Poruba ztratila derby i první pozici, v Polárce ji sestřelili její bývalí hráči

11.01.2023, Adam Bagar

RT TORAX vyšel podruhé v sezoně brankově naprázdno, ve 37. kole podlehl na ledě Frýdku-Místku 0:4. Ve slezském derby se postupně prosadili tři exporubští hráči – Michal Hotěk, Jakub Teper a dvakrát Vladimír Svačina.

CHANCE LIGA - 37.kolo st 11.1.18:00
HC Frýdek-Místek
HC RT TORAX Poruba 2011
4:0(1:0, 1:0, 2:0)
Branky a nahrávky: 5. Hotěk (Teper, Haas), 27. Teper (Jaroměřský, Matěj), 55. Svačina (Lyszczarczyk, Sova), 59. Svačina. Rozhodčí: Wagner, Skopal – Hanzlík, Bezděk. Vyloučení: 2:4. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 802. Střely na branku: 34:30. Průběh utkání: 4:0.
HC Frýdek-Místek: Švančara – Jaroměřský, Teper, Zeleňák, Kowalczyk, Sova, Žůrek, Homola – Lyszczarczyk, Zeman, Svačina – Macháček, Vrdlovec, Doktor – Hotěk, Haas, Klimša – Geidl, Matěj, Ramik.
HC RT TORAX Poruba 2011: Dolejš – Urbanec, Voráček, Doudera, Lemcke, Klimíček, Sedlák, Mlčák – Gřeš, Vachovec, Toman – Christov, Pšurný, Berisha – Šlahař, Střondala, Hrníčko – Brodek, Karafiát, Häring.

Rysi v Polárce začali lépe a už v 5. minutě šli do vedení. Po vyhraném buly se k puku dostal Jakub Teper, vystřelil a v předbrankovém prostoru se nejlépe zorientoval dorážející Michal Hotěk, jenž bekhendem překonal Daniela Dolejše.

I druhá třetina vyzněla lépe pro domácí, hlavně kvůli třem porubským faulům. Jeden z nich potrestal kapitán Jakub Teper, který to vzal v přesilovce na sebe a propálil vše, co mu stálo v cestě. Skvělou práci odvedl také clonící Nico Geidl.

Hosté se ve třetí třetině snažili něco udělat s výsledkem, ale na pozornou frýdeckou obranu v čele s jistým gólmanem Patrikem Švančarou, jenž pochytal všech 30 střel, recept nenašla a vyšla teprve podruhé v ročníku gólově naprázdno.

Frýdek-Místek se v derby radoval podruhé za sebou. V závěru jeho vítězství ještě pečetil další exporubský hokejista Vladimír Svačina. Nejdřív v úniku vykoupal Dolejše a následně se ještě trefil při závěrečné hře Poruby bez brankáře.

RT TORAX přišel o první pozici, na níž se po výhře nad Vsetínem vyhoupla Třebíč. Napravit porážku 0:4 může už v sobotu, kdy se od 17 hodin představí v Šumperku. Nejbližší domácí zápas jej pak čeká příští středu od 17:30 proti Zlínu.

Ohlasy k utkání

Jan Dršata (HC Frýdek-Místek): Myslím si, že to bylo z obou stran parádní utkání. Poruba ukázala, že má obrovskou kvalitu, ale kluci k tomu přistoupili perfektně a od začátku utkání byli ve hře. Celé mužstvo pracovalo jako jeden muž a myslím, že jsme si výhru zasloužili. A že chudým body rozdáváme a bohatým bereme? Máme to tak celou sezonu, že proti lépe postaveným týmům se nám daří a umíme se na ně vyhecovat. Podle mě to bylo od začátku vidět, dali jsme důležitý první gól a perfektně jsme plnili, co jsme si řekli.

Jiří Režnar (HC RT TORAX Poruba 2011): Hned zkraje zápasu jsme inkasovali. Pak jsme ve druhé třetině, kdy jsme měli tlak, hráli šest minut za sebou v oslabení a dostali jsme gól na 2:0. Ve třetí části jsme hráli v podstatě na jednu bránu, ale bohužel když nedáte gól, tak nemůžete vyhrát. Branku jsme nedali a naopak inkasovali třetí a následně i čtvrtou. Góly nám dal Vláďa Svačina, který je lídrem Frýdku-Místku. Hrál velmi dobře a jejich hru vlastně řídil.