9.18:00
HC Sareza Ostrava
AZ Heimstaden Havířov
5:4(0:0, 2:3, 3:1)
Branky a nahrávky: 35. Vajda (Richter), 38. Uherek (Jelšík), 45. Smondek (Jach), 46. Uherek (Mládenka), 60. Barčák (Uherek) - 21. Haas (Křivohlávek), 27. Protasenja, 38. Protasenja (Haška), 44. Protasenja (Matysz, Haška). Rozhodčí: Malíř - Vengřín, Jureček. Vyloučení: 3:1 navíc Šiška (Sareza) 5 + OK a Kubáň (Sareza) 10. Bez využití. Diváci: 80. Střely na branku: 27:49. Průběh utkání: 0:2, 2:2, 2:4, 5:4.
HC Sareza Ostrava: Kubáň - Spusta, Parma, Rusek, Poláček, Šiška, Mládenka, Kičmer, Fic - Vajda, Ružbašan, Vidlák, Uherek, Richter, Motyka, Jelšík, Barčák, Sedláček, Smondek, Blažej, Jach
AZ Heimstaden Havířov: Trenčan (v 46. Matoušek) - Kocurek, Zientek, Pinka, Střecha, Krč, Šurin, Chovanec, Jindřich - Kameník, Haas, Křivohlávek, Pechanec, Haška, Matysz, Blucha, Videlka, Protasenja, Mach
Do utkání vstoupil Havířov brzkou přesilovou hrou, která jej patřičně nabudila a tak se Sareza z počátku zápasu spíše bránila. V přesilovce se několikrát ukázal kapitán hostů Haas, který několikrát ohrozil Kubáně v bráně Ostravy. Po něm zkoušel štěstí Kameník, jeho střela ale skončila v lapačce pozorného domácího brankáře, kterého nepřekvapil ani Haas, který chtěl Kubáně překvapit zakončením po vyjetí zpoza brány. Zajímavý střelecký pokus předvedl havířovský Blucha, s jeho plácnutím do letícího puku měl Kubáň plné ruce práce. Na druhé straně zahrozila i Sareza, Trenčan si poradil se střelou Ruska od modré i následným pokusem Richtera. V polovině první části si Panteři Matysz, Blucha a Mach vylámali všechny zuby na Kubáňovi, aby na druhé straně neuspěl dvakrát ani domácí Jelšík. Chvíli nato zkoušel pozornost havířovského strážce svatyně žabkou Kičmer, jeho střela si však cestu za záda Trenčana nenašla. Otevřít skóre se pokoušel opět Jelšík, jeho střela v pádu ale moc šancí na úspěch neměla. To akce havířovských velmi zaváněla gólem – průnik dvojce Blucha – Kameník zakončoval první jmenovaný nebezpečnou střelou, poté dorážel Mach. Ostravský gólman si připsal další důležitý zákrok proti Kameníkovi a tak byl stav po první části 0:0.

Co se oběma týmům nezdařilo v první části, podařilo se Panterům hned ve 28. sekundě třetiny druhé. Křivohlávek našel svou přihrávkou dobře najetého Radima Haase, který otevřel gólový účet zápasu – 1:0. Vyrovnat se pokoušel kapitán Sarezy Barčák, Trenčana ale rychlou střelou po vhazování nepřekvapil a přihrávku Uherka tečoval těsně mimo. Ve 27. minutě mohl střílet v ideální pozici Sedláček, leč promáchl, ke střele se dostal Motyka, ale neuspěl. A tak Havířov trestal, Anatolij Protasenja se pustil do samostatného nájezdu, blafákem si rozhýbal gólmana a zvýšil na 2:0. Havířovských najednou bylo plné kluziště a Sareza jen stěží dostávala do útoku. A to ji zrovna čekalo pětiminutové oslabení, za faul kolenem na Protasenja. Sareza se přesilové hře ubránila, Kubáň zlikvidoval zajímavá zakončení Jindřicha, Chovance, Křivohlávka, Kameníka i Matysze. Po vypršení přesilové hry zahrozil znovu Protasenja, jehož chvíle teprve měly přijít. Nejprve ale Sareza srovnala skóre zápasu. Na 2:1 snížil po pěkném průniku Radovan Vajda a ve 38. minutě dotlačil puk za záda bezmocného Trenčana Jiří Uherek, čímž zúročil tlak, který Sareza vyvinula po přežitém dlouhém oslabení. Radost z nerozhodného stavu ale trvala krátce. Po 35 sekundách pečetil stav druhé části opět blafákem Anatolij Protasenja - 2:3.

Do třetí části sice vstoupila Sareza šancí Vajdy, byli to však opět hosté, kteří skórovali. Svůj hattrick zkompletoval Anatolij Protasenja a tak Panteři opět vedli o 2 branky. Co se podařilo Havířovu v prostřední části, zvládla dobře i Sareza – rychlou odpověď na branku soupeře si připravil Adam Smondek, kterého našel na modré skvěle Jach. S góly se doslova roztrhl pytel – v čase 45:18 bylo opět srovnáno. Volné místo v bráně Havířova našel Jiří Uherek a vyštval tak havířovského gólmana na lavičku. Do brány hostí nastoupil Matoušek, který tam ale vydržel pouhých 31 sekund, než se do brány vrátil již zřejmě znovu uklidněný a koncentrovaný Trenčan. Nerozhodný stav se ani jednomu z celků nelíbil. V 51. minutě se v končící přesilovce usadili havířovští v útočném pásmu, Protasenja, Matysz ani Kameník však se skórem nepohli. Stejně se vedlo na druhé straně Uherkovi, Barčákovi a Jelšíkovi. Když se již zdálo, že se oba celky spokojí s remízovým stavem a prodloužením, rozradostnil střídačku a několik diváků na tribuně Jan Barčák, který jako správný kapitán strhl vítězství na stranu Sarezy. Havířov se sice pokusil v posledních chvílích zápasu o hru bez brankáře, na vítězství Sarezy v poměru 5:4 se však již nic nezměnilo.