Dorostenci se na úvod blýskli výhrou v prodloužení

07.09.2006, Lukáš Bajgar

Dorost Sarezy Ostrava hostil na úvod extraligy stejně starý výběr Vsetína. Již v úvodních momentech zápasu poslal domácí do vedení Jan Barčák, ale o tříbrankový obrat, i díky dvěma trefám v početních výhodách, se postupně postarali dvěma trefami do černého Filip Palička a jednou Libor Kadlčík, jemuž asistoval dvoubrankový střelec. Vyrovnanost partie pak podtrhlo srovnání s hole Filipa Ruska v poslední části a tak následovalo první prodloužení, které bylo zavedeno jako jedna z novinek letošního ročníku. Ostrava do něj vstupovala v početní výhodě a již po šestatřiceti vteřinách rozhodl o výhře domácích v poměru 4:3 Radovan Vajda.

- 1.kolo čt 7.9.18:00
HC Sareza Ostrava
VHK ROBE Vsetín
4:3p(1:2, 1:1, 1:0 - 1:0)
Branky a nahrávky: 2. Barčák (Richter), 37. Jelšík (Vajda, Zuber), 44. Rusek (Vajda), 61. Vajda (Rusek, Kičmer) – 12. Palička (Kadlčík), 17. Kadlčík (Vrba, Palička), 27. Palička (Štindl). Rozhodčí: Kočí – Štěpán, Vengřín M.. Vyloučení: 8:12, navíc Ptáčník (Vse) 10 OT. Využití: 0:2. Diváci: 90. Střely na branku: 31:36. Průběh utkání: 1:0, 1:3, 4:3.
HC Sareza Ostrava: Kubáň – Spusta, Parma, Rusek, Mládenka, Kičmer, Fic – Motyka, Vajda R., Zuber, Žáček, Uherek, Richter, Jelšík I., Barčák, Voznica, Smondek, Blažej, Jach
VHK ROBE Vsetín: Kudela – Holl, Holomek, Vrba, Lukeš, Štindl, Kocur – Kentoš, Kadlčík, Ptáčník, Pořický, Surovčík, Pospíšil, Kubo, Švajda, Palička, Vávra

Dorost Sarezy Ostrava v úvodním kole pozměněné extraligy této věkové kategorie hostil Valachy ze Vsetína. Raketový úvod předvedli domácí a již v čase 1:17 se ujali brankou Jana Barčáka, jehož vypálený projektil se nejdříve opřel o pravou tyč Kudelovy svatyně. Ostravská jednička v bráně Kubáň se prvně zapotil, když jej prozkoušel nenápadnou střelou Kadlčík a následně Lukeš přesilovkovou bombou. V 6. minutě opět zatápěli Ostravští, Motyka poslal touš na vsetínského gólmana a Jelšík z bezprostřední vzdálenosti neúspěšně dorážel. V polovině první třetiny se zaskvěl hostující Martin Kubo, jehož nerozhodil ani fakt, že na zakončení si vybral nepříjemnou polohu padajícího stromu, ale puk nenasměroval již dle plánů. V čase 11:04 za hosty vyrovnal Filip Palička; Kadlčík z mezikruží napálil Kubáně, jeho kotouč přeplachtil, střelec nejdříve pokoušel po „fotbalově“ a když neprokázal kvality Jana Kollera, objel bránu a pohodlně skóroval. Ve 13. minutě Vajda vsetínského kasaře položil, dokonce i překonal, jenže tyč brány stála pro něj špatně a nasměrovala kotouč před brankovou čáru. Nedáš – dostaneš platilo jako již tisíckrát předtím stoprocentně – při početní výhodě Libor Kadlčík přizvedl Vrbou vypálenou ránu a Kubáň byl zcela bezmocný. Vsetín se dostal do jednogólového vedení 1:2. Srovnáno mohlo být vzápětí, to by si duo Vajda – Jelšík muselo s nastalým únikem počínat lépe a nemířit jen do výstroje dorostence v masce. A když se ani při dvojnásobné početní výhodě střelou směřující k levé tyči neprosadil Žáček, šel Vsetín do kabin usměvavější.

Do druhé části vstoupili vsetínští borci mnohem aktivněji nežli ti domácí, ale k ohrožení brány se dostali dříve Ostravští Ruskovou dalekonosnou prověrkou vsetínských kvalit. Na druhé straně Kubáň čelil unikajícímu forvardovi hostí na výtečnou. Hru na jeden dotek předvedli Štindl se zakončujícím Filipem Paličkou, jenž mířil mezi betony ostravského brankáře a upravil na průběžných 1:3. Korekci stavu chtělo hned několik hokejistů domácího bílého týmu, ale když nedokázal ani Jelšík ze samostatného úniku vytěžit nic než zadovku na vedle pálícího Zubera, převzali otěže zápasu zelenožlutí. Nejdříve nechali opět vyniknout Kubáně v souboji tváří v tvář, následovala rána Lukeše, ale ani Surovčíkovi o pár sekund nato nepřibyl zářez na pažbě. Ve 37. minutě Vajda projel hostující obranou jako nůž máslem a kličkami zmátl vše na ledě stojící a ze chumelenice těžil Ivo Jelšík upravující na 2:3. V poslední minutě vsetínský Palička měl opět chutě na vstřelení branky, jenže hattricku mu nebylo souzeno.

V poslední tercii nechtěli hosté rozhodně ztratit hubené vedení, sice dovolili Kičmerovi zakončit, ale poté na několik minut ovládli ledovou plochu a střelecké pokusy Kuba a aktivního Kadlčíka zůstaly bez gólového efektu, čehož se chytil domácí Filip Rusek a nekompromisně vyrovnal průběžný účet zápasu na 3:3. I přesto se váha herních možností mírně převažovala na stranu Valachů, ale trápení v koncovce těchto okamžiků potvrdil nejen prodírající se Kubo, ale především pak Kocur, jenž mohl se svým pokusem o okamžik počkat a v protipohybu padající Kubáň by neměl mnoho příležitostí včas zareagovat. Světlým okamžikem domácích byl kontr Barčáka s Richterem, který se zakončil ležícím Richterem v brankovišti. Ve čtyřiapadesáté minutě Kentoš se Švajdou měli snad poslední šance utkání svého týmu, neboť závěr řádné hrací doby patřil již domácí Sareze, která dohrávala hru v početní výhodě. Jenže neproměnil už ani Barčák svou tutovku a následovalo první dorostenecké prodloužení základní části na Zimním stadionu v Porubě.

To se skončilo dříve, než se pořádně začalo. Kotouče se nadvakrát chopil Rusek a opakovaný pokus usměrnil forhendem Radovan Vajda přesně v okamžik návratu potrestaného Kocura. Sareza porazila v prvním kole sezony 2006/2007 vsetínský tým 4:3 v prodloužení.