O prohře dorostu rozhodly přesilové hry

14.09.2006, Lukáš Bajgar

Ostravští dorostenci se ve třetím kole extraligy střetli s těmi z Olomouce a určitě pomýšleli na vítězství, neboť hosté doposavad neutržili jediný bod. Zápas byl přesto od počátku velice vyrovnaný a vůbec nenaznačoval, kdo má přeci jen navrch. Až druhá část přinesla branky, jenže jen v síti domácích. Patrik Dostál a vzápětí od modré Samuel Pezda zařídili dvougólový náskok. Přestože se ve třetí části Sareza prezentovala sympatickou a ofenzivní hrou, byla to opět ona, kdo inkasovala Michalem Hanákem. Adam Motyka v závěru zakončil přenádhernou kombinací trefou do černého, ale na konečných 1:4 pro hosty upravil Vladimír Čopák.

- 3.kolo čt 14.9.18:00
HC Sareza Ostrava
HC Olomouc
1:4(0:0, 0:2, 1:2)
Branky a nahrávky: 54. Motyka (Fic, Spusta) - 22. Dostál (Chladil), 26. Pezda (Čopák), 49. Hanák (Brázda, Stráněl), 57. Čopák (Axman, Pezda). Rozhodčí: Mrkva - Gebauer, Kubíčík. Vyloučení: 11:13, navíc Poláček (Sar) 5+OK. Využití: 1:3. Diváci: 90. Střely na branku: 17:28. Průběh utkání: 0:3, 1:3, 1:4.
HC Sareza Ostrava: Kubáň – Paleček, Spusta, Rusek, Poláček, Mládenka, Kičmer, Fic – Motyka, Vajda, Zuber, Žáček, Uherek, Richter, Jelšík, Barčák, Voznica, Smondek, Blažej, Jach
HC Olomouc: Škůrek – Samojlovič, Štenko, Škoda, Brázda, Finkes, Axman, Staněk, Pezda – Hanák, Dostál, Pur, Študent, Chladil, Čopák, Michalík, Vaněk, Kitzberger, Dopita, Stráněl, Linet

Dorost Sarezy Ostrava hostil ve svém třetím letošním vystoupení v rudých dresech hrající olomoucké hráče. Poklidný ráz úvodních minut narušil až ve druhé minutě hostující Čopák nenápadnou střelou z mezikruží, při které se Kubáň v ostravské kase ani moc nezapotil. V protilehlé kase stojící Škůrek musel v téže minutě čelit Barčákově asistentské finese na mimo tři tyče zakončujícího Richtera. Ostražitosti se týmy zbavily až při prvním vyloučení utkání, v němž se v přesile hrající Kohouti natlačili Kitzbergerem před brankoviště a zakončující Dopita z bezprostřední vzdálenosti nedokázal usměrnit kotouč. Při výhodě jednoho dorostence v poli Ostravy mířil Barčák mezi betony svého soka, ale pověstnou skulinku ne a ne nalézt. V polovině třetiny se rozezvučela konstrukce domácí brány, čemuž předcházelo Kubáňovo vyražení Škodova touše. S přibližujícím se okamžikem odzvonění tercie přibývalo nepřesností, po nichž muži v masce nejednou museli zakročit. Agilní Richter krasojízdu obranným pásmem gólem nezavršil, tak jako olomoucký Axman, jenž jako ve westernových filmech čelil naproti něj stojícímu Kubáňovi, ale ránu poslal proklatě bídně do výstroje vyzyvatele. A když v 19. minutě v bílém dresu hrající Jelšík po „basketbalově“ doskočil vzduchem plachtící kotouč, neměl u sudího příliš pochopení. Branka v úvodu utkání tedy nepadla na žádné straně.

Do druhé části nastupovali domácí o jednoho hráče navíc, ale až po srovnání sil na ledové ploše se zpoza hostující brány vynořil Vajda, před brankovištěm mu v otočce puk ještě sklouzl, ale následný pokus v polopádu letěl jen do klečícího Škůrka. Vzápětí Barčák mohl otevřít skóre utkání, neměl-li by vychýlenou mušku na své holi. A tak přišel trest, jako blesk z čistého nebe se před Kubáněm zjevil Chladil se zakončujícím kapitánem Patrikem Dostálem a Sareza náhle doháněla jednobrankové manko. Po vhazování se utrhl Dopita a mohlo být Ostravě velice horko nebýt pohotového kasaře Sarezy a jeho ramene, a necelou půlminutu poté i lapačky, kterou prověřil Dostál. A do třetice za hosty v krátkém sledu Hanák napálil boční konstrukci. V čase 25:49 při přesilové hře rudých na modré s jedenadevadesátkou na zádech napřáhl Samuel Pezda a na po zemi svištící kotouč byl Kubáň krátký – 0:2. Bílý tým si poté vyzkoušel hru ve třech proti čtyřem i proti pěti a dařilo se mu na výbornou. Po dvoubrankovém šoku se nejdříve vzpamatoval Spusta, jenž ze středního pásma najel do útočného a ranou nad přinutil přinejmenším Škůrka k aktivitě. To hákovaný Vajda rozvlnil síť, pro něj bohužel jen boční. Když se ke hře čtyř proti třem dostali i Ostravští, roztočil se před Škůrkem doslova kolotoč. Jako první jízdu měl zaplacenou Richter mířící do brankáře a Barčák, jenž se k vyražené černé gumě neprobil. Také Jelšík pohotovým sklepnutím nahozeného puku z rohu kluziště znejistěl brankáře, ale stejně jako předtím stoprocentně odolával. Po čtyřiceti minutách na ukazateli skóre svítilo 0:2.

Stejně jako v předešlé části i do této vstupovali ostravští borci zvýhodněni o jednoho v poli. Začalo se přesto velice opatrně a šancí před oběma brankami bylo jako šafránu, a kdyby v přesilové hře od útočné modré Spusta nevyslal kotouč směr Škůrek, zřejmě by ten usnul na vavřínech. Žáček ve 46. minutě se při rychlém přechodu z pásma rovněž prezentoval lehkou střelou na olomouckou svatyni. Kubáň se řemesla chopil až o celou minutu později, když jeho bránu obkroužil Pur a snažil se střelou k tyči překvapit natáhnuvšího se brankáře při vlastním oslabení. Sareza této části dominovala a Mládenkovo nevyužité sólo, jemuž Škůrek čelil lapačkou a v kleče, mrzelo o to více, že z protiútoku, i když v přesilové hře, se hosté prosadili potřetí Michalem Hanákem a jedenáct minut před závěrečnou sirénou vedli již 0:3. Korekce se podařila až v 54. minutě Adamu Motykovi v početní výhodě, když si vychutnal gólmana hostí po ideálním křižném pasu Fice střelou do zcela odkryté brány. Jenže pět minut před koncem krátce před Dostálovou ránou v kleče nad obdržel po úderu do hlavy ostravský Poláček pětiminutový trest navýšený trestem do konce utkání a Kohouti rychle mstili - Vladimír Čopák zakončil ukázkovou hru na jeden dotek překonáním Kubáně v zápase počtvrté. Poslední minuty utkání se dohrávaly v netradičních třech proti třem, při kterých se rodily zajímavé situace, jenže branka již nepadla. Sareza Ostrava podlehla Olomouci 1:4.