Další vítězné derby! Poruba se pod Suchánkem zvedá, v Polárce nasázela bůra

25.10.2021, Gabriela Juříková

Porubští hokejisté zvládli druhé derby v řadě. Ve Frýdku-Místku sice jako první inkasovali, a to když byli ve třech, ale v dalších minutách utkání si krok za krokem vytvářeli převahu. Vše odstartovalo srovnání Samuela Bittena z trestného střílení. Po změně stran posunul vedení na jejich stranu dvougólový Petr Stloukal, mezi jehož střely se vměstnala gólovka Pavla Jenyše. Rysi tři minuty před koncem základní hrací doby snížili a následně sáhli po hře bez gólmana, čehož využil k pojistce Tomáš Gřeš. Porubané si tak z Polárky zaslouženě odvezli výhru 5:2 a v tabulce se posunuli na dvanácté místo.

CHANCE LIGA - 15.kolo po 25.10.18:00
HC Frýdek-Místek
HC RT TORAX Poruba 2011
2:5(1:1, 0:2, 1:2)
Branky a nahrávky: 4. Teper (Bartoš, Zbořil), 57. Čmiel (Matiaško, Blaško) – 7. Bitten (TS), 29. Stloukal (Husa, Bitten), 40. Jenyš (Korkiakoski, Toman), 48. Stloukal (Hrníčko, Bitten), 58. Gřeš (Jenyš, Vachovec) Rozhodčí: Ondráček, Vrba – Kučera, Hranoš. Vyloučení: 3:3. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 818. Střely na branku: 33:32. Průběh utkání: 1:0, 1:4, 2:4, 2:5.
HC Frýdek-Místek: Šimboch – Zbořil, Matyáš, Ciura, Teper, Malík, Adámek, Marcinko – Lyszczarczyk, Bartoš, Šlahař – Christov, Komorski, Klimša – Král, Peterek, Martynek – Matiaško, Čmiel, Blaško.
HC RT TORAX Poruba 2011: Muštukovs – Žovinec, Kozák, Szathmáry, Voráček, Houdek, Husa – Réway, Toman, Korkiakoski – Stloukal, Bitten, Hrníčko – Jenyš, Vachovec, Gřeš – Kanko, Hotěk, Brodek.

Domácí měli od začátku utkání herní převahu. Ve třetí minutě jim ji RT TORAX ještě ulehčil, když šel do tří. Úvodní branku vsítil Jakub Teper z mezikruží po nahrávce Bartoše od brankové čáry. Na konci sedmé minuty zatáhl za záchrannou brzdu Matyáš a Samuel Bitten si zkusil trestné střílení. Brankáře Šimbocha překonal střelou do levé spodní části brány. Porubané dostali do nohou rytmus a vyrovnali se soupeřem i herní projev. V druhé polovině třetiny měli výraznější šance skóre otočit a také dobře postavenou obranu. A když náhodou někdo projel k bráně, v ní zaúřadoval Muštukovs.

V druhé části zápasu byla Poruba jasně lepším týmem. Šimbocha častovala střelami a po odehrané přesilové hře šla v deváté minutě do vedení únikem Petra Stloukala. Přes střední pásmo dostal pas od Jakuba Husy a střelou mezi betony otočil skóre. Následné oslabení Frýdek-Místek přečkal a vypracoval si velkou šanci na srovnání. RT TORAX si vytvářel převahu, kterou zužitkoval v další početní výhodě. Po přihrávce Korkiakoskiho z pravého kruhu střílel Pavel Jenyš. Po druhé třetině tak Poruba vedla 3:1.

Domácí na úvod třetí třetiny párkrát Muštukovse prověřili, jenže dál měli otěže utkání v rukou Porubané. V osmé minutě dostal Petr Stloukal přihrávku zprava od Hrníčka a střelou do horní poloviny brány navýšil porubské vedení. Domácí dotírali na Muštukovsovu bránu, což se jim vyplatilo a tři minuty před koncem základní hrací doby snížili na rozdíl dvou branek. Střelcem byl Matouš Čmiel, který prokličkoval mezi hráči od modré čáry a bekhendem zavěsil. Domácí si vzali oddechový čas a zbytek třetiny chtěli odehrát bez gólmana. Po vhazování u porubské brány se ale k puku dostal Jenyš a ve středu hřiště vybídl Tomáše Gřeše ke střele do prázdné brány. Stanovil tím konečné skóre a Poruba za výhru 5:2 získala cenné body.

Ohlasy k utkání

Mojmír Trličík (HC Frýdek-Místek): V první třetině nám vůbec nešly nohy. Bylo na hráčích poznat, že jsme ve Vsetíně odehráli velice těžké utkání. I tak se nám podařilo třetinu ustát remízou, ale prostě výkon byl špatný. Od druhé třetiny se pak paradoxně zlepšil, jenže nás hrubé a hlavně taktické chyby, kdy chceme v oslabení dát gól, poslaly do mínus dva. Ve třetí části utkání jsme podobně jako se Šumperkem pořád věřili, že by to otočit určitě šlo. Měli jsme v úvodu i nějaké šance, ale jedno otočení hry, jedna jejich využitá šance, a bylo to 1:4. Pak si už to soupeř takticky odehrál tak, že nás prakticky nepustil do žádných šancí, abychom se pokusili ještě zápas zvrátit.

David Moravec (HC RT TORAX Poruba 2011): Samozřejmě, že jsme rádi a šťastní, že to dnes klaplo. Utkání jsme kontrolovali, ale samozřejmě tam byly nějaké nebezpečné situace a varianty domácího celku. Jsme však rádi, že nedošlo k žádným přečíslením dva jeden, nebo dokonce i větším. Tohle nás totiž v předchozích zápasech hodně trápilo. To je pozitivní, stejně jako i to, že jsme dokázali těžkému soupeři vstřelit pět branek a inkasovat jen dva góly. My se posouváme po jednom schůdku. Teď máme úspěšně za sebou druhý zvládnutý, i když ten první nebyl ještě za tři body. Stále je to ale výhra, která se počítá. Musíme si jít pořád zápas od zápasu a do té repre pauzy se snažit maximálně bodovat.