Sareza utržila půl tucet branek, postupuje Sparta

04.03.2006, Lucie Vítková

Srdnatý výkon předvedli mladí Ostravané v osmifinálové bitvě v Praze. Sareza musela zvítězit a zkomplikovat tak cestu Pražanům do čtvrtfinále, to se nakonec nepodařilo. Odpor hokejistů zlomili dvě rychlé trefy domácích z úvodu druhého dějství a bylo po nadějích. Konečný výsledek 6:0 je pro Ostravany možná příliš krutý, vítězství Holešovických je ovšem zasloužené. Velice kvalitní výkon předvedl útočník Ferenc, dlouhé minuty pohotovými zákroky odolával nájezdům domácích také gólman Gleich. Pro Sarezu tedy sezóna v play off končí, brány čtvrtfinále se otevřely Spartě.

- OPO pá 3.3.15:15
HC Sparta Praha
HC Sareza Ostrava
6:0(1:0, 3:0, 2:0)
Branky a nahrávky: 20. Pacovský (Pekárik, Hanzl), 23. Kudláček (Sladký), 24. Morkes (Trojan, Kafka), 39. Pacovský (Fiala), 54. Morkes (Karpov, Kafka), 60. Slaba (Kudláček). Rozhodčí: Souček - Fiala, Urban. Vyloučení: 6:11. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 42.
HC Sparta Praha: Pucholt - Vošmik, Hanzl, Husák, Cicvárek, Dvořák, Vrána, Malý, Čížek, Trojan - Kudláček, Pacovský, Kafka, Pekárik, Karpov, Morkes, Ivanov, Sladký, Slaba, Fiala, Forman.
HC Sareza Ostrava: Gleich - Šiška, Lazecký, Zapletal, Kičmer, Tomis, Pindur - Hanzl, Uherek, Jach, Mikula, Jeršík, Balšák, Richter, Ferenc, Vajda
Pražané toužili skončit sérii v nejkratší možné době, ale tato skutečnost jim zejména v úvodu zápasu svazovala ruce. Nervózním mladíkům se nevedla kombinace, puk přeskakoval hokejky, příhry většinou nenašly své adresáty. S úvodem tedy přišly šance hostí, kteří využili neklidný herní projev Sparty. Jako první se z rohu kluziště před branku prodral Ferenc, zápěstím k tyči nezamířil přesně, o chvíli později prošel středem hřiště Jelšík na pohotového Pucholta v brankovišti rovněž nevyzrál. Zmatečné střídání nepotrestalo v přečíslení duo Uherek – Hanzl, když druhý jmenovaný střelou bez přípravy trefil jen chránič gólmana. V přesilovce domácí Vrána po vhazování nešikovně trefil nohy Kudláčka, od těch se puk odrazil před branku na hůl nepokrytého Uherka. Jenže ten svoji šanci zkoušel proměnit kličkou do bekhendu, kde stála v cestě touše do sítě pravá tyč Pucholtovy svatyně. Domácí probral až zvýšený hlas kapitána, který své spoluhráče nevybíravě okřikl a vyzval je k aktivnější hře. Rázem se obraz hry změnil a iniciativu na své hokejky přebrali Holešovičtí. V krátkém sledu se utrhli Morkes s Pacovským, následně také Ivanov s Formanem, ale dvojí šance obou párů ztroskotala na nedůrazné koncovce. Po kombinaci Morkese a Karpova se již hostující brankář Gleich otáčel, ale puk našel pod svými betony. Ve 20. minutě se již Pražané radovali. Pekárik mezi betony Gleicha procedil puk na Pacovského, který z brankové čáry puk do sítě jen doťukl.

Aktivněji vstoupili domácí také do prostředního dějství a jejich klid po vedoucí brance do šatny se projevil rovněž na kombinaci a chuti se předvést promrzlým divákům. Pekárik přesným pasem nabil Pacovskému, jenž sám před Gleichem jen puk usměrňoval mezi tyče, ostravský kasař byl ale na místě rychleji. Zato ve 23. minutě již zasáhnout nestačil. Z rohu kluziště namazal Sladký příhru na levý kruh Kudláčkovi, jenž ranou bez přípravy k tyči vedení Pražanů navýšil. Veseleji v hale bylo ihned o minutu později v početní výhodě. To Trojan od modré poslal mezi kruhy nahrávku Morkesovi, první střelu stačil Gleich ještě vyrazit, ale na dorážku už byl krátký. Slepené branky byly ledovou sprchou pro hosty, kteří do osudné chvíle byli favorizované Spartě rovnocenným soupeřem. Tříbrankové manko je ale zlomilo a Pražané na ledě dominovali. Po sérii dalších možností se mohl blýsknout zejména Slaba, když se v nájezdu jeden na jednoho dvakrát umně obtočil okolo beka Zaplatala a bekhendovým pokusem po ledě vystrašil Gleicha. V sólovém úniku se neujala ani bekhendová klička Karpova, Gleich jeho stoprocentní šanci vyřešil skokem pod hráčovy nohy. Sareza se do šancí dostávala sporadicky, nejaktivněji si v útočné třetině několikrát počínal Ferenc, ale jeho snažení několikrát zůstalo osamoceno. Při hře čtyři na čtyři ve 39. minutě využil zmatků na modré čáře v rozehrávce Ostravanů Pacovský, vzal si mrtvý kotouč do parády a v nájezdu jej se štěstím kličkou do forhendu propasíroval pod tělem Gleicha do sítě.

Závěrečné dějství už nemohlo na postupu Sparty do čtvrtfinále nic změnit, a tak si mladé naděje z Holešovic pohrávali se svým soupeřem leckterými fintami a necvičenými kombinacemi na jeden dotek vedoucí k brance do prázdné kasy. Pohledným akcím ovšem scházela patřičná razance v koncovce, převládalo laxní zakončení. Po jedné z akcí si s obranou hostí pohrála dvojice Vrána, Ivanov, osamocena před Gleichem si vylámala zuby na zákroku vyrážečkou. Podobně se vedlo vzápětí Kafkovi s Karpovem, kteří vyšachovali obranu Sarezy. Další branku v síti mohla přivábit téměř dvouminutová přesilovka pět na tři, jenže kromě příležitosti Dvořáka, jenž natřikrát zblízka neuspěl, domácí nic nevymysleli. Zaskočení Ostravané jen těžko dobývaly útočnou třetinu, tak zkoušeli uspět alespoň z brejků. To se málem povedlo Mikulovi, který umně zpracoval dlouhý pas Barčáka, ale mezírku mezi betony Pucholta netrefil přesně. V 56. minutě se sparťané ocitli v přečíslení tři na dva, Kafka stahovačkou oklamal hned dva bránící hráče, puk přenechal Karpovovi, jenž švihem k tyči zakončil souhru pátou brankou. Ani v tuto chvíli se Sareza nevzdávala a zápas chtěla dokončit důstojnou rolí. Alespoň jeden čestný zápas si mladící v modrém chtěli dopřát. Nejblíže byl gólu opět Ferenc, když nádherně prošel celým kluzištěm, gólman Pucholt mu ovšem šanci vzal rychlým mávnutím rukavice. Na druhé straně prázdnou branku přestřelil Kafka, což v 60. minutě ještě stihl napravit Slaba. Ten uzavřel účet zápasu na půl tucet vstřelených gólů, když důrazně natřikrát dotlačil touš za brankovou čáru. Sympatický výkon obou mužstev ocenili přihlížející potleskem. Přestože se Sareza neprosadila, zejména v první části dokázala Spartu potrápit. Nakonec zvítězil hokejovější tým, tedy domácí. Těm se otevřeli čtvrtfinálové brány, ovšem úsměv na tváři měli i Ostravané.